Lekarz chirurg ortopeda specjalizujący się w artroskopowych zabiegach operacyjnych kończyny górnej (bark, łokieć) oraz kończyny dolnej (biodro, kolano, staw skokowy). W ostatnich 15-tu latach wykonał ponad 5 tysięcy takich zabiegów. Prowadzi działalność szkoleniową w zakresie w/w technik operacyjnych. Ponadto w latach 2007 – 2016 jako szkoleniowiec firm Smith&Nephew oraz Stryker prowadził projekty szkoleniowe oraz wykłady dla lekarzy w szpitalach w Polsce i za granicą oraz laboratoriach (Cadaver lab – zajęcia na ludzkich preparatach anatomicznych) w Andover (USA) oraz York (UK). Od roku 2017 do chwili obecnej jest szkoleniowcem firm Karl Storz oraz Zimmer Biomet, prowadząc działalność edukacyjną głównie w Polsce.
+ W roku 2008 wykonał pierwsze w Małopolsce artroskopowe rekonstrukcje więzadła krzyżowego przedniego (ACL) techniką 2- pęczkową (ang. duble – bundle).
+ W roku 2009 wykonał pierwsze w Małopolsce artroskopowe rekonstrukcje więzadła krzyżowego przedniego (ACL) metodą LARS.
+ W roku 2010 wykonał pierwsze w Małopolsce zabiegi artroskopowe w stawie biodrowym.
Ważnym aspektem działalności zawodowej i operacyjnej jest kompleksowa chirurgia stawu barkowego – od operacyjnego leczenie złamań i ostrych urazów w obrębie tego stawu, poprzez artroskopowe zabiegi rekonstrukcyjne, do endoprotezoplastyki (urazowej, anatomicznej oraz odwróconej).
Od 2016 roku prowadzi szkoleniowe projekty w zakresie rehabilitacji dedykowane dla fizjoterapeutów (szczególnie w sporcie) realizowane we współpracy z Polskim Towarzystwem Fizjoterapii oraz Ministerstwem Zdrowia.
W zakresie medycyny sportowej współrealizuje cykliczne szkolenia dla trenerów narciarstwa w ramach corocznej Konferencji Uczniowskich Klubów Sportowych, organizowanej wspólnie z Ministerstwem Sportu i Polskim Związkiem Narciarskim.
Wykładowca problematyki niedozwolonego dopingu w sporcie. Od momentu powstania Polskiej Agencji Antydopingowej POLADA prowadzi w imieniu Agencji działalność edukacyjną w Polskim Związku Narciarskim, klubach oraz Szkołach Mistrzostwa Sportowego.
Ściśle współpracuje z Polskim Komitetem Olimpijskim jako członek Komisji Medycznej PKOL w zakresie przygotowań Misji Medycznej do Zimowych Igrzysk Olimpijskich.
Aktywność zawodową w zakresie medycyny sportowej prowadzi w Polskim Związku Narciarskim, Polskim Komitecie Olimpijskim oraz Międzynarodowej Federacji Narciarskiej FIS.
Pan Doktor naprawił mi ACL w obydwu kolanach, z czystym sumieniem polecam. Sympatycznie, sprawnie i przede wszystkim konkretnie. Polecam również ośrodek rehabilitacyjny w Białym Kościele.
Byłem na wizycie prywatnie bo do jak jest na NFZ każdy wie. Lekarz popatrzył na rezonans i po 5 minutach wiedzialem wszystko o co zapytałem. Powiedział że niestety na dzień dzisiejszy nie jest w stanie zrobić mi zabiegu na NFZ bo są kolejki. W ZWIAZKU ZE NIE BYŁ MI W STANIE WIECEJ POMÓC ZWROCIŁ PIENIADZE ZA WIZYTE !!! TO SIE NAZYWA UCZCIWOŚĆ I KLASA !!!
Byłem na wizycie prywatnie bo do jak jest na NFZ każdy wie.
