Słodko i zdrowo, czyli czym zastąpić cukierki i inne słodycze...
Chyba większość z nas lubi słodycze, niestety raczej mało kto lubi skutki jakie przynosi ich częste jedzenie, zwłaszcza w dużej ilości. Czy należy z nich całkowicie zrezygnować, aby zachować zdrowie i ładną sylwetkę? Powszechnie wiadomo, że biały cukier jest bardziej wrogiem, niż sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Ale czy wyeliminowanie go z diety oznacza jedzenie pozbawione słodkiego smaku? Na szczęście nie! Istnieje wiele substancji, które są znacznie zdrowsze i wcale nie mowa tu o słodzikach. W pierwszej kolejności należy wymienić owoce, które bogate są we fruktozę. Oczywiście wszystko, co spożywamy w nadmiarze może tuczyć, ale jest jedzenie takie. Owoce dodatkowo zawierają pełne spektrum witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Kolejną alternatywą są bakalie, których zasobność w witaminy i minerały jest nieco mniejsza od ich świeżych poprzedników jednak wciąż są ich skarbnicą. Co możemy zrobić, by wykonać nasz ulubiony deser i nie pozbawiać go cukru? Zamieńmy go na ksylitol, cukier brązowy, palmowy, miód lub melasę. A oto mini skarbnica przepisów na słodycze znacznie zdrowsze, niż sklepowe batoniki. Deser śliwkowo-otrębowy Garść suszonych śliwek namaczamy przez chwilę w wodzie. Następnie drobno kroimy. Mieszamy z 150g serka waniliowego, dodajemy 2 łyzki ziarna słonecznika. Posypujemy 2 łyżkami otrębów pszennych i gotowe. Możemy dodać również innych suszonych owoców oraz innego serka, bądź jogurtu. Śnieg jabłkowy Utrzeć 2-3 jabłka, dodać 1 łyżkę miodu rozpuszczonego w łyżce wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Oddzielnie ubić 2 białka, dodając powoli soku z cytryny. Wszystko wymieszać i ubić. Na koniec można deser dekorować brzoskwiniami z puszki, gruszkami, mrożonymi truskawkami lub świeżymi malinami, porzeczkami czy poziomkami. Miodowe placuszki 30 g soku z cytryny połączyć z 60 g zmielonych orzechów włoskich lub ziemnych. Odstawić na 1/2 godziny. Następnie dodać 2 łyżki miodu i 60 g zmielonych ziaren ryżu. Wszystko wymieszać, uformować placuszki. Z wierzchu posypać zmielonymi na proszek, podsmażonymi na patelni ziarnami słonecznika. Krem cytrusowy Oczyścić pomarańcze z pestek, pokroić i zmiksować. Wymieszać z 1 łyżeczką miodu i 150 g tłustego twarogu. Jabłokowo-orzechowo 150 g startych jabłek zmieszać z sokiem z połowy pomarańczy i dodać do tego 10 orzechów włoskich i 2 łyżeczki miodu. Wszystko razem wymieszać. Kostki orzechowo-kukurydziane Grubo posiekać pół szklanki orzechów włoskich, wsypać na rozgrzaną patelnię i przez 4-5 minut prażyć. Dodać 2 łyżki margaryny, 5 łyżek miodu, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, a kiedy wszystko się już rozpuści, dodać 3 łyżki skórki z pomarańczowej (albo z cytryny, albo mieszanki keksowej), 1,5 szklanki płatków kukurydzianych i 2 łyżki rodzynek. Całość dobrze wymieszać, wylać cienką warstwą na półmisek. Gdy wystygnie, kroić na kostki. Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0