Art

Najlepsze zioła dla urody

09.01.2017
Najlepsze zioła dla urody

Herbaty ziołowe warto pić codziennie i dostosowywać je do swoich potrzeb. Rośliny mają działanie lecznicze, koją stany zapalne, poprawiają stan skóry, pomagają zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Które są szczególnie polecane dla zachowania urody?

 

Hibiskus

Napar z suszonych kwiatów hibiskusa uznawany jest za eliksir młodości. To ze względu na dużą zawartość witaminy C, polifenoli, kwasu jabłkowego i cytrynowego. Herbata z hibiskusa szczególnie polecana jest osobom z cerą naczyniową, ponieważ wzmacnia naczynia od środka. Herbata zwalcza wolne rodniki i dzięki temu pozytywnie wpływa na stan skóry.

Napar pomaga też obniżyć poziom cholesterolu i jest zalecany jako pomaganie procesu odchudzania.

 

Mięta

To jedno z najpopularniejszych ziół, pomaga szczególnie przy problemach z trawieniem. Skutecznie łagodzi bolesność brzucha. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych ma działanie przeciwwirusowe i pobudzające.

Mięta jest też zalecana dla zmniejszania apetytu na słodycze, dzięki temu łatwiej zachować szczupłą sylwetkę.

 

Morwa

Owoce i liście morwy zawierają witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, stymulują pracę mózgu, a także poprawiają nastrój. Napar z morwy działa antybakteryjnie, dzięki temu wzmacnia odporność i jest zalecana zimą. Ponadto korzystnie wpływa na stan skóry i zimniejsza łaknienie na słodycze.

 

Koper włoski

Olejki eteryczne zawarte w tej roślinie odświeżają oddech i działają korzystnie na stan jamy ustnej. Napar w kopru włoskiego działa na poprawę stanu skóry, a także łagodzi szkodliwe skutki stresu. Koper zalecany jest też kobietom karmiącym, jako środek wspomagający laktację, oraz regulujący przemianę materii.

 

Ulung

To piękny niebieski kwiat pochodzący z Azji, który jest często dodawany do zielonej herbaty. Jego regularne picie usprawnia przemianę materii wspomaga odchudzanie. Ponadto jest źródłem antyoksydantów i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jako jedno z niewielu ziół pomaga regulować pracę tarczycy, jest szczególnie zalecany przy chorobie Hashimoto.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Wirus VZV u dzieci i kobiet w ciąży

07.01.2017
Wirus VZV u dzieci i kobiet w ciąży

Półpasiec i ospa wietrzna to choroby wirusowa. Wywołuje ge ten sam wirus- VZV (Herpesvirus varicella zoster). Ospa to choroba wieku dziecięcego, półpasiec natomiast występuje najczęściej po 50 roku życia. Pojawia się u osób, które chorowały na ospę wietrzną, wirus VZV może uaktywnić się po kilkudziesięciu latach.

 

VZV a ciąża

Nie zdarza się to często, ale są przypadki zachorowania na półpasiec z czasie ciąży. Jest on jednak znacznie mniej groźny dla płodu niż ospa wietrzna. Zwłaszcza pierwsza ciąża niesie za sobą duże ryzyko. W przypadku ospy dziecko może przyjść na świat z tzw. wrodzoną ospą wietrzną, co może skutkować poważnymi wadami rozwojowymi. Do najczęstszych wad należą- zanik kory mózgowej, niewykształcenie kończyn, zapalenie siatkówki oka.

 

Półpasiec nie daje tak poważnych powikłań, kiedy jest zdiagnozowany w czasie ciąży. To dlatego, że wirus nie występuje we krwi i ma znikome szanse na przedostanie się do krwiobiegu dziecka.

Groźne jest nie tylko zakażenie wirusem w czasie ciąży, ale także choroby około porodowe. Kiedy kobieta zachoruje na około 5 dni przed porodem może to doprowadzić nawet do śmierci dziecka. Równie rożny w tym czasie może być zarówno półpasiec jak i ospa wietrzna.

