Art

Wpływ cukru na dzieci

26.04.2016
Wpływ cukru na dzieci

Apele dietetyków o zmniejszeniu ilości cukru na co dzień są dobrze znane. Szczególnie istotne znaczenie ma to dla prawidłowego rozwoju najmłodszych. Niestety świadomość jest ciągle niewielka, a reklamodawcy skutecznie wprowadzają rodziców w błąd. Słodzone desery i serki dla dzieci nie są zdrowym źródłem wapnia i minerałów. Cukier jest też w większości popularnych napojów dla dzieci, no i oczywiście w słodyczach.

To rodzice mają największy wpływ na kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Cukier działa szkodliwie nie tylko na zęby, ale przede wszystkim na mózg. To substancja silnie uzależniająca, dlatego dzieci tak bardzo lubią słodycze i słodkie napoje. Najnowsze badanie pokazują, że mózg regularnie karmiony cukrem wolniej się rozwija. Naukowcy przebadali dzieci chore na cukrzycę tupu 1. Nawet jeśli myślisz, że twoje dziecko jest zdrowe nie ignoruj problemu. Podając dziecku cukier każdego dnia narażasz dziecko na ta chorobę. Cukier jest obecny w płatkach śniadaniowych, dżemach, kremach kanapkowych, jogurtach, chrupkach, drożdżówkach, napojach, wodach smakowych. Jedząc pozornie zdrowie śniadanie można dostarczyć dziecku kilkanaście gram cukru. Warto zwracać uwagę na etykiety. Lepiej zrobić domową granolę, niż kupować gotowe płatki z dużą ilości cukru lub innych słodzików w sklepie. Organizm radzi sobie z nadmiarem cukru do czasu, następnym etapem jest cukrzyca typu 2. Jest to choroba diagnozowana u coraz większej ilości nastolatków, kiedyś dotyczyła głównie osób starszych.

Nadmiar cukru a mózg

Zaburzenie funkcjonowanie występują głównie w obszarach odpowiedzialnych za zapamiętywanie i uczenie się. Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ cukru, u dorosłych wrażliwość na cukier jest trochę mniejsza. Nadmiar cukru ma więc wpływ na gorsze wyniki w szkole, które spowodowane są gorsza koncentracją i problemami z zapamiętaniem nowych treści. Istotne są także widoczne zmiany i coraz większa fala otyłości wśród dzieci. Może to być ogromny kompleks dla dziecka, z którym będzie borykać się przez większość życia. Warto zastąpić słodkie przekąski zdrowymi owocami, chipsami warzywnymi domowej roboty. Kupne słodycze zastąp domowymi, piecz z dzieckiem ciasta i ciasteczka. Używaj do tego zdrowszych zamienników cukru. Naucz dziecko dokonywać zdrowych wyborów. Bądź dobrym przykładem i zadbaj o zdrowie dziecka.  

 

Daria Wystepek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Jak gotować, żeby stracić jak najmniej składników odżywczych?

25.04.2016
Jak gotować, żeby stracić jak najmniej składników odżywczych?

Zdrowe odżywianie wymaga postępowania według kilku zasad. Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców nie jest wystarczające. Trzeba wiedzieć jak prawidłowo je przygotować, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.

Obróbka termiczna

W przypadku większości warzyw jest niezbędna, należy jednak uważać, nie rozgotowywać potraw. Mniejsza ilość wody pozwoli zminimalizować straty witamin i minerałów. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie gotowanie na parze. W tym celu wcale nie trzeba inwestować w duży parowar, wystarczy nakładka na garnek. To właśnie z wodą wylewamy wiele cennych składników odżywczych. Dzięki gotowaniu na parze wszystkie składniki zostają w warzywach.

Dobrym sposobem jest także wykorzystanie blendera i przygotowywanie cennych koktajli owocowa-warzywnych. Zielone liście, których zazwyczaj nie jemy zbyt wiele, można przemycić w np. w koktajlu z banana i szpinaku, do tego trochę wody i pyszny koktajl gotowy. Blender pozwoli też na przygotowanie pysznych kremowych zup. To bardzo przydatny sprzęt w kuchni.

