Tłusty czwartek
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym - jest to ostatni czwartek przed wielkim postem. Najpopularniejsze potrawy tego dnia to słodkie pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem. Dawniej jednak objadano się pączkami nadziewanymi mięsem, które obficie zapijano wódką. Historia tego święta sięga aż starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień. Zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej pojawił się w Polsce około XVI wieku. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. Według jednego z przesądów jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Lepiej więc nie ryzykować i zjeść jednego, tak na wszelki wypadek… Nie martw się, jeśli jesteś na diecie. Poniżej podajemy 10 sposobów jak skutecznie pozbyć się wyrzutów sumienia.
Komentarzy: 0