Wizyta miała się odbyć o godz. 9, 06.09. Lekarz nie pojawił się w gabinecie do naszego odejścia o 09:30. Wizyty miał ropocząć o 08:30. Z rozmów z pacjentami wynika, że to standardowa sytuacja. To samo usłyszałem w punkcie koordynacyjnym próbując dowiedzieć się o przyczyny i czy doktor pojawi się i kiedy (nic nie wiedzą,ale to nie pierwszy raz) i w rejestracji przekładając wizytę (jeśli nie chce Pan powtórki, lepiej zmienić lekarza...). Za takie podejście do pracy powinny obowiązywać dyscyplinarki.
Za takie podejście do pracy powinny obowiązywać dyscyplinarki.
Rzeczowy, konkretny, zaangażowany. Bardzo szybko umówiony termin zabiegu. Noga w pełni odzyskała sprawność. Pan Doktor po zabiegu zadzwonił i sprawdził mój stan. Polecam.
Byłam na wizycie na NFZ , w celu zaplanowania rehabilitacji. Pan Patryk spóźnił się godzinę, nie poinformował rejestracji o spóźnieniu. Moim zdaniem jest to brakiem szacunku dla pacjentów -podatników i pracodawcy, pomimo tego ,że godziny pracy tego Pana są zakontraktowane w grafiku NFZ. Wizyta przebiegła w sposób uwłaczający godności i poszanowania drugiego człowieka.
Wizyta u Pana doktora była najgorsza z wizyt jakiekolwiek miałam w życiu. Abstrahując od tego, że doktór się spóźnił ok 1,5 h przyjął pacjentkę bez kolejki to jeszcze od progu z podniesionym tonem do mnie i miał pretensje, że nie wykonuje ćwiczeń o ktorych nie miałam pojęcia, bo byłam na wcześniejszych wizytach u innego Doktora I kazał zrobić rezonans i po zapoznaniu sie z wynikiem chcial podjac leczenie ,ale niestety był bardzo odległy termin więc z wynikiem rezonansu udałam się do niego ! Bardzo przykre doświadczenie i długo by opowiadać o negatywach twj wizyty I traktowaniu pacjenta przez Pana doktora.Wyszlam i się popłakałam, bo takie było to przykre doświadczenie!
Omijać szerokim łukiem. Kompetencje tego "doktora" są bliskie zeru. Nie dość, że wizyta przełożona o 2 tygodnie, to jeszcze się spóźnił 2 godziny. Lekarz zakatarzony, chusteczki walające się po biurku, bez rękawiczek, bez maseczki itp. Poszedłem do "doktora", z prześwietleniem kręgosłupa (z potocznie zwaną rwą kulszową), zwężenie międzykręgowe uciskające nerwy. Pomimo silnych tabletek przeciwbólowych, czekałem z bólem, na stojąco. Na samym początku wizyty, lekarz zauważył, że drga mi noga z bólu. Po czym stwierdził, że nadużywam alkoholu... Jestem osobą nie pijącą, mającą 3 miesięczne dziecko. Powiedział, żeby pokazać gdzie boli. …
Powiedział, żeby pokazać gdzie boli. Odpowiedziałem ze od kręgosłupa, przez całą lewą nogę, aż do kostki. To kazał mi pokazać, a nie mówić.
Badanie - kpina
Zaczął mi wykrecać nogę, widział, że to bolało, ale stwierdził, że nic mi nie jest. Po czym zabrał sie za USG. Polegało to na sprawdzeniu kolan... A nie kręgosłupa... Po czym, nic mi nie jest, a cytuję: problem leży gdzie indziej...
Na moje pytanie, czy da mi skierowanie na rezonans, odpowiedział: "Dam do neurologa, a on stwierdzi czy zrobić ci rezonans głowy czy nie". Jaki rezonans głowy?! Ja tu z bólem kręgosłupa... "To może zleci też rezonans pleców... Dam panu kartkę z ćwiczeniami na plecy..."
Sprawa trafia do Rzecznika Praw Pacjenta.
Mam nadzieję, że nikt już nie natrafi na takiego "doktora". Poprostu brak słów.