W ZWIAZKU ZE NIE BYŁ MI W STANIE WIECEJ POMÓC ZWROCIŁ PIENIADZE ZA WIZYTE !!!
TO SIE NAZYWA UCZCIWOŚĆ I KLASA !!!
We wrześniu zeszłego roku dokładnie połamałam sobie kości barku ( łącznie z główką kości ramienia i łopatką). Doktor Szymanik naprawił to moje rumowisko kostne wstawiając pół endoprotezy. Po operacji wyjaśnił mi szczegółowo co zostało zrobione i wymienione. Troszczył się o moje samopoczucie i odpowiadał na każde pytanie. Dzisiaj wbrew przewidywaniom większości ortopedów i dzięki intensywnej rehabilitacji odzyskałam niemal 100% ruchomości ręki. Pozostało mi jeszcze popracowanie nad siłą w pociętych mięśniach. Super lekarz uratował moją rękę. Gorąco polecam.
Chciał mi pomóc, ale opłata za wizytę mu nie wystarczyła. Powiedział, że jak się zdecyduję na zabieg za 5 tysięcy, to żeby mu wysłać smska, bo na nfz nie uda się w ciągu kilku najbliższych lat. Nie polecam tego 'specjalisty' który po zainkasowaniu 200 złotych poświęcił mi tylko 5 minut i zaczął robić się nieuprzejmy, bo chciał, abym wyszła i zwolniła miejsce dla kolejnej naiwnej osoby, która liczyła na pomoc ze strony lekarza. Nie pomógł mi, a wręcz zmarnował mój czas i pieniądze. Lekarz jest chamski, gburowaty i cwaniaczkowaty. Nie …
Nie polecam!
Pełen profesjonalizm- godny polecenia!!!- Więc polecam. Po dolegliwościach barku i kolana jedyny lekarz, który trafnie zdiagnozował na podstawie rezonansu co jest nie tak- mało tego Pan Dr pokazał mi na ekranie zdrowy staw z porównaniem stawu z dolegliwościami. Gołym okiem sama mogłam ocenić struktury i zobaczyć co jest uszkodzone. Pełne zaufanie! Jestem juz po operacji barku- wróciłam do aktywności fizycznej, przed zabiegiem nie dało się nawet spać. Teraz przygotowuję sie do zabiegu stawu kolanowego. Ponadto by dopełnić opinii Pan Dr jest uprzejmy i posiada dobre poczucie humoru- czysta przyjemność ze współpracy ;-)
Profesjonalista, przeprowadzał u mnie zabieg ACL lewego kolana. Zabieg szybki bez żadnych problemów. Podejście ma troszkę..(co mi ty będziesz gadał synek) ale ogólnie lekarz godny polecenia.
bardzo dobry lekarz przedtem kuśtykałam a teraz biegam wstawiał mi endoproteze biodra mam 30l
po operacji ACL kolano fajnie się goi, oprócz powikłania - zakrzepicy łydki. Ale chetnie pomaga i poleca innych specjalistów bez czekania w kolejkach. Troszczy się o swoje "dzieło" i chce zeby było tak jak on chce, nie zawsze wychodzi na dobre. Na szczęście rehabilitanci wiedzą co robią. Ogólnie - polecam, już wysłałam paru znajomych na wizytę.
BAAArdzo polecam!!!!!!, Dr jak najbardziej wie co robi , niestety trafilam do niego dopiero po 7 miesiącach ogromnego bólu ręki, którego nikt ni e potrafił zdjagnozować ... a to borelioza ato kręgosłup i tak ,dalejj i tak dalej ... dopiero dr Szymanik odkrył jaka to tajemnica/....
POLECAM!!! Jestem bardzo zadowolona z zabiegu ACL, nie było problemów po operacji, rana zaskakująca szybko się zagoiła, nie było ani zbyt dużych opuchlizn ani żadnych problemów z wodą w kolanie.