Art

Popraw menu i zyskaj zdrowie

28.11.2016
Popraw menu i zyskaj zdrowie

Jedzenie zgodnie z porą roku to najbardziej naturalny sposób odżywiania. Jesień i zima to czas na korzeniowe warzywa, jabłka, gruszki i kiszonki. Najlepiej jeść jak najwięcej nieprzetworzonego jedzenia, które zapewni najwięcej witamin i składników odżywczych.

 

Wybieraj rozgrzewające pokarmy i przyprawy. Kurkuma, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa pomogą podkręcić smak i dodatkowo korzystnie wpłyną za zdrowie. Warto wprowadzić kilka prostych zasad, które pomogą zachować zdrowie.

 

Jesz witaminy

Świeże warzywa i owoce to najlepsze źródło witamin. Na jakie owoce i warzywa mamy teraz sezon? Wbrew pozorom wybór jest całkiem spory, mamy dynię, buraki, ziemniaki, patisony, bakłażana, brukselkę, kapustę, jarmuż, szpinak, pora, selera, marchewkę, pietruszkę. A także owoce- jabłka, gruszki, pigwę, winogrona i śliwki.

 

Witamina D

Sezonowo niezbędna jest suplementacja witaminy D3 i K2, których organizm nie może wytworzyć bez odpowiedniej dawki słońca. Większość osób ma spore niedobory, dlatego warto sprawdzić jej poziom, a następnie dobrać odpowiednią dawkę witamin.

 

Rozgrzewające przyprawy

Ciepłe dania są bardzo dobre i zdrowe. Zimą postaw na ciepłe śniadania i zupy, które są dobrym posiłkiem kiedy wracamy zmarznięci do domu. Do zup możesz dodać imbir, kurkumę, kunim, chrzan, a nawet cynamon. To świetne dodatki do aromatycznych potraw. Warto mieć je w kuchni i stosować każdego dnia. 

 

Kasza jaglana

Nasze polskie dobro i superfoods. To sycący i lekkostrawny pokarm. Można przygotować ją na słodko i wytrawnie. Szczególnie zalecana jest w okresie przeziębiania, ponieważ pomaga pozbyć się śluzu z organizmu. Działa wykrztuśnie i nawilża drogi oddechowe. Przy okazji dostarcza wielu składników odżywczych i witamin. W czasie przeziębień warto przemycać ją w każdym posiłku.

 

Nie dla cukru

Biały, rafinowany cukier zaburza wiele procesów w organizmie. Osłabia i zaburza metabolizm i obniża odporność. Kiedy czujemy się słabiej powinniśmy wyeliminować go całkowicie. Nie oznacza to jednak całkowitego odcięcia od słodkiego smaku. Jest wiele deserów, które można posłodzić naturalnymi składnikami. np. daktylami, cukrem kokosowym czy ksylitolem. Zawsze staraj się wybierać jak najbardziej naturalne składniki.

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Dlaczego zapobieganie nadciśnieniu jest ogromnie ważne?

27.11.2016
Dlaczego zapobieganie nadciśnieniu jest ogromnie ważne?

Nadciśnienie dotyczy coraz młodszych osób. Przyczyną mogą być obciążenia genetyczne, ale zdecydowanie częściej winny jest nieodpowiedni styl życia. Duża nadwaga i otyłość z czasem prowadzi do problemów zdrowotnych i bardzo obciąża mięsień sercowy.

 

Nieleczone nadciśnienie tętnicze może prowadzić do uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych. W ubytkach odkładają się złogi cholesterolu, który z czasem prowadzi do powstawania blaszek miażdżycowych. Z czasem może prowadzić to do zamykania światła naczyń krwionośnych i zmniejsza przepływ krwi. Jest to bardzo groźne i może doprowadzić do niedokrwienia narządów wewnętrznych.

 

Jakie mogą być konsekwencje nadciśnienie tętniczego?

 

Zawał serca i choroba wieńcowa

Z czasem kiedy światło tętnic zostaje zmniejszone, praca naczyń zostają trwale uszkodzona. Może nawet prowadzić do martwicy. Naczynia nie są w stanie doprowadzać odpowiedniej ilości krwi do serca, co prowadzi nawet do martwicy fragmentu serca. Nadciśnienie tętnicze to jeden z głównych czynników ryzyka pojawienia się zawału serca.

