dr n. med. Marek Derkaczdr n. med. Marek Derkacz - zdjęcie profilowe

dr n. med. Marek Derkacz

Endokrynolog, Diabetolog, Internista

O mnie

Dr n. med. Marek Derkacz, MBA (University of Illinois Urbana-Champaign): lekarz, specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. W praktyce klinicznej koncentruje się na precyzyjnej diagnostyce i leczeniu chorób tarczycy (m.in. niedoczynności i nadczynności, choroby Hashimoto, prowadzeniu zaburzeń hormonalnych w okresie okołociążowym), a także na kompleksowym prowadzeniu pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością, stanami przedcukrzycowymi i cukrzycą. Prowadzi nowoczesne i długofalowe postępowanie w nadwadze i otyłości (obesitologia) - z naciskiem na bezpieczeństwo terapii, realną zmianę nawyków i utrzymanie efektów, a nie wyłącznie krótkotrwałą redukcję masy ciała. Zajmuje się również diagnostyką i leczeniem PCOS (zespołu policystycznych jajników) oraz jego konsekwencji metabolicznych i hormonalnych, w tym zaburzeń cyklu, hiperandrogenizmu i problemów z masą ciała. W obszarze medycyny rozrodu wspiera pacjentki i pary w diagnostyce endokrynologicznych przyczyn zaburzeń cyklu, braku owulacji oraz trudności z zajściem w ciążę, łącząc perspektywę hormonalną z praktycznym planem postępowania. Ukończył dwuletnie szkolenie z zakresu medycyny przeciwstarzeniowej (anti-aging).

Jest aktywnym autorem prac naukowych i artykułów – nie tylko z zakresu medycyny, lecz także z obszaru zarządzania w ochronie zdrowia i ekonomiki służby zdrowia, co pozwala mu łączyć perspektywę kliniczną z rozumieniem realiów systemu oraz bezpieczeństwa organizacyjnego opieki. Dorobek naukowy obejmuje niemal 200 publikacji i doniesień zjazdowych, w tym prace dotyczące otyłości, chorób tarczycy, PCOS oraz zaburzeń płodności. Medyczne artykuły jego autorstwa są cytowane w piśmiennictwie międzynarodowym; Google Scholar: łącznie 281 cytowań, h-index 9, i10-index 9 (od 2021 r.: 57 cytowań). Wśród prestiżowych czasopism, które cytowały jego prace, znajdują się m.in.: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Diabetes Care, The Lancet Diabetes & Endocrinology, European Journal of Internal Medicine, American Journal of Medicine, Clinical Endocrinology, Journal of Diabetes Science and Technology, Archives of Internal Medicine oraz Metabolism: Clinical and Experimental.

Działalność publiczna, ekspercka i popularyzatorska
Dr Marek Derkacz jest honorowym patronem Stowarzyszenia na rzecz osób z chorobą Addisona i niedoczynnością nadnerczy. W tej roli szczególny nacisk kładzie na bezpieczeństwo pacjentów oraz edukację w obszarach, w których liczą się minuty – zwłaszcza w zakresie rozpoznawania i postępowania w stanach zagrożenia życia, takich jak przełom nadnerczowy, a także w sytuacjach wymagających szybkiej interwencji w SOR. Aktywnie wspiera edukację personelu medycznego, podkreślając znaczenie szybkiej interwencji, dobrej komunikacji i empatii w opiece nad pacjentami z rzadkimi chorobami endokrynologicznymi.

Jako ekspert regularnie uczestniczy w debacie publicznej: udzielał licznych wywiadów dla portali informacyjnych i branżowych, prasy oraz mediów audiowizualnych (radio/telewizja), komentując zagadnienia z obszaru endokrynologii, diabetologii, dietoterapii i medycyny wewnętrznej, a także praktyczne problemy funkcjonowania ochrony zdrowia w Polsce. Publikuje również materiały edukacyjne i komentarze m.in. na łamach MedExpress oraz innych mediów zdrowotnych.

Stała współpraca redakcyjna i działalność publikacyjna
Od niemal 25 lat jest stałym współpracownikiem Miesięcznika Lubelskiej Izby Lekarskiej „MEDICUS”, w którym publikuje artykuły, komentarze i teksty edukacyjne. W przeszłości był wieloletnim współpracownikiem ogólnopolskiego miesięcznika „Służba Zdrowia” oraz publikował także m.in. w „Gazecie Lekarskiej”.

Działalność środowiskowa i dydaktyczna
Zasiadał przez kilka lat we władzach Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej, uczestnicząc w działaniach na rzecz rozwoju standardów opieki oraz edukacji lekarzy. Był również wykładowcą Lubelskiego Uniwersytetu III Wieku, popularyzując wiedzę medyczną w sposób zrozumiały, uporządkowany i praktyczny.

