Kierownik Oddziału Urazowo-Ortopedycznego MSWiA we Wrocławiu. Od czerwca 2015 jestem Konsultantem Wojewódzkim w dziedzinie Ortopedii i Traumatologii dla Dolnego Śląska. Zajmuję się kompleksowym leczeniem zmian zwyrodnieniowych stawów biodrowych i kolanowych. Prowadzę pacjentów kompleksowo przed i po zabiegu operacyjnym wszczepienia endoprotez. Wszczepiam endoprotezy stawów biodrowych i kolanowych prywatnie (NZOZ ORTHOS, Komorowice) i na NFZ (MSWiA we Wrocławiu), ponad 2500 zabiegów jako operator. Szkoliłem się w Anglii, Austrii, Belgii, Francji, Hiszpanii i Niemczech oraz ośmio miesięczny staż w St. Petrus Krankenhaus w Bonn. Jako pierwszy w Polsce założyłem wszczepy firmy CORIN (biodrowe Metafix, MiniHip i Trinity; kolanowe HLS) oraz firmy Merete (Merotan) ostatnio (2021) jako pierwszy w Eurpie założyłem chińską endoprotezę stawu kolanowego ChunLi. Jestem pomysłodawcą i współautorem pierwszej w Polsce książeczki dla pacjentów po wszczepieniu endoprotezy stawu biodrowego pt. "Mam sztuczny staw biodrowy". Prowadzę szkolenia i kursy dla lekarzy z techniki operacyjnej wszczepiania endoprotez stawu biodrowego i kolanowego (zabiegi pokazowe w ponad 50 szpitalach w Polsce i na Białorusi, 4 filmy szkoleniowe).
WięcejMniej| Zaufanie do kompetencji | 5,0 |
Do pana doktora Uszyńskiego trafiłam dzięki Pani pielęgniarce rodzinnej, która mnie zabrała na wizytę w czerwcu 2014r., Byłam pełna bólu jaki mi towarzyszył,” człapiąc” o dwóch kulach, prawie nie mogłam chodzić, każdy krok sprawiał jedynie ogromny ból. Leczyłam się od ponad dwóch lat u różnych „autorytetów ortopedii” i nic ! Doktor przeprowadził wywiad, zapoznał się z historią mojej choroby (miałam wykonany tomograf bioder i rezonans magnetyczny). Zlecił mi wykonanie zdjęcia RTG i po chwili stwierdził „wstępna martwica kości” niezwłoczna operacja. Okazało się, że kwalifikuję się do zabiegu operacyjnego. W sierpniu …
W sierpniu miałam już przeprowadzony zabieg wszczepienia endoprotezy. W tej chwili 5 miesięcy po operacji chodzę bardzo ładnie, a ból jest jedynie przykrym wspomnieniem. Miałam ogromne szczęście trafiając na tak świetnego ortopedę i specjalistę. Doktor to bardzo miły i serdeczny i wspaniały człowiek. Podejście do pacjenta świadczy o jego wielkim profesjonalizmie zawodowym. To lekarz w pełnym tego sowa znaczeniu z powołania. Jeśli miała bym wystawić ocenę to pięć jest za mało „szóstka” i to zdecydowanie za mało, po prostu jeszcze raz: „Dziękuję Bardzo”. Chcę również tą drogą serdecznie podziękować Pani Jasi, całemu zespołowi oddziału ortopedii w Lubaniu. Pracuje tam profesjonalny personel, który z sercem, uśmiechem, dobrym słowem i szacunkiem podchodzi do każdego pacjenta. Ewa z Przemkowa.
SZTUKMISTRZ Z LUBANIA Implant stawu biodrowego mam od bez mała 1,5 roku. Wstawił mi go w Lubaniu ortopeda – dr Krzysztof Uszyński. Wybrałem Go, dzięki przyjaciołom i znajomym, według ważnych kryteriów: - jest „wyoperowany” (zdanie pewnego ortopedy – „konkurencji”), a to bardzo ważne w przypadku tego właśnie stawu (wymaga wyobraźni i intuicji); - ma dostęp do szerokiego asortymentu implantów. W tej chwili czuję się świetnie, a mam (mimo wieku 70+) pracę wymagającą częstego stania. Piszę tak późno, żeby nie „zapeszyć”. Ponadto dość długie kontakty z Doktorem po zabiegu pozwoliły mi …
SZTUKMISTRZ Z LUBANIA
w przypadku tego właśnie stawu (wymaga wyobraźni i intuicji);
- ma dostęp do szerokiego asortymentu implantów.
Piszę tak późno, żeby nie „zapeszyć”.
Ponadto dość długie kontakty z Doktorem po zabiegu pozwoliły mi odkryć Jego filozofię – posłużę się tu cytatem z francuskiego lekarza Pinela („O sztuce leczenia”): „Wspaniale, gdy umie się podać lek leczący chorobę, ale większą sztuką jest wiedzieć kiedy nie należy leczyć.” To jest z kolei objawem braku u Niego pychy.
Do pana doktora Uszyńskiego trafiłam w maju br., miałam wówczas o około 2 cm krótszą nogę, a ból jaki mi towarzyszył był nie do zniesienia. Doktor przeprowadził dokładny wywiad, zapoznał się z historią mojej choroby. Zlecił przeprowadzenie kilku dodatkowych badań. Okazało się, że kwalifikuję się do zabiegu operacyjnego. 28 lipca miałam już przeprowadzony zabieg wszczepienia endoprotezy. W tej chwili 4 miesiące po operacji chodzę bardzo ładnie, a ból jest przykrym wspomnieniem. Miałam ogromne szczęście trafiając na tak świetnego ortopedę i specjalistę. Doktor to bardzo miły i serdeczny człowiek. Podejście do pacjenta świadczy o jego wielkim profesjonalizmie zawodowym. Tak sobie wyobrażałam lekarza z powołania. Jeśli miała bym wystawić ocenę to „szóstka” i to zdecydowanie za mało, po prostu jeszcze raz : „Dziękuję Bardzo”.
