Właściwości zdrowotne kapusty
Kapusta od dawna gości na polskich stołach. Należy do popularnych roślin zielnych, które uprawia się jak warzywa. Występuje wiele jej odmian bardzo chętnie spożywanych i dodawanych do różnych potraw. Nie tylko ze względów smakowych, ale także dzięki swoim właściwościom leczniczym i zdrowotnym.
Kapusta często polecana jest osobom, które zamierzają pozbyć się zbędnych kilogramów. Zapewne dlatego, że jest niskokaloryczna. Na spadek wagi ciała bardzo często stosuje się właśnie tzw. dietę kapuścianą. Posiłki są smaczne, łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze sycące, bez występowania uczucia głodu.
W medycynie ludowej znane były sposoby przygotowywania okładów z liści kapusty na bolące stawy. Takie kompresy często stosowały osoby w podeszłym wieku, żeby zminimalizować stopień starzenia się, a zwłaszcza te dotknięte skazą moczanową. Okłady dobrze też sprawdzały się przy różnego rodzaju kontuzjach kończyn i zwichnięciach. Należało tylko wybrać największe liście kapusty, ogrzać je i na kilkanaście minut obłożyć chore miejsce na ciele pacjenta.
Kapusta ma wiele właściwości leczniczych ze względu na sporą zawartość w niej witamin A, B, C, a także pewne ilości E i K. Posiada też takie minerały jak żelazo, magnez, wapń, arsen, potas, kwas foliowy. Dzięki temu często wyciąg z kapusty stosuje się przy leczeniu anemii, obrzęków, wrzodów żołądka, a także jako środek zapobiegający chorobom nowotworowym. Sok z kapusty pomaga osobom, które mają obniżoną odporność. Jest też doskonałym środkiem przy zapaleniu gardła. Sprawdza się również jako lekarstwo w przypadku dolegliwości wątrobowych. Sok z kapusty zaleca się do picia tym, którzy cierpią na cukrzycę.
Kapustę powinny spożywać osoby, które mają problemy gastryczne oraz jelitowe, gdyż wpływa ona znacząco na poprawę pracy układu trawiennego. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, kiedy jest spożywana w formie kiszonej. Fermentacja powoduje wytworzenie się jeszcze więcej witaminy C, dlatego posiłki z takiej kiszonki wzmacniają organizm chroniąc go przed infekcjami bakteryjnymi i przeziębieniami. Kapusta kiszona doskonale nadaje się do spożycia również przy ogólnym osłabieniu.
Jarosław Cieśla
Komentarzy: 0