Art

Superfoods, które musisz mieć w kuchni

23.05.2017
Superfoods, które musisz mieć w kuchni

Naturalna, nieprzetworzona żywność cały czas jest modna, to bardzo pozytywne zjawisko. Zdrowsze menu szybko przekłada się lepsze samopoczucie i poprawia jakość życia. Superfoods to grupa produktów zawierających w niewielkiej ilości, duże dawki cennych składników odżywczych. Takich pokarmów jeszcze sporo, niektóre z nich są szczególnie odżywcze. Ca warto mieść zawsze w kuchni?

 

Fioletowe warzywa i owoce

Fioletowy barwnik zapewnia owocom i warzywo, antocyjany. To naturalnie występujące barwniki, działające ochronnie na układ krążenia. Zawierają dużą dawkę przeciwutleniaczy, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wpływają korzystanie na cerę. Im mocniej fioletowy kolor tym wyższa zawartość cennych barwników.

Co warto jeść? Bakłażana, szparagi, jarmuż, kapustę, cebulę, a także fioletowego kalafiora. Z owoców zaleca się borówki, jeżyny, porzeczki, śliwki, ciemne winogrona i aronię.

 

Nasiona i pestki

To zdrowy i smaczny dodatek do diety. Zawierają sporo zdrowych tłuszczów, antyoksydantów i błonnika. Warto sięgać po siemię lniane, pestki słonecznika, nasiona chia, pestki arbuza. Te ostatnie są bogate z magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B. Ułatwiają obniżenie ciśnienia krwi, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Warto zmieniać nasiona i pestki w różnych posiłkach, tak żeby korzystać z działania różnych składników pokarmowych.

 

Algi morskie

Kuchnia orientalna nie może się bez nich obejść, mogą być podstawą sushi, zup miso i wielu innych potraw. To cenne źródło składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, a także kwasów omega-3. Dają uczucie sytości i nie zawierają wiele kalorii. Można wybrać jedne z wielu alg między innymi- nori, wakame czy kombu. Jeśli nie przepadasz za ich smakiem warto przyjmować okresowo suplementy z algami głównie ze spiruliną i chlorellą. Wiążą metale ciężkie i pomagają pozbyć się ich z organizmu.

 

Kurkuma

Przyprawa znana od wieków, używana w kuchni indyjskiej, zyskała teraz nowe życie. To jedna z najcenniejszych przypraw, warto mieć ją w kuchni. Złota kurkuma jest najlepszym sposobem na zapobieganie wielu chorób, między innymi nowotworów. Reguluje też pracę układu pokarmowego, wspomaga oczyszczanie z toksyn. Kurkuma chętnie stosowana jest także w kosmetyce, działa rozjaśniająco i przeciw starzeniowo na skórę. Warto łączyć ją z pieprzem, w takiej formie lepiej się przyswaja.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jakie napoje przygotować dziecku?

22.05.2017
Jakie napoje przygotować dziecku?

Będąc rodzicem  przywiązujemy wagę do tego, co nasze dziecko je.  Oprócz jedzenia ważne są napoje, po które dziecko  sięga. Jakie  wartościowe napoje podawać dziecku ?

Jako rodzice wiemy, że   odpowiednie żywienie to nie tylko wyłącznie przygotowywanie pełnowartościowych posiłków – obejmują również napoje, Jest to bardzo istotne gdyż ciało człowieka składa się z 80 % z wody. Jak ukształtować prawidłowe nawyki dotyczące jedzenia ? Jakie napoje podawać dziecku ?

 

Woda ugasi pragnienie

Najbardziej popularna wśród napojów jest woda. Dobrze, by dziecko widziało, że może po nią sięgnąć wówczas, gdy jest spragnione. Dla naszego malucha  najlepsza jest woda mineralna niegazowana bez dodatkowych słodzików czy aromatów. Woda gazowana dla dziecka może być za ostra i może podrażniać żołądek. Dla dziecka picie wody jest naturalne i specjalnie nie trzeba go zachęcać. Gdy od samego początku będziemy podawać mu butelkę z wodą to w naturalny sposób wyrobi sobie nawyk.  Aby nadać smak wodzie można dodać świeże liście mięty bazylii, lub świeże owoce jak jagody, maliny pomarańcze.  Bardzo dobrym sposobem na dobrą i zdrową wodę jest dodanie suszonej kolendry – taka woda nie dość, że dobrze smakuje to też dobrze wpływa na trawienie. Woda bardzo dobrze nawadnia organizm. Prawidłowe nawodnienie jest bardzo ważne, gdyż wpływa korzystnie na mózg.

