Superfoods, które musisz mieć w kuchni
Naturalna, nieprzetworzona żywność cały czas jest modna, to bardzo pozytywne zjawisko. Zdrowsze menu szybko przekłada się lepsze samopoczucie i poprawia jakość życia. Superfoods to grupa produktów zawierających w niewielkiej ilości, duże dawki cennych składników odżywczych. Takich pokarmów jeszcze sporo, niektóre z nich są szczególnie odżywcze. Ca warto mieść zawsze w kuchni?
Fioletowe warzywa i owoce
Fioletowy barwnik zapewnia owocom i warzywo, antocyjany. To naturalnie występujące barwniki, działające ochronnie na układ krążenia. Zawierają dużą dawkę przeciwutleniaczy, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wpływają korzystanie na cerę. Im mocniej fioletowy kolor tym wyższa zawartość cennych barwników.
Co warto jeść? Bakłażana, szparagi, jarmuż, kapustę, cebulę, a także fioletowego kalafiora. Z owoców zaleca się borówki, jeżyny, porzeczki, śliwki, ciemne winogrona i aronię.
Nasiona i pestki
To zdrowy i smaczny dodatek do diety. Zawierają sporo zdrowych tłuszczów, antyoksydantów i błonnika. Warto sięgać po siemię lniane, pestki słonecznika, nasiona chia, pestki arbuza. Te ostatnie są bogate z magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B. Ułatwiają obniżenie ciśnienia krwi, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Warto zmieniać nasiona i pestki w różnych posiłkach, tak żeby korzystać z działania różnych składników pokarmowych.
Algi morskie
Kuchnia orientalna nie może się bez nich obejść, mogą być podstawą sushi, zup miso i wielu innych potraw. To cenne źródło składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, a także kwasów omega-3. Dają uczucie sytości i nie zawierają wiele kalorii. Można wybrać jedne z wielu alg między innymi- nori, wakame czy kombu. Jeśli nie przepadasz za ich smakiem warto przyjmować okresowo suplementy z algami głównie ze spiruliną i chlorellą. Wiążą metale ciężkie i pomagają pozbyć się ich z organizmu.
Kurkuma
Przyprawa znana od wieków, używana w kuchni indyjskiej, zyskała teraz nowe życie. To jedna z najcenniejszych przypraw, warto mieć ją w kuchni. Złota kurkuma jest najlepszym sposobem na zapobieganie wielu chorób, między innymi nowotworów. Reguluje też pracę układu pokarmowego, wspomaga oczyszczanie z toksyn. Kurkuma chętnie stosowana jest także w kosmetyce, działa rozjaśniająco i przeciw starzeniowo na skórę. Warto łączyć ją z pieprzem, w takiej formie lepiej się przyswaja.
Daria Występek
Komentarzy: 0