Od początku kariery naukowej i zawodowej jestem zdecydowanym orędownikiem specjalizacji w fizjoterapii, skupiając się w swojej pracy na problematyce schorzeń kręgosłupa. W chwytającym za serce, popularnym dziś sloganie „fizjoterapia holistyczna” dostrzegam szlachetną ideę i zamysł, to jednak osobiście stawiam na fizjoterapię ukierunkowaną. Praktykuję przeszło 22 lata, zajmując się rehabilitacją zespołów bólowych kręgosłupa ze szczególnym uwzględnieniem choroby dyskowej (dyskopatii).
Wiedza i doświadczenie nabyte w pracy zawodowej i naukowej skłoniły mnie do skoncentrowania działań na rehabilitacji ruchowej, w opozycji do wielbionej fizjoterapii biernej. Taką formę usprawniania uważam za szczególnie uczciwą, wiarygodną i skuteczną w przebiegu dysfunkcji kręgosłupa. Stoję na stanowisku, że w dłuższej perspektywie leczenie bez czynnego zaangażowania pacjenta oraz jego świadomej i aktywnej dbałości o higienę kręgosłupa - jest ułudą. Fizjoterapię kręgosłupa postrzegam zawsze jako leczniczy proces, nigdy jednostkowe działanie i oczekiwanie "cudownego uzdrowienia", zwłaszcza w obliczu wieloletnich zmian chorobowych. Tak rozumiem odpowiedzialność za słowo oraz elementarną rzetelność w medycynie i w takim ujęciu współpracuję z moimi pacjentami.
Kompetencje zawodowe:
Stopień naukowy doktora w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu
Mgr Fizjoterapii
Instruktor Odnowy Biologicznej
Fizjoterapeuta Certyfikowany (Międzynarodowy Certyfikat w Zakresie Mechanicznego Diagnozowania i Terapii Kręgosłupa)
Członek Krajowej Izby Fizjoterapeutów
Świetny rehabilitant, taki z powołania. Życzliwy do pacjenta, ze szczerą i niewymuszoną chęcią niesienia pomocy. Mówi zwarcie, dokładnie naświetla problem i precyzuje jasno, co i jak trzeba rehabilitować w kręgosłupie. Ekstra przy badaniu i ćwiczeniach, aż chce się tam bywać. Ładny, czysty gabinet, dobry sprzęt do ćwiczeń. Naprawdę bardzo polecam. /Viviana/
Właśnie takiego specjalisty szukałem. Też obawiałem się że idąc do tak popularnego w Warszawie rehabilitanta zostanę szybko potraktowany. Spędziłem w jego gabinecie ponad godzinę, bardzo dokładnie mnie o wszystko wypytał i zbadał. Przez cały czas rozmawialiśmy w sposób jakbyśmy się znali długie lata. To jest bardzo rozmowna osoba, która chyba lubi swoją pracę. Co do fachowości to wystawiam ocenę celującą. W trakcie 5 wizyt (ok. 4 tygodni rehabilitacji) wyleczył mi kręgosłup i usunął dokuczliwe pozostałości po wcześniejszych wypadnięciach dysków. Bardzo polecam. [Łukasz Majdański]
Mąż rehabilitował u pana Olkowskiego dyskopatię i rwę kulszową kilka lat temu. Był wówczas bardzo zadowolony z rehabilitacji, do dzisiaj nie miał nawrotu rwy. Mnie rwa dopadła kilka tygodni temu, będąc w połowie ciąży. I tym razem pan Olkowski spisał się na medal. To wyjątkowy rehabilitant, spokojny, kompetentny i bardzo komunikatywny. Cała atmosfera jaką roztacza nad pacjentem, sposób rozmowy, badania, a potem rehabilitacji tworzy miły, specyficzny klimat, że człowiek mu ufa i z przyjemnością się u niego rehabilituje. Polecam tego superspecjalistę od rehabilitacji kręgosłupa. Ilona z Mariuszem
W mojej sprawie pan Olkowski pokazał swoje umiejętności i dokonał cudu z moim kregosłupem. Neurochirurg dał mi trzy miesiące na rehabilitację a jak się nie powiedzie to miał wziąć mnie na operację. Bóle kręgosłupa całkowicie ustąpiły, a noga która kulała na powrót jest sprawna. Neurochirurg na kontroli powiedział że rehabilitacja była prowadzona po mistrzowsku i w tej chwili zapominamy o operacji. Kamień spadł mi z serca. Polecam ostatnią deskę ratunku czyli pana rehabilitanta Olkowskiego. Teresa W.
