lekarz Jacek Nowak

1,2

Lekarz nie wykonuje badań usg tarczycy Mi jak i kilka osób z rodziny również się u niego leczyło i nigdy nie mieli wykonanego tak ważnego badania. Lekarz siedzi w koszuli to nawet do pacjenta nie podejdzie zbadać. Co mi po tym że jest miły jak się nie angażuje. Jak najszybsza wizyta a pieniądze jak najwyższe za wizytę. Zwykłe korzystanie z chorych ludzi którzy gdzieś muszą się leczyć a na fundusz kolejki po kilka lat. Brak słów.

Lekarz nie wykonuje badań usg tarczycy

Byłam u lekarza prywatnie z dwójką dzieci... najbardziej odżałowane 800 zł za 20 minut wizyty (konsultacja+USG x2). Przyszłam z kompletem badań. Konsultacje zaczęliśmy od syna - zadał mu pytanie: "jak się czuje" syn uśmiechnięty odpowiedział, "że dobrze" próbował go nakierować pytaniami czy coś go niepokoi, ale kiedy odpowiedział, że nie to wziął wyniki badań do ręki i mówi, że wyniki badań wskazują, że jednak coś się dzieje i że zrobimy USG żeby zobrazować. Nie zapytał mnie jako matki (syn 11 lat) czy mnie coś niepokoi, co mnie skłoniło do tego, że wykonaliśmy te badania czy coś zauważyłam - syn owszem pacjent, ale niepełnoletni i mało które dziecko dostrzega w tym wieku u siebie poważne problemy może jeden np ze ma zakaz grania na komputerze w tygodniu kiedy jest szkoła! Cierpliwie czekałam jak skończy wykonywać badanie i jak widziałam ze zaczyna sobie wpisywać dane do komputera to nie wytrzymałam i powiedziałam, że zapytanie o samopoczucie dziecka to chyba trochę za mało, że jako matka mam więcej do powiedzenia na temat dolegliwości syna. To już był dla mnie gwóźdź - owszem wysłuchał, ale na pytanie co powoduje stany zapalne tarczycy odpowiedział wymijająco "wie Pani ten stan zapalny to nie taki jak Pani myśli, że wywołuje go wirus czy bakteria, antybiotyk nie zadziała, musimy wprowadzić lek który będziemy regulować już do końca życia bo musimy tarczyce wspomagać ona już sama sobie nie poradzi"!!!!!! Żałuje tylko, że nie posłuchałam lekarza który dawał mi skierowanie na badania tarczycy, że jak bez dodatkowych badań od razu da dziecku lek to żebym dokładnie cytuje "spieprz... od takiego lekarza" po konsultacji z synem od razu powinnam była z drugim dzieckiem wyjść. Dlatego nie polecę nikomu tego lekarza, może jest miły i sympatyczny, ale wiedzę większą przekazał mi lekarz rodzinny niż niby specjalista w tej dziedzinie.

Chodziłam do doktora przez dłuższy czas. Stwierdził u mnie hashimoto, przepisał leki, które brałam kilka lat. Na ostatniej wizycie pan doktor stwierdził, że badania ok i odstawić leki. Hashimoto, które leczy się do końca życia zniknęło. Zgłaszałam doktorowi problem z moją wagą, że mimo diet nie chudnę- usłyszałam, że wszystko mam zakodowane w głowie i trzeba zmienić sposób myślenia. I tak zmieniłam… lekarza. Gdy zaczęłam wizyty u doktora miałam zaufanie i wiarę, która po pewnym czasie straciłam.

Przychodziłam do tego lekarza na wizyty co 2 miesiące na omówienie wyników badań krwi z badań tarczycy. Wyniki zawsze były prawidłowe w normie mimo tego lekarz zwiększał dawkę leków i zalecane było powtarzanie badań krwi. Wizyta polegała na przeczytaniu wyników , zwiększeniu dawki leków i wypisaniu recepty oczywiście ekspresowa 5 minutowa wizyta. Przez cały czas leczenia nigdy nie zostało mi zaproponowane USG TARCZYCY. Lekarz przeczytał sobie wynik z usg zrobionego w innym prywatnym gabinecie bo tak było mu wygodnie mimo że miał nowoczesny sprzęt w gabinecie do wykonania usg. Jako lekarz powinien wiedzieć i mieć świadomość jak ważne jest takie badanie. Widząc podejście lekarza któremu po prostu nie chciało się zrobić badania zmieniłam lekarza endokrynologa. Poszło szybko. Usg tarczycy wykazało guzka , pilna biopsja , i najgorsza diagnoza RAK TARCZYCY. Obecnie czekam na pobyt w szpitalu w Gliwicach. Przeczucie i zmiana lekarza okazała się znacząca. A co do lekarza Nowaka czuje ogromny żal złość rozczarowanie. Gdyby naprawdę zależało mu na pacjentkach zaangażowałby się w usg i badanie palpacyjne tarczycy. Odradzam.

Pan Doktor stara się być miły, uprzejmy , na wizyty przychodziłam przez rok. Natomiast było kilka sytuacji które nie spodobały mi się i nie powinny mieć miejsca. Pan Doktor widząc problemy ze schudnięciem polecił stanowczym nie uprzejmym tonem by nakładać mniej na talerz nie mając świadomości dlaczego ktoś ma taki problem ponieważ nawet o to nie zapytał. Kolejną sytuacją jest zadawanie pytań o planowanie ciąży na każdej wizycie w taki sposób że jest to główny temat wizyty podczas gdy jest udzielana wyraźna odpowiedź o nie planowaniu ciąży. Pytania takie wymagają delikatności bo dla kogoś może być to trudny temat z powodów osobistych.
Zwiekszanie dawki leku przy złych wynikach rozumiem i akceptuje natomiast przy wynikach w normie uważam za nie potrzebne. Duże opóźnienia wizyt prywatnych , czekanie 2 godziny w kolejce a wizyta trwa 5 minut. Początkowe zadowolenie zamieniło się w rozczarowanie.