 

Wirus VZV u dorosłych

Pierwszym objawem jaki jaki można zaobserwować na skórze jest wysypka z ropnymi pęcherzykami. Jest ona nieprzyjemna i bolesna. Najczęściej wysypka koncentruje się na jednej połowie ciała- kończynach, tułowiu, czasem też twarzy. Objawy utrzymują się przez około 2-4 tygodnie. Może pojawić się gorączka, nudności, ogólne osłabienie i bolesność mięśni. U dorosłych choroba przebiega znacznie ciężej, u dzieci często mija bezobjawowo.

 

Leczenie

Leczenie jest najczęściej objawowe, jednak wymaga kontroli lekarskiej. Wskazane są środki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, oraz hamujące rozwój wirusa VZV. Dzieciom zaleca szczepienia, które chronią przez ospą i półpaścem, są one podawana w dwóch dawkach po 9 miesiącu życia. Po zaszczepieniu choroby nie powinny się pojawić, a jeśli wystąpią będą miały znacznie łagodniejszy przebieg.

 

Daria Występek

 

przedszkoland.pl

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Jod w chorobach tarczycy

06.01.2017
Jod w chorobach tarczycy

Jod jest szczególnie ważny w przypadku chorób tarczycy. Jego niedobór ma szkodliwy wpływ na organizm, między innymi pozbawia energii, wywołuje ciągłe  uczucie senności i zmęczenia. Brak jodu wpływa też na zaburzenia koncentracji, problemy ze skórą, a nawet drżenie mięśni.

 

Niedobory najlepiej uzupełniać odpowiednią dietą. Sól jodowana nie wyrówna niedoborów, ale poza żywnością fortyfikowaną jest też sporo produktów, które zawierają jod w naturalne postaci. Warto znać te produkty i sięgać po nie częściej.

 

Produkty zawierające jod dzielą się na kilka podstawowych grup. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi- brukselką, kalafiorem, kapustą, a także soją.

 

Produkty bogate w jod

 

Pełne ziarna

Najwięcej jodu znajduje się z pieczywie żytnim razowym, które jest zalecane jako jedno z najlepszych zbóż. Zawiera sporo błonnika, witamin z grupy B, aminokwasów oraz białka. Można wybrać też inne zboża, warto jednak omijać pszenicę, która nie dostarcza wielu składników odżywczych.

 

Ryby morskie i owoce morza

Morze jest najlepszym źródłem jodu. Ryby morskie, skorupiaki i inne owoce morza mają bardzo duże stężenie jodu w mięsie. Skutecznie uzupełniają niedobory. Najwięcej jodu zawiera dorsz morski, halibut, sardynka i mintaj.

 

Algi morskie

Ciągle są u nas niedocenione, jest wiele rodzajów alg morskich, które warto włączyć do diety. To dobre źródło jodu, ale też magnezu, żelaza, magnezu. Najbardziej wsrtościowe algi to spirulina i chlorella. Warto sięgnąć też po znane z sushi algi nori i wakame. Poza dostarczaniem wielu pierwiastków algi pomagają pozbyć się metali ciężkich z organizmu. Są zalecane przy detoksie i dietach odchudzających.

 

Brązowy ryż

Sięgając po ryż warto wybierać brązowy, który zawiera o wiele więcej składników odżywczych. Zawiera sporą dawkę błonnika i jodu. Ma niższy indeks glikemiczny od ryżu białego, dzięki czemu syci na dłużej.

 

Fermentowany nabiał

To głównie kefir, maślanka, sery pleśniowe czy ser feta. Włączenie tych produktów do diety nie tylko zwiększy ilość jodu w diecie, ale też zadziała wspomagająco na przemianę materii i odporność, dzięki sporej zawartości żywych kultur bakterii.

 

Daria Występek

 

 

Dodaj komentarz




Komentarzy: 1

doctor

07.01.2017

W Polsce sól jest jodowana i nie ma niedoborów jodu.Nieprawdziwy artykuł.Zapytajcie endokrynologów.Polska i USA najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy jest chorobą Hashimoto, której zapadalność wzrasta jak jest nadmiar jodu.Polska nie jest obszarem niedoboru jodu!

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się