Najgorszym z możliwych sposobów obróbki termicznej jest smażenie na głębokim tłuszczu. Jest to niezdrowe, wysoka temperatura i długi czas smażenia pozbawiają cennych składników, ale też prowadzą do wytwarzania szkodliwych, rakotwórczych związków. Nie bez znaczenia jest także to jakiego oleju używamy do smażenia. Do smażenia zaleca się używanie olejów rafinowanych, czyli oczyszczonych, Oznacza to, że temperatura dymienia została obniżona, zaleca się używanie masła klarowanego. Jednak najlepiej ograniczyć smażenie, lub kupić patelnię, która umożliwia smażenie bez tłuszczu.

Smacznie i zdrowe jedzenie

Korzystaj z różnorodności ziół, dzięki nim można zmienić smak potraw. Warto wykorzystać je i dzięki temu zmniejszyć ilość dodawanej soli. Ta przyprawa ciągle spożywana jest w nadmiarze. Jest dodatkiem wielu produktów spożywczych, znajdziesz ją np. w chlebie, serze i większości przetworzonej żywności. Dobrze dobrane przyprawy pozwolą uniknąć nadmiaru soli w posiłkach, co wpłynie pozytywnie na zdrowie.

 

Daria Występek

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Art

Badanie w kierunku jaskry

20.04.2016
Badanie w kierunku jaskry

Każdy człowiek powinien profilaktycznie przebadać się w kierunku jaskry bez względu na wiek. Nie czekaj aż będzie za późno. Zbadaj oczy. Jaskra nie zabija - jaskra oślepia.

Jak skutecznie dbać o oczy?

 

Czynniki podwyższonego ryzyka rozwoju jaskry:

1. występowanie jaskry w rodzinie

2. wiek powyżej 35 roku życia

3. niskie ciśnienie tętnicze krwi

4. migreny obecnie i w przeszłości

5. marznące ręce i stopy

6. słabe radzenie sobie ze stresem

7. krótkowzroczność

Jaskra

 

Jaskra jest jedną z najgroźniejszych chorób oczu. Polega na powolnym zaniku nerwów wzrokowych, w skutek czego dochodzi do nieodwracalnej ślepoty. Największym niebezpieczeństwem  związanym z tą chorobą jest  fakt, że w większości przypadków nie daje żadnych objawów, które zmusiłyby chorego do wizyty u okulisty. Oczy nie bolą,  widzenie jest często dobre do samego końca. Często pacjenci zgłaszają sie do okulisty po dobór okularów, a w trakcie badania okazuje się, że są prawie niewidomi, z czego nie zdawali sobie sprawy. Dzieje się tak dlatego, że w jaskrze utrata widzenia następuje bardzo powoli i zaczyna się od obwodowych części pola widzenia, dlatego człowiek przyzwyczaja się do pogarszającego się widzenia i nie zauważa zmian. Dopiero kiedy ubytki w polu widzenia obejmą swym zasięgiem centrum, pacjent zaczyna źle widzieć i idzie z tego powodu do okulisty. Jednakże wtedy jest już za późno na skuteczne leczenie i nie da się cofnąć zmian.

Zbadaj się w kierunku jaskry już dziś, nie czekaj aż zaczniesz źle widzieć.

 

1. Zacznij od wizyty u okulisty. Idź do okulisty i poproś o profilaktycznie badanie pod kątem jaskry. Wystarczy raz w roku poddać się kontrolnemu badaniu okulistycznemu, żeby wykryć niebezpieczne zmiany jaskrowe w nerwach wzrokowych i zacząć się leczyć. Im wcześniej zostaje rozpoczęte leczenie, tym większa szansa na zatrzymanie postępu zmian i zachowanie dobrego widzenia do końca życia. Podstawowym badaniem okulistycznym w kierunku jaskry jest szczegółowa ocena tarczy nerwu wzrokowego w lampie szczelinowej z użyciem specjalnej soczewki Volka. Okulista powinien również poza oceną widzenia i badaniem oczu, zmierzyć ciśnienie wewnątrzgałkowe. Podwyższone ciśnienie jest sygnałem ostrzegawczym, natomiast prawidłowe ciśnienie nie wyklucza jaskry, ponieważ może ona rozwinąć się również przy niskim ciśnieniu.