Chcę również tą drogą podziękować całemu zespołowi oddziału ortopedii w Lubaniu. Pracuje tam profesjonalny personel, który z sercem, uśmiechem, dobrym słowem i szacunkiem podchodzi do każdego pacjenta. Matylda
Doktor Krzysztof Uszyński jest niezwykle wykwalifikowanym specjalistą w swojej dziedzinie.Swoich pacjentów otacza miła i fachową opieka przed operacją jak i po operacji. Jest bardzo cierpliwy i dokładnie opisuje problem i opowiada jak będzie przebiegało leczenie. W moim przypadku mogę powiedzieć,że dał mi poczucie bezpieczeństwa. Polecam doktora , który jest profesjonalista w swojej dziedzinie, a dodatkowo jest świetnym, miłym i sympatycznym człowiekiem. Dziękuję za moja endoprotezę i za to, że chodzę coraz lepiej i zyje bez bólu.- Danusia
Dla mnie rewelacja ! Wspaniały, przemiły człowiek, stworzony do wykonywanego zawodu i pomocy potrzebującym ! Wybitny specjalista, który realizuje się wykonując nieskazitelnie swoją pracę. Godny naśladowania ! Jestem po aloplastyce lewego stawu biodrowego i nie wyobrażam sobie, że moje drugie biodro mógłby operować ktoś inny niż dr Krzysztof Uszyński . Mam do niego pełne zaufanie i mogę polecić go wszystkim wymagającym prawdziwej opieki lekarskiej !!! Dziękuję panie doktorze i serdecznie pozdrawiam !
Bardzo dziękuję doktorowi Uszyńskiemu jak również i całemu personelowi medycznemu za okazaną mi profesjonalną pomoc, za życzliwe podejście i fachową opiekę. Od kilku lat miałam problemy z chodzeniem. Dzięki podejściu doktora do pacjenta jak do chorego człowieka a nie jak do przedmiotu oraz jego kompetencjom i doświadczeniu zdecydowałam się na tą operację. Doktor Uszyński od samego początku bardzo fachowo mnie do niej przygotował pod względem medycznym jak i psychicznym, za co mu bardzo dziękuję. Opieka jaką zostałam przez niego otoczona zarówno przed jak i po operacji dodawała mi sił i motywowała do powrotu do zdrowia. Jestem po operacji endoprotezy, która przeprowadzona została w lipcu 2014 r. , już chodzę i dzięki doktorowi mogę funkcjonować nie odczuwając bólu.
Z całego serca jeszcze raz bardzo dziękuję.
Wdzięczna pacjentka Barbara z córką Małgorzatą S.
Wyrazy szacunku i najwyższego uznania dla doktora Uszyńskiego za profesjonalizm i podejście do wykonywanego zawodu.Od pierwszej chwili jest się pewnym, że jest to lekarz z powołania a pacjent jest dla doktora Uszyńskiego podmiotem, a nie przedmiotem.W kwietniu 2014 roku moja mama po dwóch latach nietrafionych diagnoz kiedy nie mogła już chodzić, przez przypadkową rozmowę u stomatologa trafiła do doktora Uszyńskiego.Dzisiaj kiedy to piszę tj. 11.06.2014r. mama samodzielnie się porusza , to jest niesamowite.Bardzo,bardzo dziękuje panie doktorze za życzliwość i dobroć jaką otrzymaliśmy podczas operacji i podczas rehabilitacji . Z całego …
przez przypadkową rozmowę u stomatologa
, to jest niesamowite.Bardzo,bardzo dziękuje
panie doktorze za życzliwość i dobroć jaką
otrzymaliśmy podczas operacji i podczas rehabilitacji . Z całego serca dziękuje w imieniu własnym i mojej mamy, Kazimierz Ilnicki
Postawa i profesjonalizm dr. Uszyńskiego godne naśladowania. Takich lekarzy i ludzi życzmy sobie więcej. Polecam!
Wyrazy najwyższego uznania za profesjonalizm doktora Uszyńskiego.Jest lekarzem ciepłym i życzliwym.W roku 2011 Ł.C.M. w Lubaniu dr Uszyński przeprowadził mi operację stawu biodrowego.Po dojściu do całkowitej sprawności i życia bez bólu zdecydowałam się na operację drugiego biodra.Dziękuję bardzo za życzliwość jaką otrzymałam podczas operacji.Pollecam wszystkim pacjentom doktora Uszyńskiego jako wzór lekarza.Pacjentka Danuta P. z Bolesławca.
W czerwcu 2011 przeszedłem przeszedłem zabieg wymiany stawu biodrowego w Łużyckim Centrum Medycznym w Lubaniu, pod przewodnictwem prof. Krzysztofa Uszyńskiego. Od tamtej pory mój standard życia bardzo się poprawił: wróciłem w wyniku rekonwalescencji i rehabilitacji do pełni zdrowia, dawnej aktywności i sprawności fizycznej, a co najistotniejsze do funkcjonowania bez bólu. Jestem pod stałą kontrolą mego doktora. Bardzo polecam profesjonalną praktykę lekarza K. Uszyńskiego, którą m.in. prowadzi w moim mieście-Lubaniu w Łużyckim Centrum Medycznym.