Korzenie maca - na płodność, zdrowie i witalność
Maca to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru. Rośnie w ekstremalnych warunkach pośród Andów. Jej właściwości zdrowotne jako pierwsi poznali tubylcy, dla których jest to prawdziwa skarbnica dostarczająca mnóstwa energii, wzmacniająca siły i zapewniająca płodność. Maca znana jest też jako pieprzowe ziele i peruwiański żeń-szeń. Spożywają ją nie tylko ludzie, ale również zwierzęta.
Skład
Maca zawiera najpotrzebniejsze składniki niezbędne do normalnego funkcjonowania oraz bycia zdrowym. Energii dodają węglowodany, których jest ponad 59%. Roślina posiada także dużą ilość białka, a także błonnika. W składzie macy znajdują się też witaminy B odpowiedzialne za prawidłowe krążenie i wspomagające pracę serca oraz witamina C wzmacniająca odporność organizmu. Maca to również bogate źródło minerałów takich jak: żelazo, cynk, mangan, miedź oraz selen.
Na płodność i popęd seksualny
Mieszkańcy peruwiańskich Andów od wieków stosowali macę jako skuteczny środek na płodność. Co ciekawe nie tylko sami ją spożywali, ale również podawali zwierzętom. Badania wykazują, że ruchliwość plemników oraz wzrost ich liczebności wzrasta po spożyciu macy. Jednak nie tylko mężczyznom pomagało jedzenie tej rośliny. Maca wykazuje wzrost popędu, lepsze doznania oraz poprawę sprawności seksualnej również u kobiet.
Na starzenie się
W skład korzenia macy wchodzą antyoksydanty. Działają one hamująco na rozwój wolnych rodników, które mają negatywny wpływ na tkanki i komórki w organizmie ludzkim. Osoby spożywające macę regularnie mogą spodziewać się wielu lat życia. Roślina ta pozytywnie wpływa na kości odbudowując i wzmacniając ich strukturę.
Na witalność
Dzięki ogromnym zasobom węglowodanów maca dostarcza organizmowi dużego zastrzyku energetycznego. Jest rośliną, którą powinny spożywać osoby pracujące fizycznie, a także sportowcy. Poprawia ogólną kondycję organizmu oraz sprawność. Jest też doskonałym sposobem na poprawę wytrzymałości, ze względu na dużą zawartość żelaza.
Na mózg
Maca nie tylko wpływa na lepszą sprawność fizyczną organizmu, ale także właściwie stymuluje pracę mózgu. Dzięki temu poprawia się pamięć, logiczne myślenie i inteligencja. Kwasy omega-3 wchodzące w skład macy mają wpływ na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera, czy Parkinsona.
Jarosław Cieśla
Komentarzy: 0