Lekarz – PORAŻKA!!! Szczerze i stanowczo odradzam wizytę u pana Muchy w CePeLku w Warszawie (NFZ). Miałam nieprzyjemność uczestniczyć w jednej konsultacji i do dziś nie mogę wyjść z szoku. Po pierwsze – wizyta odbyła się z półtoragodzinnym opóźnieniem, co, jak się później okazało, wynikało głównie z „szybkości” pisania lekarza na klawiaturze. Tempo? Wolniejsze niż topniejący lód! Praktycznie cała wizyta polegała na przepisywaniu wyników badań do systemu, podczas gdy jakikolwiek dialog był dla lekarza wyraźnie niepożądany. Kiedy ośmieliłam się zadać kilka pytań, usłyszałam, że „za dużo mówię, a on jest …
Kiedy ośmieliłam się zadać kilka pytań, usłyszałam, że „za dużo mówię, a on jest ZMĘCZONY”! Następnie dodał, że jeśli chcę rozmawiać i zadawać pytania, powinnam udać się na wizytę prywatną, bo on „nie ma czasu” na rozmowę (czytaj: przeprowadzenie wywiadu medycznego).
Jakby tego było mało, lekarz błędnie odczytał wyniki badań. Mimo że miał je przed sobą, nie był w stanie prawidłowo ocenić wyniku testu na Helicobacter pylori. Zapytał mnie, czy wynik jest dodatni, choć czarno na białym było napisane, że jest ujemny!
Omijajcie tego „specjalistę” szerokim łukiem!
Typowo jak to w NFZ, leczenie skutków, a nie znalezienie źródła. Szablonowe działanie: skierowanie na badanie, a potem nic nie widzę, proszę brać te a te tabletki x razy dziennie. Następny proszę.
Pan doktor Mucha jest bardzo uprzejmy, delikatny i sympatyczny. Do badania USG podchodzi bardzo profesjonalnie i umiejętnie. Od ośmiu lat do Niego chodzę i polecam. Joanna