 

Co w zamian słodkich soków – herbatki owocowe

W każdym sklepie  można znaleźć owocowe herbaty. Obok herbat malinowych, truskawkowych czy brzoskwiniowych dostępne są kombinacje, np. żurawina z granatem czy aronia z hibiskusem.  Jest to bardzo dobra i zdrowa alternatywa dla słodzonych napojów. Warto dodać iż oprócz wyrobienia zdrowego nawyku w dziecku, każda z  herbatek ma swoje właściwości zdrowotne i tak na przykład herbata z hibiskusa jest źródłem witaminy C.  Herbaty owocowe najlepiej podawać do godziny 16:00 gdyż, niektóre mogą zawierać teinę. Wyjątkiem tutaj jest roibos Napar z czerwonokrzewu, potocznie zwanego herbatą, ma charakterystyczny miodowy smak i nie zawiera kofeiny, a teinę jedynie w śladowych ilościach.

 

Domowe soki, koktajle i kompoty

Zdrowe napoje niekoniecznie muszą być gorzkie lub bez smaku. Pozbawienie dziecka wszelkiej słodyczy nie jest dobrym rozwiązaniem, prędzej czy później pozna ono smak słodyczy. Dobrym i słodkim rozwiązaniem są tutaj domowe soki, koktajle, a jako, że są słodkie, mogą zastąpić np. batony.

Przygotowanie świeżego soku, koktajlu czy kompotu nie jest większym problemem, poza tym dziecko bardzo chętnie pomoże w przygotowaniu owoców czy też koktajlu. Pożywny koktajl warzywny czy owocowy może z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie. Do zrobienia koktajli użyjmy sezonowcy owoców jak na przykład arbuz, truskawki, jabłka czy tez rabarbar.

 

Napoje mleczne i kawa zbożowa

Jako rodzic bardzo dobrze wiemy, że dziecko nas stale obserwuje i naśladuje. Widząc ciebie pijącego kawę, z pewnością przyjdzie taki dzień, że będzie chciało spróbować tego napoju. Dobrą alternatywą jest tutaj kawa zbożowa Inka, którą można podać dziecku dodając mleko oraz słodząc miodem.  Jest ona bardzo zdrowa, dodatkowo mleko zawiera wapń, które Twoje dziecko potrzebuje do budowania kości.

 

przedszkoland.pl

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

W trosce o zdrowe zęby

21.05.2017
W trosce o zdrowe zęby

Jak wiadomo zęby  zakorzenione  są w szczęce i żuchwie osłaniają je dziąsła. Powierzchnia zęba zbudowana jest ze szkliwa, które dzięki związkom mineralnym jak wapń, fosfor  i inne tworzą twardą ochronę zęba.  Podczas spożywania posiłków za  każdym razem zęby narażone są na czynniki eksploatacji. Dlatego bardzo istotne  jest codzienna higiena  dziąseł i zębów,  aby uchronić przed  bakteriami.   Bakterie żywią się resztkami pokarmu, następnie wywołują kwasy, które niszczą próchnicę.

Bardzo ważną rolę w ochronie dziąseł i zębów jest ślina.  Która neutralizuje powstające kwasy w jamie ustnej oraz przywraca odpowiednie ph.

To co pomaga to zwracanie uwagi na dokładne przeżuwanie pokarmów ze śliną.

Szczotkowanie zębów usuwa resztki pokarmów, zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, wzmacnia szkliwo.

Poza regularną higieną zębów  bardzo ważna jest  zbilansowana dieta aby utrzymać zdrowe zęby. W diecie powinno być dużo produktów bogatych w wapń znajdziemy go w : rybach ,  nabiale, jajkach, migdałach, brokule, sezamie, kapuście, suszonych figach. Bardzo ważne jest aby ograniczyć cukier, który jest pożywką dla bakterii .  Utrzymanie zasadowego środowiska w jamie ustnej jest kluczowe dla zdrowych zębów, ponieważ działające kwasy demineralizują szkliwo m.in. z magnezu i wapnia.  Powszechnie uważa się, że fluor bardzo dobrze działa na zęby, jednak badania pokazują że w przypadku dzieci jego nadmiar wpływa na nadmierne utwardzenie kości co hamuje ich wzrost. Kupując pasty dla dzieci używajmy tych naturalnych, bez substancji chemicznych takich jak laurylu sulfatowego sodu (SLS), parabenów,mentolu, sacharyny, substancji barwiących i konserwujących. Wybierając pastę zawracajmy uwagę jakie ma pH, i czy  może zawierać ksylitol oraz np. czyszczące związki krzemionki, dodatek nagietka może działać kojąco na dziąsła.

 

przedszkoland.pl

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się