 

Udar mózgu

W przypadku nadciśnienia może dojść zarówno to udaru krwotocznego, przy którym występuje wynaczynienie krwi, jak również do udaru niedokrwiennego. W drugim wypadku dochodzi do zmniejszenia dopływu krwi, a tym samym tlenu i składników odżywczych do mózgu. Niedotlenienie mózgu prowadzi do upośledzenia jego funkcji, a w konsekwencji nawet martwicę tkanek.

 

Upośledzenia funkcji nerek

Nadciśnienie tętnicze prowadzi do stopniowego uszkodzenia funkcji nerek.

 

Retinopatia

Niedostateczne ukrwienie tkanek w okolicy oka często doprowadza do uszkodzenia siatkówki na podłożu naczyniowym. Nieleczona retinopatia z czasem może prowadzić do utraty wzroku.

 

PAD czyli miażdżyca naczyń obwodowych

Nadciśnienie może prowadzić zarówno do uszkodzenia serca, jak i naczyń odwodowych, położonych dalej od mięśnia sercowego.  Zwężenie światła tętnic, a w konsekwencji niedożywienie i niedotlenienie może mieć bardzo groźne konsekwencje. Nadciśnienie tętnicze bardzo szybko prowadzi do takich zmian.

 

Trudności dnia codziennego

Poza poważnymi problemami zdrowotnymi, nadciśnienie mocno upośledza funkcjonowanie na co dzień. Niemożliwy jest wysiłek fizyczny, a nawet wchodzenie po schodach jest mocno wyczerpujące. Czynności dnia codziennego mogą być ogromnie meczące co prowadzi do gorszego samopoczucia i znacznie pogarsza jakość życia. Warto zacząć dbać o siebie. Pierwszym krokiem powinna być zmiana diety i stałe wprowadzenie zdrowych nawyków. Z czasem uda się włączyć też prostą aktywność fizyczną. Warto zawalczyć o swoje zdrowie i poprawić jakość życia.

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Art

Melasa - składnik zdrowej kuchni

26.11.2016
Melasa - składnik zdrowej kuchni

Melasa to gęsty syrop, który jest produktem ubocznym pozyskiwania cukru. W odróżnieniu od cukru zawiera wiele cennych witamin i minerałów.

Stosowanie melasy może być bardzo korzystne dla zdrowia. W jednej łyżce znajduje się 59 kalorii, 19 % dziennego zapotrzebowania na żelazo, 15% dziennego zapotrzebowania na magnez, 12% dziennego zapotrzebowania na wapń, 8%  dziennego zapotrzebowania na potas i 7% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6.

 

To bardzo dobry produkt polecany w przypadku anemii. Łyżka melasy rozpuszczona w wodzie to dobry  i naturalny lek na nisko poziom żelaza. Dodatkowo jego wchłanianie wspomaga witamina C, dlatego w wody z melasą warto dodać sok z cytryny lub pomarańczy. Taki napój jest zalecany kobietom w ciąży. Żelazo z melasy wchłania się o wiele lepiej niż z syntetycznych tabletek. Warto korzystać z naturalnych sposobów i sprawdzać jak zmieniają się badania krwi.

 

Źródło antyoksydantów

Żaden inny słodzik nie zawiera tylu antyoksydantów. To cenny składnik diety, dobrze wpływa na skórę, opóźnia proces starzenia, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na zdrowie.

Duża zawartość minerałów sprawiają, że melasa pomaga  utrzymać skórę w dobrej kondycji. Wypadające włosy i słabe paznokcie to częste objawy obniżonego poziomu żelaza we krwi.

 

Korzystny wpływ na kości

Duża zawartość wapnia i magnezu to dobra kombinacja pierwiastków zapewniająca mocne kości. W połączeniu z suplementacją witamin D3 i K2 to dobra profilaktyka przeciw osteoporozie.

 

Niższy poziom cholesterolu

Dieta zawierająca naturalne źródła potasupomoga utrzymać prawidłowy  poziom cholesterolu. Dwie łyżki melasy dziennie dostarczają aż 16% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. To sporo, warto dodać ją do porannej owsianki czy posłodzić nią wypijane napoje. Dodatkowo organizm skorzysta z dobroczynnego działania pozostałych składników melasy.

 

Wybierając słodziki warto zwrócić uwagę na dodatkowe korzyści zdrowotne. Podczas gdy cukier daje jedynie negatywne skutki, melasa może wspomóc nasze zdrowie.

 

Daria Występek

Dodaj komentarz




Komentarzy: 0

Copyright ©2017 RankingLekarzy.pl

Zapytaj lekarzaStrefa lekarza Zaloguj się