Moja wizyta u tego lekarza była skrajnie nieprofesjonalnym i bardzo przykrym doświadczeniem. Od samego początku lekarz odnosił się do mnie w sposób chamski, lekceważący i nietolerancyjny. Mimo że widział mnie po raz pierwszy, pozwalał sobie na obraźliwe komentarze i wyciąganie nieuzasadnionych wniosków na mój temat. Zamiast przeprowadzić rzetelną diagnostykę, oczekiwał, że sama postawię sobie diagnozę i wskażę przyczynę swoich dolegliwości. Nie zapoznał się z dostarczoną dokumentacją medyczną ani wynikami dotychczas wykonanych badań. Już na początku wizyty podniesionym głosem oznajmił, że nie zleci badań zaleconych przez lekarza POZ, mimo że były …
Zamiast przeprowadzić rzetelną diagnostykę, oczekiwał, że sama postawię sobie diagnozę i wskażę przyczynę swoich dolegliwości. Nie zapoznał się z dostarczoną dokumentacją medyczną ani wynikami dotychczas wykonanych badań. Już na początku wizyty podniesionym głosem oznajmił, że nie zleci badań zaleconych przez lekarza POZ, mimo że były to badania, które mogą zostać wykonane w ramach NFZ wyłącznie na skierowanie od specjalisty.
Przedstawiłam wielomiesięczne, poważne objawy oraz wyniki dotychczasowej diagnostyki. Lekarz odmówił zweryfikowania hipotezy postawionej przez lekarza rodzinnego i nie chciał zlecić badań specjalistycznych, które mogłyby potwierdzić lub wykluczyć przyczynę moich dolegliwości. Zamiast tego wielokrotnie sugerował, że powinnam udać się do psychiatry i psychologa, twierdząc, bez przeprowadzenia odpowiedniej diagnostyki, że moje objawy mają podłoże psychiczne.
Szczególnie oburzające były jego wypowiedzi dotyczące faktu, że nie jestem w ciąży. Komentował to w sposób dyskryminujący i obraźliwy, sprawiając wrażenie, jakby ciąża była czymś, czego powinien oczekiwać od każdej kobiety. Tego typu uwagi są całkowicie nieakceptowalne i nie mają nic wspólnego z profesjonalną opieką medyczną.
W trakcie wizyty, pod wpływem stresu, złego samopoczucia oraz sposobu, w jaki byłam traktowana, rozpłakałam się. Zamiast okazać empatię lub spróbować zrozumieć sytuację, lekarz po raz kolejny w obraźliwy sposób stwierdził, że potrzebuję psychiatry, utrzymując, że jestem całkowicie zdrowa, a moje problemy wynikają wyłącznie z depresji.
Opuściłam gabinet z poczuciem upokorzenia i bez uzyskania pomocy, po którą przyszłam. Trudno zrozumieć, że osoba prezentująca taki poziom kultury osobistej, empatii i profesjonalizmu nadal przyjmuje pacjentów. Zdecydowanie nie polecam.
Pan Andrzej nie jest mistrzem podejścia do pacjenta ale za to jest bardzo rzeczowy, profesjonalny i merytoryczny. Kawy razem nie wypijemy ale bardzo dobrze zinterpretował poprzednie badania, zlecił dodatkowe i objaśnił pod jakim kątem szukamy przyczyny mojego problemu. Myślę, że z czystym sumieniem należy mu się pozytywna opinia.