mgr Tomasz Ryłekmgr Tomasz Ryłek - zdjęcie profilowe

mgr Tomasz Ryłek

Psychoterapeuta

O mnie

Ukończyłem czteroletnie studia psychoterapeutyczne w Instytucie Gestalt w Krakowie. Jestem certyfikowanym terapeutą Gestalt (EAGT).
Pracuję z osobami dorosłymi oraz z parami. …

Pracuję z osobami dorosłymi oraz z parami. Wspieram osoby doświadczające trudności w relacjach, kryzysów, braku asertywności czy problemów z niskim poczuciem własnej wartości. Pomagam osobom po doświadczeniach traumy prostej i złożonej (w tym relacyjnej), przemocy, a także w zmaganiach z nerwicami, depresją i zaburzeniami lękowymi.

Kończąc terapię u Tomka miałem zastanowić się nad tym, czym ona dla mnie była i co się ważnego działo po drodze. Bez większego zastanowienia wyobraziłem ją sobie jako długą i pełną zaskakujących wydarzeń drogę, na której Tomek przez cały czas był moim przewodnikiem. Obecnym, wspierającym, troskliwym. W trudnych chwilach był wsparciem, w dobrych pomagał mi się nimi nacieszyć. Dla mnie terapia to nie było leczenie, tylko konfrontacja z samym sobą i swoim dotychczasowym życiem. Tomek jak najlepszy przyjaciel i nauczyciel zaopiekował się mną i pomógł mi wygrać. Terapia zakończona, ale relacja z Tomkiem na zawsze pozostanie ważną częścią mojego życia.

Z Tomkiem pracowałem przez rok. Był to mój pierwszy osobisty kontakt z psychoterapią i psychoterapeutą, spowodowany problemami w relacji oraz trudności w przystosowaniu się do nowej sytuacji życiowej. Szybko udało się nam złapać wspólny język i nawiązać relację terapeutyczną. Tomek potrafi zarówno być doskonałym słuchaczem, jak i dopytać, stworzyć przestrzeń na podzielenie się trudnymi rzeczami, które gdzieś w nas siedzą. Na sesjach było zarówno miejsce na wspólny śmiech, jak i na poważne, bardzo trudne momenty dochodzenia do jakiś ważnych wniosków. Dzięki naszej pracy czuję, że jestem w lepszym miejscu, niż rok temu. Mam więcej pewności siebie i poczucia własnej wartości, a moja relacja z partnerką uległa poprawie. Równocześnie nazwaliśmy sobie rejony mojej psychiki, na które musze być szczególnie czujny i w których na pewno czeka mnie jeszcze trochę pracy.

Tomek to świetny specjalista w swojej dziedzinie. Trafiłem do niego z polecenia i również polecam każdemu kto czuje, że ma problem bo Tomek napewno znajdzie jego źródło i wskaże odpowiednią drogę. Terapia zdecydowanie w miłej atmosferze.

Serdecznie polecam pracę terapeutyczną z Tomkiem. Jest świetnym specjalistą, bardzo empatycznym ale przy tym potrafiącym zachować dystans i sprowokować do wyciągania trudnych wniosków. Jest bardzo zaangażowany w swoją rolę w procesie terapeutycznym. Bardzo poważny i rzeczowy kiedy sytuacja tego wymaga a jednocześnie potrafiący stworzyć bardzo swobodną, komfortową i bezpieczną atmosferę w gabinecie. Ogólna "ocena" 11/10 :)

Wiele razy od moich przyjaciół usłyszałam, że kiedy spotka się odpowiedniego terapeutę to “czuć”. Po kilku nieudanych próbach w innych gabinetach trafiłam do Tomasza i już na pierwszej wizycie, wiedziałam o czym mówili znajomi. Podczas trwania całej terapii czułam się zaopiekowania, wysłuchana i bezpieczna. Otrzymałam ogrom cierpliwości, zrozumienia, empatii. Zadawane pytania pokazywały mi nową perspektywę, bardzo często zostawały ze mną na długo. Tomasza cenię i szanuję również jako człowieka, szczególnie za otwartość i jego nieskończone poczucie humoru, którego po zakończeniu terapii trochę mi brakuje. Szczerze polecam

