Nazywam się Tetiana Dębska. Specjalizuję się w fizjoterapii dziecięcej.
Doświadczenie zawodowe zdobywałam na oddziałach szpitalnych, w przychodniach rehabilitacyjnych oraz prywatnych gabinetach.
W …
Nazywam się Tetiana Dębska. Specjalizuję się w fizjoterapii dziecięcej.
W mojej pracy wykorzystuję szereg metod terapeutycz¬nych. Pracuję zarówno z dziećmi, które wymagają rehabilitacji z uwagi na choroby genetyczne, jak i z dziećmi (w różnym wieku) narażonymi na wady postawy oraz z małymi pacjentami borykającymi się z trudnościami związanymi z obniżonym bądź wzmożonym napięciem mięśniowym lub asymetrią.
Wieloletnie doświadczenie zawodowe, liczne szkolenia oraz wnikliwa obserwacja i analiza rozwoju moich pacjentów pozwoliły mi wypracować narzędzia, które umożliwiają skuteczną pracę z dziećmi w różnym wieku i na różnych etapach ich rozwoju również wtedy, gdy najpopularniejsze metody rehabilitacji nie przynoszą spodziewanych efektów. Dotyczy to zwłaszcza dzieci w wieku 1,5 - 4 lata. W tym okresie rozwojowym nie zawsze udaje się pracować z dzieckiem tradycyjnymi metodami, a narzędzia, którymi dysponuję, pozwalają zarówno efektywnie rehabilitować dziecko jak i utrzymywać efekty wcześniejszej pracy, a także podnosić sprawność dziecka, wpływać na jakość jego umiejętności w zakresie dużej i małej motoryki i niwelować ryzyko wystąpienia wad postawy w okresie intensywnego wzrostu dziecka.
Do każdego małego pacjenta podchodzę z uwagą i troską, by dobrać najbardziej odpowiednie dla niego narzędzia rehabilitacji.
Mam doświadczenie w takich chorobach genetycznych jak rdzeniowy zanik mięśni, zespół Downa, mózgowe porażenie dziecięce, kolagenopatia, elastopatia, miopatia mięśniowa, dystrofia mięśniowa LAMA2.
Mam doświadczenie i wypracowane metody pracy z dziećmi o obniżonym oraz wzmożonym napięciu mięśniowym i z dziećmi z wadami postawy. Wiem, jak skutecznie zatrzymać i leczyć chorobę Scheuermanna.
Serdecznie zapraszam!
Znajomość języków obcych:
- ukraiński,
- rosyjski
Bardzo polecam panią Tetianę. Już po kilku zajęciach pojawił się wynik. Zajęcia odbywają się w spokojnej atmosferze, dziecko czuje się komfortowo. Jesteśmy bardzo zadowoleni i szczęśliwi, że trafiliśmy do Tetiany.
Serdecznie polecam Panią Tetianę! Uczęszczamy do niej z naszym synkiem i jesteśmy ogromnie zadowoleni z efektów terapii. Pani Tetiana w profesjonalny i ciepły sposób prowadzi zajęcia, a przy tym świetnie nawiązuje kontakt z dzieckiem. Dzięki jej zaangażowaniu i wiedzy udało się wzmocnić mięśnie brzucha oraz nóżek. Nasz synek miał problemy z prawidłowym ustawianiem nóżek, a dzięki regularnym ćwiczeniom pod okiem Pani Tetiany widać wyraźną poprawę. Z całego serca dziękujemy i polecamy każdemu rodzicowi, który szuka fachowej i empatycznej fizjoterapeutki dziecięcej!
Serdecznie polecam Panią Tetianę, która z pełnym profesjonalizmem i zaangażowaniem prowadzi terapię mojego syna. Specjalizuje się w masażu i technikach rozluźniania napięć mięśniowych – u mojego syna skupia się przede wszystkim na stopach i tylnej taśmie mięśniowej. Już po miesiącu regularnych spotkań widzę realne efekty: poprawił się zakres ruchu kończyn dolnych w obrębie stawów oraz komfort w codziennym funkcjonowaniu. Pani Tetiana ma świetne podejście do dzieci i potrafi stworzyć atmosferę zaufania oraz spokoju. Zdecydowanie polecam :)
Z całego serca polecam Panią Tetianę, która od trzeciego miesiąca życia prowadzi moją córeczkę z obniżonym napięciem mięśniowym i podejrzeniem elastopatii. Już od pierwszych spotkań wiedzieliśmy, że trafiliśmy w najlepsze ręce. Dzięki ogromnej wiedzy, doświadczeniu i niesamowitemu podejściu do dzieci, nasza córka zrobiła ogromne postępy - aktualnie rozwojem wyprzedza dzieci bez ww. schorzeń. Terapia jest nie tylko skuteczna, ale także prowadzona w ciepłej, wspierającej atmosferze. Fizjoterapeuta potrafi idealnie dostosować ćwiczenia do możliwości dziecka, a przy tym wszystko dokładnie tłumaczy i daje wskazówki do pracy w domu. To ktoś, komu z …
To ktoś, komu z pełnym zaufaniem powierzyliśmy zdrowie naszego dziecka – i nie mogliśmy trafić lepiej.
