Ogranicz cukier - kilka praktycznych porad
Do najpopularniejszych noworocznych postanowień zalicza się najczęściej utratę wagi. Eliminacja cukru z codzienne diety to wielu krok do sukcesu. Jak to zrobić? Początek może być ciężki, ale szybko przyzwyczaisz się do nowych nawyków i osiągniesz sukces jeśli będziesz konsekwentna.
1. Czytaj etykiety.
Poznaj oznaczenia pod jakimi może kryć się cukier. Unikaj zwłaszcza tych produktów, które mają cukier wysoko w składzie. Cukier to także syrop glukozowo-fruktozowy, stosowany w zdecydowanej większości produktów. To oczyszczony i zagęszczony roztwór glukozy i fruktozy czyli cukrów prostych. Jest tanim i najczęstszym zamiennikiem cukru oraz miodu. Jak jeszcze może być oznaczony cukier: glukoza, fruktoza, maltodekstryna, dekstryna, maltoza, miód, melasa, karmel, syrop klonowy, syrop z agawy.
2. Poznaj normy.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie nie więcej niż 25 g cukry dla osoby dorosłej w ciągu dnia. To około 5 łyżeczek cukru. Ogranicz słodzenie, a jako przekąski wybieraj słodkie owoce. Nie kupuj produktów z dużą zawartością cukru, a na słodycze pozwalaj sobie 1-2 razy w tygodniu. Zauważysz zmianę samopoczucia.
3. Zrezygnuj z napojów gazowanych.
Zawierają ogromne dawki cukru i nie dostarczają składników odżywczych. Postaw na świeżo wyciskane soki i wodę mineralną. Dobrze gaszą pragnienie i nie są szkodliwe dla zdrowia.
4. Znajdź zdrowie zamienniki.
Słodkie nie zawsze musi być niezdrowe, poza naturalnie słodkimi owocami, można sięgać lepsze zamienniki cukru. Stewia czy ksylitol są coraz bardzie popularne. Zielone listki stewii są naturalnie słodkie, warto mieć tą rośliną w swojej kuchni, liście można zasuszyć, zmielić i dodawać do herbaty czy deserów. Ksylitol jest bardziej przetworzony, ale to cukier brzozowy, który mogą stosować nawet osoby z cukrzycą, nie podnosi bowiem poziomu cukru we krwi. Warto szukać zdrowszych zamienników.
5. Przestań słodzić herbatę i kawę.
Postaw na herbaty ziołowe z lukrecją, która ma naturalnie słodki smak, do kawy dodaj więcej aromatycznych przypraw- wanilię, cynamon, kardamon. Oszczędzając dziennie kilka czy nawet kilkanaście łyżeczek cukru o ograniczysz wiele kalorii i poczujesz przypływ energii.
6. Jedz słodycze, które przygotujesz samodzielnie.
To nie takie trudne, te sklepowe mają długie składy i rzadko są zdrowe. Pozwalaj sobie na zdrowe desery. Spróbuj musu z orzechów nerkowca, rafaello z kaszy jaglanej, domowej nutelli. Zdziwisz się ile możliwości dają zdrowe produkty.
7. Nie wszystko co zdrowe jest dobre.
Mimo, że w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wiele „zdrowych” słodyczy, nie daj się nabrać. Wiele produktów typu fiy czy light ma mniejszą zawartość tłuszczu, a w zamian podwojoną ilość cukru. Uważaj na muesli, granolę lepiej przygotować je samodzielnie w domu. Początki mogą być trudne, jednak nie poddawaj się po kilku potknięciach. Zmiany nie muszą być drastyczne. Nic się nie stanie jeśli czasem zdarzy ci się zjeść coś niezdrowego. Ważne, żeby zachować zdrowy rozsądek i nie sięgać po takie desery zbyt często. Daria Występek
Mariusz
30.05.2016Ja odstawilem cukier calkowicie. Jest mi z tym ok.