Art

Nadwaga u dzieci - niebezpieczny problem

11.05.2017
Nadwaga u dzieci - niebezpieczny problem

Nawyki żywieniowe to coś nad czym trzeba pracować od kiedy dziecko zaczyna jeść samodzielnie. Podejście, że dziecku można jeść wszystko, bo musi mieć przyjemne dzieciństwo jest zgubne. Słodkie płatki na śniadanie, czekolada w ciągu dnia, ciasteczko zbożowe jako „zdrowa” przekąska mogą prowadzić do cukrzycy, a nawet do poważnej nadwagi. Zdrowe nawyki będą procentowały w ciągu całego życia, dlatego warto podjąć trud i nauczyć dziecko jak jeść zdrowo i racjonalnie.

Zdrowie dziecka

Powinno być nadrzędnym celem każdego rodzica, nic nie zaburza życia mocniej, niż choroba dziecka, wizyty u lekarza czy pobyt w szpitalu. Zgodnie z najnowszą wiedzą i doniesieniami naukowymi wiemy, że zdrowie zaczyna się na talerzu. Jakość i ilość jedzenia ma kluczowe znaczenie. Dzieci lubią warzywa i owoce, wybiórcze jedzenie jest spowodowane nieznajomością smaków, albo obserwacjami dorosłych. Jeśli rodzic nie jedzą brokułów, albo narzekają na ich smak, dziecko automatycznie przejmuje ich wzorce. Aktywni i zdrowo odżywiający się rodzice mają większe szanse na wyrobienia zdrowych nawyków u dziecka.

Rosnące wskaźniki nadwagi i otyłości u dzieci są bardzo niepokojące. Dieta oparta na przetworzonej, tłustej żywności jest największym zmartwieniem. Winowajcą jest też cukier, ukryty w wielu produktach spożywczych, nawet w pieczywie. Złe odżywianie może prowadzić do zbyt dużej masy ciała i innych schorzeń jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy oddechowego.

Okresowe badania u pediatry

To zazwyczaj moment pomiaru masy ciała, wzrostu, ciśnienia, a także badań laboratoryjnych. Może okazać się, że przyczyną zwiększonej wago są zaburzenia hormonalne lub metaboliczne. Jest to jednak niewielki procent przypadków. Najczęściej za nadwagę odpowiadają złe nawyki żywieniowe i brak ruchu.

Jeśli nie wiesz jak skomponować jadłospis, warto udać się do dietetyka. Często indywidualne podejście przynosi szybkie i trwalsze efekty. W przypadku problemu z wagą ważne jest wsparcie rodziny. Najlepiej kiedy cała rodzina wprowadza zdrowe nawyki i zwraca większą uwagę na to co ląduje na talerzu. Domowe, świeże posiłki są najbardziej wartościowe. Redukowanie wagi u dzieci może być ciężkie, ale w połączeniu ze sportem, który sprawi dziecku przyjemność utrata kilogramów powinna być szybka.

Odnalezienie sportu, który sprawi przyjemność także jest kluczowe. Być może uda się znaleźć pasję i mocną konkurencję dla przesiadywania przed komputerem.

 

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Miód z mniszka lekarskiego

10.05.2017
Miód z mniszka lekarskiego

Mniszek pospolity zwany też lekarskim to bylina, która traktowana jest jak chwast. Jednak dzięki swoim zdrowotnym i leczniczym właściwościom zdobyła sobie uznanie nie tylko w medycynie ludowej. Rośnie praktycznie wszędzie: na łąkach, polach oraz w przydrożnych rowach. Ma charakterystyczny żółty kwiat osadzony na rurkowej łodydze.

Skład

Liście mniszka zawierają witaminy A, B, C i D. W swoim składzie mają także takie cenne minerały jak krzem, magnez oraz potas. Poza tym roślina ta posiada substancje, które charakteryzują się tym, że doskonale zwalczają wszelkie wirusy oraz działają przeciwzapalnie, a także obniżają poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie i zwalczają wolne rodniki. Flawonoidy hamują procesy starzenia się, a asparagina korzystnie wpływa na pracę mózgu. 

