Podczas prywatnej wizyty w Medicoverze lekarz był niekulturalny, opryskliwy, odnosił się do mnie bez szacunku, przerywał odpowiedzi, krzyczał na mnie (!) i podkreślał, że uraz wynika z mojej głupoty i nie powinnam korzystać z pomocy specjalisty. Przyszłam ze spuchniętym, bolącym od 5 dni kolanem. Uraz pojawił się po tym, jak 2 dni z rzędu jeździłam na rowerze po około 40 minut po płaskim terenie. Mam 23 lata i jestem aktywna fizycznie, o co lekarz nie zapytał. Przewracał oczami, wzdychał, mówił że uraz jest wynikiem mojej głupoty, bo nie uprawia się …
Przyszłam ze spuchniętym, bolącym od 5 dni kolanem. Uraz pojawił się po tym, jak 2 dni z rzędu jeździłam na rowerze po około 40 minut po płaskim terenie. Mam 23 lata i jestem aktywna fizycznie, o co lekarz nie zapytał. Przewracał oczami, wzdychał, mówił że uraz jest wynikiem mojej głupoty, bo nie uprawia się nowych aktywności przez 2 dni z rzędu. Jego reakcja nie była adekwatna do sytuacji - zachowywał się, jakbym co najmniej przejechała maraton bez przygotowania. Gdy powiedziałam, że od 3,5 roku to kolano mi strzyka, również to zlekceważył. Żeby podkreślić, dlaczego mnie to niepokoi, powiedziałam, że moja mama też ma problemy z kolanami, na co lekarz odpowiedział "JA NIE WIDZIAŁEM PANI MAMY". Odpowiedziałam, że akurat ją widział (również się u niego leczyła), na co on "TO SIĘ BARDZO CIESZĘ!". Dopiero później z wielką niechęcią dodał, że choroby kolan nie są przekazywane genetycznie.
Lekarz zwracał się do mnie jak do nierozumnego dziecka, a nie dorosłej osoby. Wielokrotnie przerywał moje wypowiedzi, przykładowo: zapytał czy smarowałam czymś kolano i jak często. Chciałam powiedzieć, że przez 3 dni smarowałam je 2 razy dziennie. Kiedy zaczęłam moją wypowiedź od "przez 3 dni..." krzyknął "JAK CZĘSTO?", na co ja znowu zaczęłam "przez 3 dni...", ale znów wykrzyknął "JAK CZĘSTO? PROSZĘ SŁUCHAĆ PYTANIA!". Gdyby pozwolił mi dokończyć zdanie, komunikacja przebiegłaby szybciej i bez krzyku.
Spytałam czy mam zdjąć spodnie do badania (miałam luźne spodnie, które z łatwością można by podwinąć, stąd pytanie). Lekarz zamiast odpowiedzieć twierdząco, zaczął wywód podniesionym głosem: "PROSZĘ PANI, JA TEŻ JESTEM LENIWY I NIE CHCE MI SIĘ ZDEJMOWAĆ SPODNI GDY NIE MUSZĘ, ALE JAK CHCĘ OBEJRZEĆ OBA KOLANA, TO PRZECIEŻ MUSI PANI ZDJĄĆ SPODNIE!". Spokojnie odpowiedziałam, że dobrze, nie musi być pan taki niemiły. Lekarz odpowiedział, że stara się być profesjonalny jak może, ale jak ktoś przychodzi do specjalisty z urazem wynikającym z własnej głupoty, to jak inaczej ma zareagować?
Takich uszczypliwych tekstów próbujących mnie ośmieszyć i wpędzić w poczucie winy było więcej. Pouczył mnie, w przypadku takich urazów leczy się je samodzielnie smarując się Voltarenem co 2 godziny i biorąc 1400 mg ibuprofenu na dobę przez minimum tydzień, a nie szuka się pomocy specjalisty. Oczywiście o skierowaniu na USG, rentgen czy fizjoterapię nie było mowy. Nigdy nie spotkałam się z tak nieprofesjonalnym, niekulturalnym i zwyczajnie chamskim zachowaniem ze strony lekarza.
Szczerze polecam. Doktor bardzo szybko postawił diagnozę, dobrał leki i zlecił fizjoterapię, przez co rażący ból w kręgosłupie (odc. Lędźwiowy) odpuścił i czuje że wracam do zdrowia. Wszystko wytłumaczył bardzo dokładnie. Omówił co wynika z rentgenu dzięki czemu byłam w stanie zrozumieć dokładnie wszystkie zmiany.
Witam byłem u dr Ryzwanowicza, który dokładnie mnie zdiagnozował. Zlecił zdjecia. I dobrze dobrał leki. Byłem u kilku ortopedów ale Pan Darek jest baaardzo skuteczny a do tego jest przemiłym człowiekiem, który doradził mi w kilku kwestiach. Polecam bezdyskusyjnie. Marek z wroclawia
Marek z wroclawia
Bardzo miły , empatyczny Pan Doktor. Nie lekceważy pacjenta , można o wszystko dopytać i cierpliwie tłumaczy. Bardzo polecam.
Tata nie spał 4 noce z powodu bólu łokcia cierpiał okrutnie po wielkich bojach dostania się do lekarza pierwszego kontaktu dostał skierowanie do ortopedy z dopiskiem pilne!!! Pojechali do pana doktora Gajownika Mama była w szoku , ponieważ z taką ignorancją i brakiem jakiegokolwiek zainteresowania i zrozumienia cierpienia człowieka w życiu się nie spotkała!!! Pan doktor odburknął jedynie że nie ma możliwości bez rejestracji aby choć spojrzał na pacjenta mimo wielkiej desperacji i próśb nawet nie wykazał zainteresowania cierpiącym z bólu tatusiem i odpowiedział a z pretensjami to na górę do dyrektora lub nfz !!! ( CZy to jest zgodne z etyką lekarską ???) Po czym pojechali do drugiej przychodni Arthmed i tam bez problemu Pan doktor Dariusz Ryzwanowicz przyjął tatę zbadał przepisał odpowiednie leki trwało to 10 minut tym samym przywrócił tacie chęć do życia wytłumaczył wszystko przesympatycznie i profesjonalnie zajął się pacjentem Panie z rejestracji cudowne miłe wyrozumiałe i pomocne To jakby ostawić anioła i diabła obok siebie ( refleksja mojej mamy ) Niestety są lekarze i "lekarze" Pan Dariusz należy do pierwszej ligi lekarz z prawdziwego zdarzenia wspaniały lekarz , który jest "ludzki" cała przychodnia wspaniała kadra polecam wszystkim !!! Z wdzięcznością za ofiarowaną pomoc dla tatusia kochająca córka Marta :)ps. dodawajcie swoje opinie na temat lekarzy pomoże nam to trafić do tych właściwych !!!!