Szczerze polecam

W Tomku cenię idealne połączenie profesjonalizmu i swobody w relacjach. Z jednej strony można liczyć na pełne zaangażowania, wspierające podejście oraz wysoki poziom kompetencji. Z drugiej – na naturalność w kontakcie, przestrzeń do swobodnego wyrażania myśli i autentyczną, nieudawaną atmosferę. Ogromną wartością są również jego nieszablonowe podejścia do sesji i stosowanie niestandardowych metod. Tomek potrafi trafnie dobrać sposób pracy – czy to w celu wydobycia istotnych informacji, czy znalezienia sposobu na poradzenie sobie z nimi. Podczas sesji jest w pełni skupiony, uważnie reaguje na przebieg rozmowy i w razie potrzeby …

Ogromną wartością są również jego nieszablonowe podejścia do sesji i stosowanie niestandardowych metod. Tomek potrafi trafnie dobrać sposób pracy – czy to w celu wydobycia istotnych informacji, czy znalezienia sposobu na poradzenie sobie z nimi. Podczas sesji jest w pełni skupiony, uważnie reaguje na przebieg rozmowy i w razie potrzeby potrafi elastycznie zmienić plan spotkania, aby jak najlepiej dopasować go do sytuacji i zmaksymalizować efekty.

Tomek ma również imponującą pamięć – zawsze jest świetnie przygotowany, nie trzeba niczego przypominać ani wyjaśniać od nowa. Co ważne, stosowane przez niego metody zostają w pamięci i pomagają w skutecznym kontynuowaniu procesu terapeutycznego.

Jeśli szukasz terapeuty, który jest świetnym profesjonalistą, z którym poczujesz się swobodnie, i który dzięki swojemu nowatorskiemu podejściu zintensyfikuje Twoją terapię – z całego serca polecam Tomka.

Tomek jest bardzo empatycznym i wspierającym terapeutą, jednocześnie motywuje do pracy i pomaga zobaczyć obszary, których się wcześniej nie widziało. Podąża za pacjentem, a kiedy trzeba przypomina o tym z czym do niego pacjent przyszedł. Jest bardzo rzetelny. Uważam, że to był świetny wybór.

Razem z partnerką współpracowaliśmy z Tomkiem na terapii par. Już na pierwszym spotkaniu otrzymaliśmy wsparcie, rozwiązania i ćwiczenia, które pomogły nam w bardzo trudnym czasie. Tomek ma merytoryczne i rzetelne podejście, na każdym spotkaniu udziela trafnej informacji zwrotnej, pomagającej zrozumieć i przepracować relację w aspektach, które tego wymagają. Polecam współpracę

Tomek to osoba, której profesjonalizm i zaangażowanie były nieocenione w pracy z nami jako parą. Jego troskliwość i empatia sprawiły, że czuliśmy się swobodnie i bezpiecznie, co pozwoliło nam otwarcie rozmawiać o naszych problemach. Potrafi doskonale zbalansować wsparcie dla obojga partnerów, słuchając nas uważnie i oferując cenne wskazówki. Jego zdolność do budowania zaufania oraz tworzenia przestrzeni do wspólnej pracy nad relacją była kluczowa w naszym procesie. Dzięki niemu nie tylko lepiej się rozumiemy, ale też nauczyliśmy się, jak lepiej komunikować nasze potrzeby i emocje. Gorąco polecamy jego pomoc każdej parze szukającej wsparcia.

My experience is related to marital therapy (shortly before divorce) and individual sessions. The last year has been a very tough stage of my life. The amount of stress, anxiety, sadness and anger that I experienced were hard to get through and affected my health. Therapy conducted by Tomek, his empathy and understanding as well as his to the point observations and direct approach helped me to see things and think through all these very difficult moments and patterns that have paved my relationship with my wife and myself. I believe that thanks to this therapy and approach I received the much-needed understanding of the situation. Thanks to this realisation I am now working myself back up to a level I have never achieved before, because neither did I have the tools nor was I consciously aware of some bad habits and believes about myself.

Thank you so much. Dziekuje bardzo