Syrop z mniszka

Zbieranie tego zioła z pól i łąk odbywa się w charakterystyczny sposób. Otóż najlepiej jest to robić w majowy słoneczny dzień. Taka pora jest najodpowiedniejsza, gdyż wtedy mniszek jest dojrzały. Gdybyśmy zebrali go we wcześniejszym miesiącu, to podczas konsumpcji byłby wyczuwalny smak goryczy. Przy zbiorze w słoneczny dzień aromat i smak jest najlepszy. Mniszek rosnący na łąkach z dala od dróg jest też najmniej zanieczyszczony. Przygotowując naszą domową produkcję należy dokładnie oczyścić roślinę z kurzu, piachu oraz owadów. Kwiaty w ilości ok. 500 główek można teraz włożyć do garnka zalewając 1 litrem wody. Następnie należy gotować całość przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu trzeba odcedzić wywar i przechować w chłodnym miejscu przez 24 godziny. Później dodajemy do niego wyciśnięty sok z trzech cytryn oraz cukier lub jeśli ktoś go nie używa, to można zastosować ksylitol. Po wymieszaniu należy teraz gotować wszystko na małym ogniu, aż do osiągnięcia przez syrop gęstej konsystencji.     

Zastosowanie
Powszechnie uważa się, że miód z mniszka lekarskiego jest doskonały jako środek przeciw infekcjom i przeziębieniom. Stosuje się go na kaszel. Wzmacnia odporność organizmu. Dzięki bogatym zasobom witamin pomaga w oczyszczeniu ciała z toksyn, zapobiega chorobom nowotworowym, a także wpływa na poprawę krążenia i przemianę materii. Jest skuteczny w zapobieganiu reumatyzmowi. W dawnych czasach wierzono też, że poprawia sprawność seksualną.    

 

Jarosław Cieśla

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Histamina - jaką rolę ma w organizmie?

09.05.2017
Histamina - jaką rolę ma w organizmie?

Histamina jest hormonem, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Współgra w hormonami, przyspiesza gojenie ran, reguluje napięcie mięśniowe. Jest składnikiem żywności i może wywoływać uczulenia, a nawet zatrucia. Jest magazynowana w komórkach tłuszczowych i uwalnia się pod wpływem różnych czynników, np. kontaktu z alergenami, zmian temperatury czy stanów zapalnych.

Jaką rolę odgrywa?

Przede wszystkim reguluje wydzielanie hormonów przysadki, reguluje wydzielanie soku żołądkowego. Jednak głównie ogrywa pośrednią rolę w rozwoju alergii. Po bezpośrednim kontakcie z alergenem, następuje uwolnienie histaminy i pojawienie się objawów uczulenia. Objawy mogą być różne- obrzęk, świąd skóry, napady kaszlu/kichania, problemy z oddychaniem, rozszerzenie naczyń krwionośnych, skurcze mięśni, wszystko zależy od indywidualnej reakcji organizmu.

Zbyt gwałtowne wydzielanie histaminy może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Produkty, w których znajdziesz histaminę

Występuje naturalnie w żywności, może wytwarzać się też w procesie fermentacji i przy nieodpowiednim przechowywaniu żywności. Dużą zawartość histaminy mają kiszonki, sery pleśniowe, ryby, owoce morza, peklowane mięsa. Najwięcej zawierają jej produkty przetworzone. Naturalna żywność ma śladowe ilości histaminy.

Histamina rozkłada się pod wpływem obróbki termicznej, w czasie gotowania, smażenie lub pieczenia.

Jaka ilość jest niebezpieczna?

Dla osób wrażliwych drażniąca może być dawka 5-10 mg. Objawy zatrucie mogą pojawić się przy ilości 50 mg/kg. Jakie objawy może wywołać? Bóle głowy, pokrzywka, zaczerwienieni skóry, pieczenie ust. Dawka powyżej 200 mg na 1kg produktu ma ostry przebieg i powoduje zaburzenia oddychania, duszności, silne skurcze mięśni, a nawet śmierć. Najwięcej tragicznych przypadków odnotowano po spożyciu produktów rybnych i serów długo dojrzewających.

Jeśli zauważasz u siebie niepokojące objawy alergii koniecznie zrób testy, które sprawdzą czy histamina jest dla ciebie groźna. Dzięki temu unikniesz groźnych konsekwencji.

 

Daria Występek

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się