Na własnej skórze przekonałem się że faktycznie jest to rehabilitant od trudnych przypadków. Dostałem namiar na p. Olkowskiego od ortopedy ze szpitala na Lindleya, powiedział abym spróbował u niego rehabilitacji i po prostu mu zaufał. Miałem mrowienia i drętwienia w nodze od ponad pół roku co nie pozwalało normalnie żyć (np jazda samochodem, siedzenie w biurze, spacery z psem itp itd) Wszystko P.Olkowski mi rozćwiczył, rozciagnął i wzmocnił ćwiczeniami że teraz nic mi już nie doskwiera. Coś co rok czasu mnie torturowało znikneło po kilku tygodniach dzięki niemu. Naprawdę widzę po tym czasie że jest to bombowy i łebski fachowiec, świetnie się z nim dogaduje a w gabinecie panuje fajna atmosfera. Widać, że pacjenci go lubią ale jest naprawde za co. Polecam p. Olkowskiego, Mirek Włodarczyk
Właśnie kończę u niego rehabilitację rwy kulszowej i z tego co widze to trafiłam jak wiekszosc z polecenia. Po prawie miesiącu mam kłopot z głowy. Byłam w tym czasie na 6 wizytach. Miły i cierpliwy, nie jest typem naciągacza bo jak nie trzeba to sie nie umawia i nakazuje ćwiczyć w domu samemu. W poczekalni rozmawiałam z kobietą którą uchronił przed operacją kręgosłupa kilka lat temu. Mam totalne zaufanie do tego faceta i max zadowolenie z leczenia...Arabela...
Trafiłam z polecenia lekarza z Wołoskiej, który wysoko oceniał ww. praktykę. W istocie - wyborny fizjoterapeuta, bardzo życzliwy i pomocny, o pięknej kulturze. Bez przeszkód i pośpiechu omawiał ze mną wszelakie aspekty mojej rehabilitacji i posiadane wady w kręgosłupie. Dobiera trafne ćwiczenia, szybko poprwiające codzienne funkcjonowanie. Po rehabilitacji doradził mi cudowne ćwiczenia do samodzielnego wykonywania. Od czasu rehabilitacji nie odczuwam piorunujacego bólu w całej szyi i głowie. Oceniam moją rehabilitację bardzo pozytywnie. Z poważaniem Mirosława K.
Pan Olkowski jest absolutnie wybitnym rehabilitantem w dziedzinie leczenia kręgosłupa. U Pana Olkowskiego miałam przyjemność i szczęście rehabilitować kręgosłup szyjny w 2006 roku i odcinek lędźwiowy pod koniec 2011 roku. W obu przypadkach osiągnął ze mną znakomite rezultaty. Bardzo kulturalny i nie zmanierowany przez swoją popularność, choć wyjątkowo charyzmatyczny. Rekomenduję, winszując talentu i wiedzy Barbara Kurek
Świetny diagnosta (to samo wyszło na rezonansie co powiedział), przesympatyczny człowiek. Delikatny jak bada, opanowany i spokojny. Bardzo dociekliwy w pytaniach o objawy! Wyjątkowo pozytywny odbiór i dobry adres dla zbolałego kręgosłupa. *haniamania*
Rewelacyjny fizjoterapeuta od kręgosłupa, mistrz w swoim fachu. Do tego bardzo komunikatywna osoba. Wyprowadził mnie z tzw. ostrej rwy ramiennej która nie ustępowała mi już ponad 2 tygodnie mimo leków. Stan był na tyle poważny że niemożliwe było już utrzymanie czegokolwiek w ręce. Dzięki temu rehabilitantowi poszło nam nadzwyczaj szybko bo po 2 dniach nie było śladu bólu a po tygodniu miałam już pełną sprawność w dłoni. Na kontroli potwierdził to neurolog że dobrze trafiłam bo to uznany i polecany rehabilitant specjalizujący się w takich przypadkach. Polecam z pełnym przekonaniem - SashaSasha -