Pstrąg dla malucha i nie tylko
Dzieci uwielbiają odkrywać. Jeśli tylko pozwolimy im na smakowanie świata we własnym tempie, w naszym domu nie będzie niejadków. Jedne dzieci uwielbiają smak ryb od pierwszego kęsa. Inne do tej miłości muszą dorosnąć i potrzebują minimum kilku prób, by oswoić się z nowym smakiem. Pozwólmy dzieciom na takie próby, dajmy im czas. Samodzielność dziecka i brak przymusu w procesie jedzenia to klucz do sukcesu. Jeśli rozbudzimy w maluchu kulinarnego odkrywcę, damy mu jeden z największych prezentów w życiu. Dzięki temu każdego dnia będzie chciał smakować nowych rzeczy, jego dieta nie będzie monotonna, a organizm w pożywieniu otrzyma wszystko to, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju.
Pstrąg to ryba, która uwielbia czyste rzeki i potoki. Na rynku najwięcej sprzedawanej ryby pochodzi ze stawów hodowlanych. Nie zmienia to faktu, że mięso pstrąga jest chude i lekkostrawne. Obfituje w cenne kwasy omega-3, EPA, DHA. Jest źródłem witaminy A, B, D, E oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu, selenu i żelaza. Pietruszka pomaga wzmacniać organizm. Ma właściwości dezynfekujące i moczopędne, poprawia trawienie, doskonale wpływa na wzrok. Jest źródłem witaminy A, C i E. Zawiera kwas foliowy, magnez, wapń, fosfor, potas oraz cynk. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem witaminy E, polifenoli oraz antyoksydantów. Zawiera też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Pomidory suszone to dawka witaminy B, C, E, K, PP. Zawierają tak ważny dla maluchów wapń, żelazo i magnez.
Poniżej przepis na szybki, zdrowy obiad dla małych i dużych.
Potrzebne będą:
- 1 wypatroszony pstrąg
- ½ pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4-6 suszonych pomidorów
- Sól
Przygotowanie:
Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Oczyszczoną pietruszkę i suszone pomidory siekamy oraz mieszamy z 2 łyżkami oleju rzepakowego i szczyptą soli. Powstały farsz wkładamy do wnętrza ryby. Tak przygotowaną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy łyżką oleju i posypujemy szczyptą soli. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 st C przez 25 minut. Podajemy z bukietem warzyw gotowanych na parze lub z wody. Smacznego!
Autorka: Matvijewna Grządkowska
Komentarzy: 0