Na niecałe 10 minut wizyty, 6 minut siedział na telefonie, 2 minuty na komputerze, badanie stawu kolanowego zajęło 10 sekund. Jako student fizjoterapii mogę powiedzieć, że ocena, której dokonał lekarz przed wypisaniem zabiegów była zerowa. Określanie jedynie rotacji zewnętrznej w stawie biodrowym i zgięcia kolana nie może być wyznacznikiem do jakiejkolwiek terapii... Nie muszę dodawać, że nie zerknął nawet w badania, które miałem ze sobą, chciał tylko skierowanie. Przez całą wizytę powiedział tylko: "jak staw skokowy?" "Nie ten, tylko ten 2 po zabiegach" "Proszę założyć nogę na nogę". Żadnego dzień dobry, do widzenia. Na pytanie czy to wszystko machnął ręką w geście "wyjdź".
Ten lekarz nie powinien wykonywać swojego zawodu, nie budzi mojego zaufania, szczególnie jako osoby, która ma na temat rehabilitacji jakieś pojęcie.
Stwierdzenie gdy tylko stanąłem w drzwiach: "Koniec zwolnienia, do pracy". Bez pytania o co chodzi, z czym przyszedłem. Kompletny brak empatii, szczyt chamstwa i arogancji. Nie polecam t6ego lekarza nikomu. Powinien zmienić specjalizację. Byłby dobrym patologiem. Z jego podejściem może udało by mu się zmarłego wyprowadzić z równowagi i wstałby i wyszedł.
W czasach kiedy o polskiej służbie zdrowia nie mówi się najlepiej, ja właśnie doświadczyłem profesjonalizmu i opieki lekarskiej, które przywracają wiarę i w lekarzy, i w szpitale. Od lat cierpiałem potworne bóle z powodu zarwanych ścięgien okolic stawu ramienno-łopatkowego. Lekarz prowadząca wciąż zwodziła mnie stwierdzeniem, że wszystko samo się zagoi. To było nie do wytrzymania, dlatego zdecydowalem się zmienić lekarza. Trafiłem wtedy do gabinetu dra Patryka Romaszkiewicza i od samego początku byłem zachwycony Jego podejściem do pacjenta, wyjątkową dokładnością, wielkim zaangażowaniem. Naprawdę wnikliwie przeanalizował moje dotychczasowe badania, wykonał USG, postawił …
Trafiłem wtedy do gabinetu dra Patryka Romaszkiewicza i od samego początku byłem zachwycony Jego podejściem do pacjenta, wyjątkową dokładnością, wielkim zaangażowaniem. Naprawdę wnikliwie przeanalizował moje dotychczasowe badania, wykonał USG, postawił diagnozę i zaproponował operację. Dr Romaszkiewicz dał mi szansę na powrót do sprawności i życie bez bólu.
Trzy miesiące później tj. 21 listopada 2023 r. w Szpitalu w Bystrzycy Kłodzkiej, na Oddziale Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu w Zespole Chirurgii Jednego Dnia, odbyła się moja operacja. Dr Romaszkiewicz zajął się kompleksowo rekonstrukcją ścięgien a opieka przed i po zabiegu była wyjątkowa. Oddany pacjentowi zespół, pełen empatii, wspierający, skrupulatny, przemiły - czułem się po prostu jak w domu.
Dlatego z pełnym przekonaniem i z całego serca polecam leczenie u dra Romaszkiewicza. Jego fachowa wiedza i doświadczenie pomogą każdemu, kto zmaga się z takimi schorzeniami jak ja.
Najlepszy Pan doktor ortopeda, pomocny z ogromną wiedzą a przede wszystkim empatyczny. Doktor godny polecenia.
Lekarz był negatywnie nastawiony do pacjenta, łuskał słonecznik podczas wizyty, a ręcznik papierowy, który powinien był być wymieniany po każdym pacjencie, nie został wymieniony od co najmniej kilku wizyt. Lekarz prowadził agresywny monolog i nie pozwolił się swobodnie wypowiedzieć. Ludzie o takim zachowaniu nie powinni zajmować stanowiska lekarza. Po wizycie byłem całkowicie roztrzęsiony i nie mogłem się uspokoić. Po wyjściu dowiedziałem się od starszych osób czekających w kolejce, że to notoryczne zachowanie. Lekarze powinni być profesjonalni, życzliwi i potrafiący słuchać swoich pacjentów. To jest absolutnie kluczowe dla zaufania pacjenta do …
Lekarze powinni być profesjonalni, życzliwi i potrafiący słuchać swoich pacjentów. To jest absolutnie kluczowe dla zaufania pacjenta do lekarza i dla skutecznego procesu leczenia.
Jeśli Pan to czyta, proszę o refleksję nad swoim postępowaniem.