Wytrawne koktajle orzeźwiające, a zarazem sycące.
Im cieplej, tym mniej mamy ochotę na ciężkie posiłki. Dodatkowo szukamy pyszności, które miło połechcą podniebienie i jednocześnie orzeźwią. Jest wariant kulinarny, który sprawdza się idealnie! Co to? Koktajle i napoje warzywne! Oto kilka propozycji na zdrowe i proste w wykonaniu!
Do większości napojów niezbędny się blender ręczny lub kielichowy, dzięki któremu bardzo łatwo i szybko połączymy skaładniki i uzyskamy właściwą kostystencję.
Czerwone warzywa
Napój zawiera potas, wapń oraz bardzo cenny likopen o działaniu przeciwrakowym.
Składniki:
1 filiżanka soku z marchwi
1 filiżanka soku pomidorowego
2 duże, czerwone papryki bez pestek, pokrojone na kawałki
1 łyżka stołowa soku z cytryny
Świeżo zmielony czarny pieprz
Seler naciowy
Przygotowanie:
PIerwsze cztery składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładki płyn. Podawać w wysokich szklankach do drinków z selerem naciowym i doprawione świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Seler naciowy z imbirem
Napój zawiera wapń, potas, witaminę C oraz olejki eteryczne, które pobudzają trawienie i pracę wątroby.
Składniki:
2 - 3 łodygi selera
2 - 3 cm korzenia
filiżanka wody mineralnej niegazowanej
pieprz czarny
natka pietruszki
Przygotowanie:
Seler naciowy i imbir należy obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Dolać wody i dalej miksować. Doprawić pieprzem, przelać do szklanki i posypać posiekaną natka pietruszki.
Brokuły z kiełkami
Koktajl zawiera większość witamin, a także białko, kwas foliowy, wapń, żelazo oraz potas. Szczególnie dobry dla osób na diecie wegetariańskiej. Dodaje energii, zapobiega zmęczeniu, wzmacnia kości i układ odpornościowy.
Składniki:
Połowa brokuła
filiżanka jogurtu naturalnego
2 łyżki dowolnych kiełków (np. brokuła, soczewicy, rzodkiewki)
odrobina wody mineralnej niegazowanej
suszone chilli
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować (sparzyć wrzątkiem, lecz nie gotować). Następnie zmiksować razem z kiełkami i jogurtem. Jeśli koktajl jest za gęsty, nalezy dolać odrobinę wody mineralnej. Na koniec doprawić chilli.
Mamy nadzieję, że nie tylko wykorzystacie podane przepisy na wytrawne koktajle orzeźwiająco-sycące, ale również zainspirujecie się nimi do kolejnych, własnych wariacji.
Smacznego!
Autorka: Clementine Zielińska
Komentarzy: 0