Z pełnym przekonaniem polecamy Panią Tetianę każdemu rodzicowi, który szuka najlepszej opieki dla swojego dziecka!
Chciałabym serdecznie podziękować Pani Tatianę za wspaniałą opiekę i profesjonalne podejście do mojego dziecka podczas terapii. Cieszymy się, że trafiliśmy właśnie na tak ciepłą i kompetentną osobę, która potrafi stworzyć przyjazną atmosferę nawet dla najmłodszych pacjentów. Dzięki Pani nasz maluszek rozwija się prawidłowo. Jesteśmy niezwykle wdzięczni za pomoc w budowaniu prawidłowego napięcia mięśniowego, rozwijaniu sprawności ruchowej i wzmacnianiu całego ciała. Z całego serca dziękujemy i polecamy Panią!
Do Pani Tetiany Dębskiej trafiliśmy, gdy mój syn był trzytygodniowym noworodkiem. Chciałam skonsultować „niepokoje młodej matki” – martwiło mnie to, że synek nie ruszał rączkami, tak jakby nie wiedział, że je ma. Ponadto pediatra podczas wizyty patronażowej wskazywał, że mały ma obniżone napięcie mięśniowe. Nie było wówczas zalecenia, by podjąć fizjoterapię, ale ja chciałam mieć pewność, że wszystko jest w porządku… Do Pani Tetiany trafiliśmy przypadkowo, bez żadnej wcześniejszej rekomendacji, i zostaliśmy na długo… Na pierwszej wizycie Pani Tetiana uważnie przyjrzała się maluchowi, wykonała kilka testów i dokładnie, po ludzku …
Na pierwszej wizycie Pani Tetiana uważnie przyjrzała się maluchowi, wykonała kilka testów i dokładnie, po ludzku wyjaśniła, z jakim problemem się borykamy i na co może on rzutować w przyszłości. Wyjaśniła, że synek ma obniżone napięcie mięśniowe obręczy barkowej, brzucha, rąk i nóg. Bardzo ujęło mnie u Pani Tetiany profesjonalne, rzeczowe i odpowiedzialne podejście, a przy tym ludzka życzliwość i troska o dziecko. Zdecydowaliśmy się na regularne spotkania. Pani Tetiana pracowała z synem metodą NDT-Bobath oraz autorskimi masażami całego ciała. W toku rehabilitacji osiągaliśmy kolejne kroki w rozwoju ruchowym syna, choć zdarzały się też regresy, których nie potrafiliśmy wyjaśnić. Wówczas skonsultowaliśmy się z genetykiem, który stwierdził, poza wiadomym już znacznym obniżeniem napięcia mięśniowego, również elastopatię oraz kolagenopatię. Nie są to poważne schorzenia, raczej przypadłości, które mają istotny wpływ na rozwój ruchowy dziecka. Dostaliśmy jasne wskazówki co do dalszej, regularnej rehabilitacji. Okazało się, że pani Tetiana idealnie dobrała metody pracy z synem, a masaż, który zastosowała był idealnym narzędziem pracy z dziećmi z kolagenopatią. Diagnoza została potwierdzona też u neurologa. Wiedzieliśmy zatem, skąd „wahnięcia” w procesie rehabilitacji. Poznaliśmy też zagrożenia i ryzyka związane z przypadłością syna. Wiemy już, że występuje u niego spore ryzyko wad postawy, problemów ze stawami i nierównomiernym napięciem mięśniowym, które przekłada się na różne trudności motoryczne. Syn musi być pod stałym nadzorem fizjoterapeutycznym, a każdy skok wzrostowy, infekcja czy poważniejsza choroba sezonowa przynosi regres i wymaga wzmożonej pracy. Bez zabiegów Pani Tetiany nie udało by się utrzymać synka w optymalnej formie fizycznej, bez skoliozy, koślawości kolan, rotacji bioder, czy zapadnięcia się klatki piersiowej. Z czasem, za radą Pani Tetiany, która jest bardzo skupiona na swoich pacjentach i zaangażowana w ich rozwój, syn zaczął również korzystać z zajęć w ramach integracji sensorycznej oraz hipoterapii.
Bazą są jednak zabiegi Pani Tetiany, która na bieżąco koryguje pojawiające się problemy. Serdecznie polecam!!!