W mojej ocenie opinie psychiatryczne sporządzane przez pana Kujawskiego , występującego w charakterze biegłego sądowego, nie spełniają elementarnych standardów rzetelności, niezależności oraz metodologii wymaganej zarówno przez prawo, jak i przez współczesną psychiatrię kliniczną. Analiza treści tych opinii prowadzi do wniosku, że ich autor nie tyle bada stan psychiczny człowieka, ile zdaje się potwierdzać wcześniej założoną tezę procesową. Szczególnie bulwersujące jest to, że w sprawach dotyczących osób z udokumentowaną depresją, historią prób samobójczych oraz leczeniem psychiatrycznym, pan kUJAWSKI formułuje wnioski oderwane od dokumentacji medycznej, ignorując podstawowe kryteria diagnostyczne. W miejsce analizy …
Szczególnie bulwersujące jest to, że w sprawach dotyczących osób z udokumentowaną depresją, historią prób samobójczych oraz leczeniem psychiatrycznym, pan kUJAWSKI formułuje wnioski oderwane od dokumentacji medycznej, ignorując podstawowe kryteria diagnostyczne. W miejsce analizy klinicznej pojawiają się uproszczenia, banały oraz sformułowania, które bardziej przypominają publicystykę lub ocenę moralną niż opinię biegłego lekarza psychiatry.
Wpisywanie do opinii stwierdzeń bagatelizujących próby samobójcze, deprecjonujących chorobę psychiczną lub sugerujących jej „instrumentalne” wykorzystywanie przez osobę badaną należy uznać za skrajnie nieodpowiedzialne. Tego rodzaju narracja nie tylko narusza zasady etyki lekarskiej, ale może realnie zagrażać zdrowiu i życiu ludzi, którzy znajdują się w stanie kryzysu psychicznego.
Z punktu widzenia adwokata szczególnie niepokojące jest wrażenie, że opinie pana Kujwskiego sprawiają wrażenie pisanych „pod oczekiwania” sądu lub prokuratury. Biegły sądowy nie jest od ułatwiania pracy organom procesowym ani od dostarczania im wygodnych konkluzji. Jeżeli wnioski opinii pozostają w oczywistej sprzeczności z faktami medycznymi, to nie mamy do czynienia z ekspertyzą, lecz z dokumentem pozornym.
Należy jasno powiedzieć: opinia psychiatryczna, w której osoba po próbach samobójczych i z rozpoznaną depresją sprowadzana jest do zbioru stereotypów lub ocen potocznych, kompromituje nie tylko autora, ale i instytucję biegłego sądowego jako taką. Pieczęć i tytuł nie zastępują wiedzy, doświadczenia i odwagi w formułowaniu niezależnych wniosków.
W mojej ocenie praktyka prezentowana przez pana Kujawskiego powinna być przedmiotem wnikliwej kontroli procesowej, wniosków o jego wyłączenie z udziału w sprawach oraz rozważenia odpowiedzialności zawodowej. Niezależność biegłego nie polega na bezkarności, lecz na odpowiedzialności za każde słowo, które może zadecydować o losie człowieka.
W sprawach dotyczących zdrowia psychicznego nie ma miejsca na skróty myślowe, uproszczenia ani „opinie na zamówienie”. Każda taka praktyka podważa zaufanie do wymiaru sprawiedliwości i stanowi realne zagrożenie dla osób najbardziej bezbronnych.
Polecam osoba nie zadowolonym zgłaszac sie do Izby Lekarskiej z tego co wiem prowadzi juz sprawe !
