Sok, nektar, napój - czym się różnią? Część 1.
Warto poruszyć temat trzech różnych, choć kojarzonych ze sobą płynów: soki świeżo wyciskane, napoje oraz nektar. Czym różnią się od siebie? Które z nich są najzdrowsze i dlaczego?
Zacznijmy od definicji każdego z nich.
Sok to według zasad unijnych napój przyrządzony ze zdrowych i dojrzałych owoców, bądź warzyw świeżych lub schłodzonych. Jest zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany! Ma zapach, kolor i przede wszystkim smak owoców lub warzyww, z których został wykonany. Oznacza to, że również ten w kartonie wykonany z koncentratu powinien smakować, pachnieć i mieć kolor taki jak wyciśnięty przez nas w domu.
Sok powinien zawierać 85-100% owoców lub warzyw. Dozwolona jest również pewna ilość cukru lub innych substancji słodzących, np. syrop fruktozowy lub glukozowy.
W przypadku owocowych wygląda to następująco:
Ważne by jego dawka nie przekraczała 150g/l. Jeśli ilość jest mniejsza niż 15g/l producent jest zwolniony z obowiązku podawania informacji o dodatku. Wyjątkiem są soki z gruszek i winogron, których nie wzbogaca się substancjami słodzącymi. Możliwe jest również dodawanie kwasu cytrynowego, którego maksymalna dawka wynosi 3g/l. Nie wolno jednak dodawać jednocześnie substancji zakwaszających oraz cukru. Zasada ta jest surowo przestrzegana.
Soki warzywne mogą być doprawiane cukrem, miodem, solą, ziołami oraz kwasem cytrynowym.
Wszystkie soki wolno wzbogacać witaminami i minerałami.
Jednak zabronione jest dodawanie sztucznych barwników, aromatów oraz konserwantów.
Nektar to sok (świeży i zagęszczony) lub przecier, który został rozcieńczony wodą.
Minimalna wymagana ilość soku jest ściśle określona i zależy od jego rodzaju:
- 50 proc. dla jabłek, gruszek, pomarańczy, brzoskwiń oraz ananasów;
- 40 proc. dla jeżyn, malin, truskawek, czereśni, moreli;
- 35 proc. dla wiśni;
- 30 proc. dla śliwek, agrestu oraz żurawin;
nie mniej niż 25 proc. dla czarnej, białej i czerwonej porzeczki, cytryny, bananów, granatów, guawy, mango, papai.
Nektar może zawierać maksymalnie 200g/l cukru, bądź innej substancji słodzącej (w tym miód), czyli więcej niż sok. Oprócz tego można do niego dodać jednocześnie zasładzacze oraz substancje zakwaszające. W odróżnieniu od soków może zawierać słodziki. Jednak tak jak sok nie powinny zawierać sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
c.d.n.
Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0