Sezon na śliwki
Jesień to czas, w którym możemy cieszyć się sezonowymi owocami. Jest ich mniej niż latem, jednak kilka z nich jest szczególnie wartościowych. Świeże śliwki dostarczają wielu witamin, ale też reguluja trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a także mają sporo błonnika. Właśnie dlatego warto jeść je codziennie, zanim sezon na nie się skończy.
W 100 gramach świeżych śliwek niezależnie od odmiany znajduje się około 45 kalorii. Zawierają dużo błonnika, który razem z kwasami organicznymi dziaja oczyszczjąco na układ pokarmony. Najbardziej wartościowe są śliwki węgierki, a także renklody. Suszone owoce zawierają około 5 razy więcej błonnika, należy jednak wybierać je uważnie. Najzdrowsze są te suszone na słońcu lub w dehydratorze bez dodatku substancji konserwujących. Często dodaje się do nich siarkę, która jest toksyczna. Dym, którym często wędzone są śliwki także nie jest zdrowy. Można suszyć śliwki samodzielnie w domu przy uzyciu piekarnika. W około 50-60 stopniach przez około 24 godziny.
Jakie wartości mają śliwki?
Znajdziemy w nich sporo witaminy C, A oraz E, które są cennymi antyoksydantami. Zawierają róznież magnez, potas, wapń, żelazo i fosfor. Dzięki zawartości witamin z grupy B wpływają korzystnie na układ nerwowy i samopoczucie.
Duża zawartość błonnika wspomaga trawienie, właśnie dlatego śliwki są zalecane osobom, które mają problem z zaparciami. Zawrówno świeże jak i suszone śliwki dodane do wielu potraw nie tylko wzbogacają smak, ale też ułatwiają trawienie.
W sezonie warto sięgać po kilka sztuk każdego dnia. Nie można przesadzać z ich ilością, ponieważ może prowadzić to do rozwolnienia. To samo tyczy się suszonych śliwek, kilka dziennie w zupełności wystarczy. Dobrym sposobem na poprawę trawienia jest też picie soku z suszonych śliwek, który zawiera dużą ilośc błonnika. Sok nie powonien być dodatkowo dosładzany.
Na bazie śliwek warto przygotować przetwory, który pomogą nam zachować ich wyjątkowy smak na dłużej. Warto wykorzystać czas kiedy jest ich pod dostatkiem. Najcenniejsze wartości mają sezonowe owoce.
Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0