Beznadzieja, odetchnęłam z ulgą gdy zakończyłam z nim leczenie. Lekarz bez podejścia do pacjenta; gdy zastanawiałam się nad odpowiedzią na pytanie czy dalej mam myśli samobójcze, wciął się w odpowiedź i surowo poinformował mnie że on to w sumie w tej chwili może wezwać karetkę i wysłać mnie do szpitala psychiatrycznego - dzieki, to zdecydowanie pomogło poczuć się komfortowo i otwarcie w tej przestrzeni, która ponoć ma mi pomóc mi się wyleczyć. Powiedziałam mu że chyba mam zaburzenia odżywiania, on na to że nie wyglądam, ja na to zaczęłam mu tłumaczyć rodzaje zaburzeń odżywiania (wydawało mi się że taka znajomość jest raczej częścią jako kompetencji jako psychiatry, nie mojej jako jego nastoletniej pacjentki) podczas gdy on dobrze się bawił podśmiewujac się z mojego zaangażowania. Będąc osobą niepełnoletnią wszystkie spotkania spędzałam z opiekunem prawnym bez momentu na osobności: wydaje mi się to warte napisania, jeżeli czyta to ktoś w moim wieku kto wolałby przymusowo nie spowiadać się przed rodzicem i lekceważącym go lekarzem w średnim wieku z autodestrukcyjnych zachowań, myślę że warto zastanowić się nad swoim wyborem (są psychiatrzy, którzy mają opcję spędzenia chwili w prywatności z lekarzem, dzięki Bogu: to zdecydowanie pomaga się otworzyć, szczególnie gdy chodzi o tak możliwie przytłaczający temat jakim jest zdrowie psychiczne). Jako że moje próby komunikacji zderzały się z arogancją, traktowaniem z góry i pozostawiały mnie z chęcią wbicia sobie widelca w rękę, zrezygnowałam z późniejszego zadawania pytań o działanie przypisanych leków lub dzielenie się moją konsternacją w kwestii ich doboru - takie podejście ze strony potencjalnego specjalisty po prostu zniechęca. Ja nie wyniosłam z tego za dużo i jestem szczerze zdziwiona że ktokolwiek miał pozytywne doświadczenie. Nie wiem czy moje wymagania były za wysokie (polecam je sobie porównać ze swoimi żeby oszacować, czy te igrzyska śmierci są warte podejścia), czy to jego umiejętności pracowania w swoim zawodzie były za niskie. Ja zdecydowanie odradzam i nie polecam.
Nie wiem skąd te negatywne komentarze , Lekarz bardzo dobry , uprzejmy . Wysłuchał , zasugerował diagnozę , wystawił leki , wytłumaczył ewentualne skutki uboczne, . Mówił o tym jak ważne jest połączenie leków z terapią .
Nie wiem skąd te negatywne komentarze ,
Lekarz bardzo dobry , uprzejmy .
Super Lekarz! Profesjonalne podejście, uprzejmy, godny polecenia oraz zaufania. Wszystko wytłumaczył, wysłuchał i pomógł. Była to wizyta NFZ a czułam jakby była prywatna. Serdecznie polecam
Super Lekarz!
Profesjonalne podejście, uprzejmy, godny polecenia oraz zaufania.
Wszystko wytłumaczył, wysłuchał i pomógł.
Była to wizyta NFZ a czułam jakby była prywatna.
Serdecznie polecam
Nawet nie wiem gdzie zacząć ale naprawdę NIE POLECAM. Przerywa w środku zdania.. nieprofesjonalny, 15 minut wizyty za wysoką cenę. Mówi mi że moje próby samobójcze się nie liczą bo "nie skończył*ś w szpitalu", przepisał leki bez większego zastanowienia, obraził mnie za moją wagę, wygaduje głupoty o drogich terapiach i tylko z ośrodków w których pracował. Omijać szerokim łukiem i nie wydawać pieniędzy.
Nie polecam wizyty o tego specjalisty. Stracone pieniądze i wielkie rozczarowanie. Omijajcie tego lekarza.
Najgorsza wizyta jaka kiedykolwiek miałem, miałem wrażenie od początku że zostałem zlekceważony, lekarz sprawiał wrażenie nie zaintersowanego moja sprawa, szkoda tylko że straciłem pieniądze, szczerze nie polecam !!!
Jestem bardzo zadowolona z przebiegu leczenia, a przede wszystkim z trafności diagnozy. Miałam już próby leczenia u innych lekarzy psychiatrów, które nie dawały efektów. Dostosowuję się do kierunku leczenia i obecnie mam kilkuletni stan opanowania objawów choroby.
Lekarz niemiły, nieuprzejmy nie przeprowadza wywiadu, przerywa w połowie, sam nie wie co mówi i parę razy się powtarzał. Nie słucha co się do niego mówi. Strata czasu i pieniędzy.
Lekarza interesują jedynie objawy i ich zwalczenie. Może takie działanie jest dobre przy zwalczaniu grypy a nie problemów psychicznych! Doktor nie jest zainteresowany podłożem schorzeń, pospiesza aby pacjent wymienił objawy, nie zaleca również działań mogących pomóc pacjentowi innych niż lekoterapia. Podczas wizyty oczywiście płatnej sprawia wrażenie niezainteresowanego pacjetem, jego stanem oraz poprawą stanu chorej osoby. Zdecydowanie NIE polecam
Zdecydowanie NIE polecam