Miód z mniszka lekarskiego
Mniszek pospolity zwany też lekarskim to bylina, która traktowana jest jak chwast. Jednak dzięki swoim zdrowotnym i leczniczym właściwościom zdobyła sobie uznanie nie tylko w medycynie ludowej. Rośnie praktycznie wszędzie: na łąkach, polach oraz w przydrożnych rowach. Ma charakterystyczny żółty kwiat osadzony na rurkowej łodydze.
Skład
Liście mniszka zawierają witaminy A, B, C i D. W swoim składzie mają także takie cenne minerały jak krzem, magnez oraz potas. Poza tym roślina ta posiada substancje, które charakteryzują się tym, że doskonale zwalczają wszelkie wirusy oraz działają przeciwzapalnie, a także obniżają poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie i zwalczają wolne rodniki. Flawonoidy hamują procesy starzenia się, a asparagina korzystnie wpływa na pracę mózgu.
Syrop z mniszka
Zbieranie tego zioła z pól i łąk odbywa się w charakterystyczny sposób. Otóż najlepiej jest to robić w majowy słoneczny dzień. Taka pora jest najodpowiedniejsza, gdyż wtedy mniszek jest dojrzały. Gdybyśmy zebrali go we wcześniejszym miesiącu, to podczas konsumpcji byłby wyczuwalny smak goryczy. Przy zbiorze w słoneczny dzień aromat i smak jest najlepszy. Mniszek rosnący na łąkach z dala od dróg jest też najmniej zanieczyszczony. Przygotowując naszą domową produkcję należy dokładnie oczyścić roślinę z kurzu, piachu oraz owadów. Kwiaty w ilości ok. 500 główek można teraz włożyć do garnka zalewając 1 litrem wody. Następnie należy gotować całość przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu trzeba odcedzić wywar i przechować w chłodnym miejscu przez 24 godziny. Później dodajemy do niego wyciśnięty sok z trzech cytryn oraz cukier lub jeśli ktoś go nie używa, to można zastosować ksylitol. Po wymieszaniu należy teraz gotować wszystko na małym ogniu, aż do osiągnięcia przez syrop gęstej konsystencji.
Zastosowanie
Powszechnie uważa się, że miód z mniszka lekarskiego jest doskonały jako środek przeciw infekcjom i przeziębieniom. Stosuje się go na kaszel. Wzmacnia odporność organizmu. Dzięki bogatym zasobom witamin pomaga w oczyszczeniu ciała z toksyn, zapobiega chorobom nowotworowym, a także wpływa na poprawę krążenia i przemianę materii. Jest skuteczny w zapobieganiu reumatyzmowi. W dawnych czasach wierzono też, że poprawia sprawność seksualną.
Jarosław Cieśla
Komentarzy: 0