Ser kozi
Ser kozi jest bardzo bogaty w wartości odżywcze i jest polecany jest on wszystkim osobom chcącym się zdrowo odżywiać. Mleko krowie ze względu na zawartość kazeiny często powoduje alergie pokarmowe. Kozie mleko często łatwiej przyswajalne. Ma wiele wartości odżywczych. Naukowcy twierdzą, iż kozy potrafią lepiej bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami. Maja również zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogą przedostać się do mleka. Wszystko to sprawia, że mleko i sery kozie są zdrowe i łatwo przyswajalne przez nasz organizm.
Sery kozie zawierają wiele niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych: białko, cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A. Znajdziemy w nich także wiele mikroelementów mi.: wapń, fosfor, magnez czy potas. Jedna szklanka mleka koziego dostarcza nam aż 33 proc. dziennego zapotrzebowania wapnia oraz 17 proc. dziennego zapotrzebowania białka.
Ser kozi jest odpowiedni dla każdego. Powinny go jeść dzieci, osoby młode i starsze. Naukowcy twierdzą iż przetwory kozie mają pozytywny wpływ na choroby takie jak- anemia, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma, egzema, ostry katar żołądka i jelit. Regularne spożywanie przetworów z koziego mleka chroni przez zawałami, chorobami układu krążenia oraz sprzyja w obniżeniu złego cholesterolu we krwi.
Sery kozie zawierają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego dlatego są lepiej przyswajalne u osób z jej nietolerancją pokarmową. Dodatkowo sery kozie posiadają znacznie mniejszą zawartość kazeiny, która jest przyczyną wielu uczuleń.
Sery kozie są bardzo zdrowe i coraz częściej goszczą na stołach. Można spotkać sery kozie typu:
- twaróg, można zastąpić nim tradycyjny twaróg i przygotować z niego sernik czy użyć jako farsz do pierogów,
- camembert pokryty warstwą pleśni, często można spotkać sery z dodatkiem orzechów czy bakalii, są bardzo wykwintne i ciekawe w smaku,
- mozzarella, świetny do sałatek, lub pizzy,
- ser żółty, ma nieco inny smak, ale można zastąpić nim tradycyjny żółty ser.
Na rynku jest coraz więcej alternatyw dla osób, które nie tolerują mleka krowiego, albo chcę odmiany. Warto sięgać po nowe produkty, które wzbogacą codzienną dietę i dostarczą cennych wartości odżywczych.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0