Doświadczenie kliniczne i akademickie
Doświadczenie zawodowe zdobywał w lubelskich ośrodkach szpitalnych i akademickich. Pracował w Klinice Chorób Wewnętrznych z OIOK SPSK Nr 1 w Lublinie, a następnie w Klinice Endokrynologii SPSK Nr 4 w Lublinie, gdzie pełnił również funkcję nauczyciela akademickiego. Przez wiele lat był opiekunem Studenckich Kół Naukowych działających przy Klinice Chorób Wewnętrznych, Klinice Endokrynologii oraz Zakładzie Medycyny Rodzinnej wspierając rozwój młodych lekarzy i kształtując umiejętność myślenia klinicznego opartego na dowodach.
Pracował również w Oddziale Onkologii Ginekologicznej Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej oraz w Oddziale Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii Wojewódzkiego Szpitala im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Lublinie. Dyżurował na SOR (Lublin- SPSK Nr 4, Lubartów) oraz pracował w Lubelskim Pogotowiu Ratunkowym, co wzmocniło doświadczenie w stanach nagłych i w prowadzeniu pacjentów wymagających szybkiej, uporządkowanej diagnostyki.

Wyróżnienia
Za działalność na rzecz lubelskiej ochrony zdrowia został uhonorowany Dyplomem Marszałka Województwa Lubelskiego. Jest laureatem plebiscytu Orły Medycyny w latach 2018–2025 (w tym wielokrotnie z tytułem Złotego Orła) oraz zdobywcą II miejsca w plebiscycie „Lekarz Roku 2016” organizowanym przez Dziennik Wschodni.

Szanowni Państwo, Terminy na czerwiec 2026 roku, będą udostępnione w dniu 28 lutego (część jest już zarezerwowana przez stałych pacjentów gabinetu, pacjenci rezerwują w dniu wizyty - kolejną kontrolną wizytę. Niestety terminy wizyt na cały miesiąc "rozchodzą się" w ciągu jednego dnia, więc bardzo proszę pamiętać o w/w dniu o rezerwację terminów. Czasami zdarza się, że ktoś rezygnuje z wizyty, wówczas termin pojawia się w kalendarzu. W wyjątkowych sytuacjach - wizyty stałych pacjentów -w sprawach pilnych, proszę o kontakt mailowy.

Bardzo profesjonalny lekarz. Wszystko dokładnie tłumaczy, wyjaśnia. Poświęca dużo czasu na diagnozę, określenie przyczyn choroby. Skupia się także na innych aspektach zdrowotnych, które mogą mieć wpływ na leczenie, a nie wyłącznie na problemie z którym się przyszło.

Świetny lekarz, przemiły i kompetentny. Wnikliwie analizuje dolegliwości pacjenta, szuka przyczyn, rozwiązań, zawsze odpowie na pytania, poradzi i zasugeruje coś co daje do myślenia. Poświęca tyle czasu ile potrzeba, na wszystkie badania zwraca uwagę, analizuje wyniki, nie rzuca pierwszego lepszego wniosku jako jedyny słuszny i nie odsyła z kwitkiem po kilku minutach, co jest rzadkościa! Życzę sobie i wszystkim więcej tak życzliwych lekarzy, a Pana Doktora serdecznie pozdrawiam :)

Bardzo uprzejmy i kompetentny lekarz. Wszystko dokładnie wyjaśnia. Udziela cennych wskazówek i poświęca dużo czasu pacjentowi.

Wizyta przebiegła bardzo profesjonalnie i uzyskałam pomoc. Kompetencje i zaangażowanie mega profesjonalizm. Jedyny minus- opóźnienie dwugodzinne przez co nie zdążyłam na swoje dodatkowe zajęcia. Osoby, które potrzebują więcej czasu powinny od razu w grafiku zajmować czas dwóch wizyt, ponieważ szkoda pędzić przez miasto na umówioną godzinę a później czekać dwie godziny na swoją kolej.

Super lekarz :) jak ktoś się pyta o endokrynologa to zawsze polecę dr Marka Derkacza;))Aż chce się umawiać na następne wizyty.

Lekarz z pewnością godny polecenia, z ogromną wiedzą. Bardzo wnikliwie analizuje dolegliwości. Będąc w gabinecie czułam ogromne zaangażowanie w mój przypadek.

Pan doktor bardzo miły i kompetentny. Poswieca duzo czasu na kazdego pacjeta,wszystko dokladnie wyjaśni. Polecam!

Pan doktor jest godny polecenia świetny fachowiec i bardzo kompetentny wszystko bardzo dokładnie tłumaczy i żetelnie podchodzi do pacjentów

Polecam w 100% rzetelne i fachowe podejście do pacjenta , szeroki zakres wiedzy pozwala rozwiązać każdy problem związany z chorobą .

Polecam. Pan doktor bardzo miły i wszystko dokładnie tłumaczy. Byłam u 3 dermatologów i tylko on tak obszernie mi wszystko objaśnił. Mówił i o witaminach i o diecie co się rzadko zdarza. Ja na pewno do niego wrócę;)