lekarz Witold Babiński

2,0

2,0

Wiosna, 2025r. Długo zastanawiałem się czy wstawiać tu tą opinię, ale stwierdziłem, że tak będzie lepiej - nie dla mnie, ale dla innych. Chciałem przestrzec Was przed Doktorem Witoldem Babińskim. Krótki opis sytuacji: Musiałem wyrwać zęba, siódemkę u góry. Była bardzo zniszczona, bolała i nie działały już silne leki przeciwbólowe. Zrobiłem RTG panoramiczne właśnie w Videncie, a Pan Doktor po obejrzeniu zdjęcia stwierdził, że podejmie się wyrwanie, bo "będzie to prosty zabieg "(skonsultowała to z nim Pani z rejestracji). Podobno siódemki i szóstki, o ironio, szybko i łatwo się wyrywa. …

Wiosna, 2025r.
Krótki opis sytuacji: Musiałem wyrwać zęba, siódemkę u góry. Była bardzo zniszczona, bolała i nie działały już silne leki przeciwbólowe. Zrobiłem RTG panoramiczne właśnie w Videncie, a Pan Doktor po obejrzeniu zdjęcia stwierdził, że podejmie się wyrwanie, bo "będzie to prosty zabieg "(skonsultowała to z nim Pani z rejestracji). Podobno siódemki i szóstki, o ironio, szybko i łatwo się wyrywa. Po daniu mi drugiej dawki znieczulenia (pierwsza nie działała) usłyszałem, że będzie jeszcze jedno podejście do wyrwania, a jak się nie uda, to się żegnamy, a ja będę płacił więcej niż kwota, która miała być. Lekarz był bardzo, bardzo mało empatyczny i dopiero, kiedy mój stan był dosyć kiepski, to zaczął panikować, głaskać mnie po głowie i mówić dziwnie miłe słówka.
Wyrwanie tego zęba skończyło się
masakrą - Wyrwany został razem z kawałkiem kości (odłamanie guza szczęki), co spowodowało przetokę (dziurę do zatoki) i silny krwotok. Wszystko to trwało około 2 godzin. Wezwane zostało pogotowie, dostałem kilka leków i było trochę lepiej. Finalnie jednak mama musiała zawieźć mnie na izbę przyjęć do Katowic, gdzie miałem mieć po prostu zszytą ranę; Zostałem przyjęty pilnie na oddział chirurgii twarzowo-szczękowej, gdzie odbyła się operacja w znieczuleniu ogólnym (zbyt duży uraz, żeby zrobić to bez narkozy).
Nie wiem, czy Dr nie zauważył na zdjęciu RTG tego, że ząb był połączony z kością. - konsultowałem to że innymi specjalistami. Nie wiem też, dlaczego nie dostałem żadnych dokumentów do podpisania, takich jak zgoda na zabieg czy chociaż wywiad medyczny, żeby dowiedzieć się jakie biorę leki, na co choruję. Przy zabiegu nie było też żadnej pomocy/asysty stomatologicznej.
Z tego co wiem, lekarz może przerwać zabieg od razu, kiedy zauważy, że coś jest nie tak. Ale tak się nie stało, ponieważ był on kontynowany na siłę.
Uważajcie, jeśli nie chcecie doznać urazu, nie tylko fizycznego, ale też psychicznego. Teraz sama myśl lub nawet szyld z napisem "stomatolog" powoduje u mnie panikę, a w ustach ciągle czuję smak krwi. Wiem, że ta trauma jest teraz do przerobienia na terapii, by ciągle nie mieć tego przed oczami.

AKTUALIZACJA (po ponad roku):
Wizyta i pseudo-zabieg wykonany przez Dr (o zgrozo) Babińskiego znacząco pogorszył mój stan psychiczny. Jako jeden z głównych czynników, wpędził mnie w ciężką depresję. Doprowadziło to do poważnej próby samo*ójczej.
W tym momencie jestem w stanie dużo lepszym, głównie dzięki gabinetowi stomatologicznemu DENTES w Knurowie - cudowni specjaliści, rzeczywiście znający się na rzeczy, a także dzięki terapii i odpowiednim lekom.
Dr. Babiński także pisał prywatnie do mojego przyjaciela na Facebooku, grożąc mu krokami prawnymi - tylko dlatego, iż ten wystawił negatywną opinię obserwując mój coraz bardziej pogarszający się stan zdrowia.