2. Poproś o skierowanie na badania dodatkowe, ponieważ w podstawowym badaniu wykonywanym przez okulistę można wykryć jedynie zaawansowane postaci choroby, a nie widać jej wczesnych stadiów.

Jakie są najważniejsze badania diagnostyczne w kierunku jaskry?

 

1) Tomografia tarczy nerwu wzrokowego przy użyciu laserowego oftalmoskopu skaningowego HRT (Heidelberg Retinal Tomography). Badanie umożliwia liczbową ocenę ilości tkanki nerwowej w nerwie wzrokowym, jak również porównywanie tej wartości wraz z upływem czasu.

2) Pomiar grubości warstwy włókien nerwowych siatkówki przy użyciu skaningowej polarymetrii laserowej GDx (Glaucoma Diagnostics). Obecnie rekomendowany aparat to GDx Pro, dokonujący automatycznej analizy statystycznej postępu zmian jaskrowych.

3) Pomiar grubości warstwy komórek zwojowych siatkówki przy użyciu optycznej koherentnej tomografii OCT (Optical Coherent Tomography). Badanie umożliwia ocenę ilości komórek zwojowych. Jest to bardzo ważne badanie, ponieważ zanik tych komórek jest przyczyną ślepoty w przebiegu jaskry. Aparat OCT może również ocenić wygląd tarczy nerwu wzrokowego i warstwę włókien nerwowych,  ale na podstawie mojego wieloletniego doświadczenia w zakresie diagnostyki jaskry mogę stwierdzić, że wyniki uzyskiwane przy użyciu aparatów HRT i GDxPro są znacznie bardziej wiarygodne i porównywalne. Wyniki uzyskane przy użyciu aparatów OCT różnych firm, często bardzo różnią się między sobą.

4) Badanie pola widzenia metodą perymetrii zdwojonej częstotliwości FDT Matrix – badanie to umożliwia pomiar czułości siatkówki. Jest to jedno z najważniejszych badań w diagnostyce jaskry, ponieważ mówi o tym w jakim stopniu zagrożone jest widzenie pacjenta. Badania pola widzenia wykonywane na innych aparatach często nie są wystarczające z powodu mniejszej czułości metody, zalecana jest więc metoda FDT, jako najwcześniej wykrywająca nieprawidłowości.

5) Pachymetria czyli pomiar grubości rogówki, jest badaniem uzupełniającym. Mówi ono o ryzyku rozwoju jaskry (cienka rogówka-większe ryzyko), oraz pozwala nanieść specjalną poprawkę na wartość zmierzonego ciśnienia wewnątrzgałkowego. Kiedy rogówka jest cienka, ciśnienie jest wyższe niż to, które wykazuje aparat.

Z wynikami badań udaj się do lekarza okulisty specjalizującego się w diagnostyce jaskry. Lekarz  zbada ponownie twoje oczy i oceni wyniki badań dodatkowych. Na podstawie całościowego badania lekarz stawia diagnozę, ocenia ryzyko rozwoju jaskry i wyznacza termin kolejnej wizyty kontrolnej. Nie wolno poprzestać jedynie na zrobieniu badań i samemu je oceniać. Ocena wyników uzyskiwanych przy pomocy nowoczesnych metod badawczych jest często bardzo trudna nawet dla doświadczonego specjalisty, a wyniki często są niejednoznaczne i wymagają okresowego powtarzania badań.

download (8)

logo-1-1024x186 (1)

 

Dodaj swój komentarz

Komentarzy: 0

Strefa lekarza Zaloguj się Zarejestruj się