Źródła pokarmowe witamin i minerałów.
Jak łączyć produkty, by przyswajać ich jak najwięcej? Aby być zdrowym i zachować dobre samopoczucie powinno się zadbać o właściwą dietę. A co znaczy właściwa? To ta, która jest zasobna w takie wartości jak witaminy i minerały. Jest to niezwykle ważne z tego względu, że nasz organizm nie potrafi ich sam wytwarzać, jednocześnie potrzebując jako budulca lub substancji wspomagających budowę, regenerację i prawidłowe funkcjonowanie. Na początku warto zaznajomić się z rolą jaką odgrywają poszczególne z nich oraz produktami, w których występują. Większość omawialiśmy jeszcze w szkole na lekcjach biologii, jednak niestety nie oznacza to, że je pamiętamy. Na szczęście obecnie możemy znaleźć w internecie wiele precyzyjnych tabeli zawierających wszelkie potrzebne nam informacje. Znaczy to, że bez problemu zawsze możemy sprawdzić jaki produkt zawiera pożądane witaminy i minerały i w jaki sposób wpłynie on na nasz organizm. Co powinniśmy wiedzieć w następnej kolejności, to z jakimi substancjami przyswajamy konkretne związki. Jeśli zwrócimy uwagę na podział witamin ze względu na ich rozpuszczalność w organizmie (w wodzie lub w tłuszczach), mamy już dużą wskazówkę. Np. robiąc na śniadanie owsiankę dla lepszego przyswojenia z płatków owsianych witaminy E wystarczy, że dodamy choć odrobinę masła. Podobnie jest z witaminą A w marchewce. Tak często ulegamy reklamom produktów beztłuszczowych, podczas gdy jest on niezwykle potrzebny. Częstym zagrożeniem wielu diet eliminujących tłuszcze jest awitaminoza, czyli choroba związana z niedoborem lub brakiem witamin. Wynika to stąd, iż pomimo codziennego spożywania warzyw i owoców możemy mieć problem z ich przyswojeniem. To samo tyczy się minerałów. Ze względu na zapotrzebowanie ich dzielimy je na makroelementy oraz tzw.“pierwiastki śladowe”. Choć żelazo należy do tych drugich, czyli mikroelementów, a do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy zaledwie 15 mg na dobę, sprawa komplikuje się nieco przez jego słabe przyswajanie. Nasz organizm wykorzysta zaledwie 10% spożytego przez nas żelaza. Jednak można wspomóc ten proces komponując posiłki wzbogacone o witaminę C, której jest mnóstwo w pietruszce, soku z cytrusów, a także w ziemniakach. Spożywając produkty zasobne w żelazo powinniśmy wyeliminować lub przynajmniej zmniejszyć ilość serwowanych obok produktów takich jak mleko, herbata oraz napoje typu cola, które zaburzają wchłanianie tego pierwiastka. Komponując posiłki warto zajrzeć na kilka stron internetowych, by dowiedzieć się nieco więcej o właściwościach witamin i minerałów oraz ich wchłanialności. Może to nam dać nowe spojrzenie na to co jemy, a przy okazji pomoże odkryć ciekawe potrawy. Wszystko to z pewnością przyczyni się do naszego zdrowia! Autorka: Clementine Górnacka
Komentarzy: 0