Słodki smak
Rozmowa z psychodietetykiem Katarzyną Bury.Daria Występek: Dzień dobry, chciałam porozmawiać z Panią na temat cukru i tego jak duży ma od wpływ na nasze emocje. Czy rzeczywiście smaki mają wpływ na odczuwanie określonych emocji? Co daje nam słodki smak? Dietetyk: Według ajurwedy każdy ze smaków wzmacnia odczuwanie określonych emocji. Słodki smak daje nam od dziecka poczucie bezpieczeństwa. Mleko matki jest przecież słodkie. Zarówno osoby borykające się z niedowagą , jak i te, które mają problem z nadwagą nie powinny odmawiać sobie słodyczy. Ważne jednak, aby czerpać słodki smak ze zdrowych produktów. DW: Najlepiej całkowicie zrezygnować z białego, rafinowanego cukru? Dietetyk: Zdecydowanie tak, pożegnajmy rafinowany cukier. Działa jak gąbka. Wyjaławia organizm z mikroelementów. Wysysa z nas magnez, cynk i witaminy z grupy B, które są potrzebne do jego strawienia. DW: Jakie zamienniki cukru są dla nas najzdrowsze? Jakie wybierać? Dietetyk: najbardziej polecam miód, stewię, syrop z agawy, słody: jęczmienny, buraczany, ryżowy, a także suszone, niesiarkowane owoce. Oprócz słodyczy dostarczają nam cennych składników odżywczych. DW: Czy cukier w takiej formie trudniej „przedawkować”? Niektórzy zalecają całkowite odstawienie cukru czy mają rację? Dietetyk: Jest bardzo wiele osób uzależnionych od cukru. Nie wyobrażają sobie dnia bez napojów słodzonych, czekolady, batonów. U takich osób kilkutygodniowe odstawienie cukru może być konieczne, taki „dekots” ustabilizuje poziom cukru i pozwoli odpocząć organizmowi od ciągłych skoków insuliny. Jednak u osób odżywiających się racjonalnie nie jest to konieczne, warto jednak sięgać po zamienniki białego cukru. Nie powodują poczucia braku słodyczy i zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Domowe ciasto z owocami czy bakaliami jest świetnym zamiennikiem ciast z cukierni. Sięgnijmy po suszone daktyle, figi, rodzynki, śliwki czy morele. Poświęćmy 20–30 minut i przygotujmy pyszne domowe ciasteczka lub ciasto ze zdrowych składników. DW: Wydaje się to bardzo proste. Czy takie produkty są trudno dostępne? Jakie bakalie wybierać, nie wszystkie są zdrowe? Dietetyk: Zamienniki cukru są łatwo dostępne, stawia i ksylitol są w większości sklepów. W okresie jesienno – zimowym szczególnie polecam miód, wzmacnia odporność i jest bardzo zdrowy. Bakalie należy wybierać uważnie, nie muszą być to ekologiczne owoce, ale nie mogę zawierać siarki, takie nie są dla nas korzystane. Dwutlenek siarki to popularny konserwant, ale wielu producentów z niego rezygnuje. DW: Dziękuję za rozmowę. Autorka: Daria Występek
Komentarzy: 0