Wizyta odbyła się w Narodowym Instytucie Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji przy ul. Spartańskiej, dlatego tym bardziej liczyłam na wnikliwe i specjalistyczne podejście do mojego problemu . Na wizyte czekałam 2 i pół roku. Dużym dla mnie problemem był sposób prowadzenia rozmowy. Lekarka wielokrotnie mi przerywała i nie miałam realnej możliwości przedstawienia pełnego obrazu swoich objawów. Odniosłam wrażenie, że moje wypowiedzi były korygowane lub sprowadzane do formy „właściwych odpowiedzi”, zamiast zostać wysłuchane i zrozumiane. W efekcie wyszłam z poczuciem, że nie zostałam dopuszczona do opowiedzenia swojej historii choroby. Miałam też wrażenie, …
Miałam też wrażenie, że lekarka od początku przyjęła jedną diagnozę i prowadziła rozmowę wyłącznie w taki sposób, aby ją potwierdzić. Jest to dla mnie szczególnie trudne do przyjęcia, ponieważ od 4 lat konsultuję swoje objawy u różnych specjalistów i dotychczas nikt nie postawił jednoznacznej diagnozy, mimo podejmowanych prób. Tym bardziej zaskakuje tak szybkie i kategoryczne rozstrzygnięcie bez pogłębionej analizy.
Szczególnie niepokojące dla mnie było podejście do leczenia objawowego. Pani Doktor zaleciła mi stosowanie ogólnodestępncych leków przeciwbólowych, ale nie zapytała, jak często ich potrzebuję, czy są skuteczne ani czy ich stosowanie jest dla mnie bezpieczne. Nie rozważyła też wypisania recepty na żaden z leków, który brałam wcześniej.
Lekarka zleciła badania krwi (bez omówienia ich zakresu) oraz RTG stawów biodrowych, jednak jednocześnie poleciła zgłosić się z wynikami dopiero za pół roku. Nie wyjaśniła, jaki jest cel tych badań ani w jaki sposób mają one wpłynąć na dalszą diagnostykę lub potwierdzenie postawionej przez nią diagnozy.
Z wizyty wyszłam bez jakiegokolwiek realnego planu dalszego postępowania. Trudno zrozumieć, jaką wartość diagnostyczną ma półroczne oczekiwanie bez podjęcia jakichkolwiek działań w tym czasie, szczególnie w sytuacji, gdy objawy postępują i wpływają na codzienne funkcjonowanie.
Niestety wizyta sprawiała wrażenie czysto formalnej jakby jej celem było jedynie odnotowanie wizyty w systemie, a nie realna próba pomocy pacjentowi. Zamiast poczucia zaopiekowania i profesjonalnej konsultacji wyszłam z gabinetu z poczuciem zbagatelizowania moich problemów i braku zainteresowania ich wyjaśnieniem.
Na pierwszej wizycie pani doktor spoufalała sie ze mną mówiąć do mnie ''Baska''.Od razu ja polubiłam .Pani doktor waliła w moja wage i kazała zrzucić.Gdy pojawiłam sie kolejny raz pani doktor nie kryła już irytacji .Badanie krwi nie wykazało czynnika reumatologicznego i doktor Janecka oznajmiła ,że przyczyna moich dolegliwości jest zwyrodnieniówka,Po raz trzeci zjawiłam sie gnana bólami ze zdiagnozowana choroba o podłożu reumatycznym przez innego lekarza(znany warszawski specjalista rehabilitacji -ortopeda-świetny diagnostyk przyjmujący na Lesznie).Doktor Janecka widząc mnie WARKNEŁA CHAMSKO;PO CO PANI DO MNIE PRZYSZŁA??/.ja zdębiałam -co za brak profesjonalizmu.Czy ja tę kobiete nachodzę co tydzień!!Bóle nasiliły sie jesienią,palą ,rwą mnie kolejne stawy i...okazało sie ,że mam łuszczycowe zapalenie stawów!!!W tej dolegliwości czynnik reumatyczny sie nie pojawia we krwi!!!(jak w RZS) Czy doświadvzona i zmanierowana dr.Janecka o tym nie wiem i nie wzieła tego pod uwage .Sama nie jest szczupła a atakuje wage pacjenta (nie jest przeciez dietetyczką)podczas gdy waga nie interesuje ortopedy.Doktor Janecka załuguje na naganę.;zarówno pod wzgledem postawy jak i kompetencji!!jak tak ja irytuja zbolali pacjenci to pomyliła zawód!!NIE POLECAM
Pogodna, cierpliwa, kompetentna. Jestem pod opieką pani doktor już 4 lata. Niezwykle pomocna i rozsądna. Zawsze bardzo dokładnie sprawdza jakość moich stawów - wszystkich. Nawet pomiędzy wyznaczonymi wizytami, gdyby się cokolwiek złego działo z moim organizmem, mogę się do niej zwrócić. Poleciłabym każdemu na 100 %