Proste zasady dla wegetarian
Blady, słaby roślinożerca to mit, który ciągle trzeba obalać. Ciągle wiele osób słysząc o wegetarianizmie ma przed oczami widok wątłej osoby. Nie jest to jednak prawda, osoby na diecie roślinnej są zazwyczaj, zdrowe, silne i nie mają niedoborów. Racjonalnie odżywiający się wegetarianie nie są narażeni na anemię. Trzeba pamiętać o przestrzeganiu pewnych zasad, żeby ten problem się nie pojawił.
Jak rozpoznać anemię?
Anemia powstaje w wyniku niskiego poziomu żelaza w organizmie. W wyniku tego dochodzi do upośledzenia syntezy hemu, a co za tym idzie zmiany parametrów morfologicznych krwi, między innymi obniżenie poziomu hemoglobiny, hematokrytu, ilości czerwonych krwinek, MCV – średniej objętości krwinek czerwonych, MCH – średniej masy hemoglobiny w krwince i MCHC – średniego stężenia hemoglobiny w krwince).
Nie zawsze zbyt mała ilość żelaza w diecie jest odpowiedzialna za anemię. Często problemem jest nieprawidłowe wchłanianie, lub nadmierna utrata tego pierwiastka. U kobiet przyczyną mogą być zbyt obfite krwawienia menstruacyjne, albo krwawienia wewnętrzne. Żelazo w niewielkiej ilości tracimy też z żółcią, złuszczającym się naskórkiem i wypadającymi włosami. W większości przypadków anemia dotyczy kobiet.
Rodzaje żelaza
Występują daw rodzaje żelaza- hemowe – występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego, oraz niehemowe- z produktów roślinnych. Żelazo hemowe jest znacznie lepiej przyswajalne od niehemowego. Właśnie dlatego wegetarianie i weganie mogą być narażeni na rozwój anemii. Dla zachowania zdrowia osoby na diecie roślinej powinny przyjmować dwa razy więcej żelaza w ciągu dnia niż osoby na diecie standardowej.
Czy da się poprawić wchłanianie żelaza?
Można to zrobić komponując dobrze posiłki. Żelazo przyswaja się o wiele lepiej w towarzystwie witaminy C, kwasu foliowego i miedzi. Nie powinno się łączyć go z tłustymi posiłkami i napojami zawierającymi kofeinę.
Stosując się do kilku prostych zasad i stosując dietę opartą na zdrowych, nieprzetworzonych produktach można zachować zdrowie i uniknąć niedoborów. To nie takie trudne. Nie wymaga dużej wiedzy i nie zajmuje wiele czasu.
Daria Występek
persy
23.02.2017a w jakich produktach jest nawięcej żelaza??