dr n. med. Marek Derkaczdr n. med. Marek Derkacz - zdjęcie profilowe

dr n. med. Marek Derkacz

Endokrynolog, Diabetolog, Internista

O mnie

Dr n. med. Marek Derkacz, MBA (University of Illinois Urbana-Champaign): lekarz, specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. W praktyce klinicznej koncentruje się na precyzyjnej diagnostyce i leczeniu chorób tarczycy (m.in. niedoczynności i nadczynności, choroby Hashimoto, prowadzeniu zaburzeń hormonalnych w okresie okołociążowym), a także na kompleksowym prowadzeniu pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością, stanami przedcukrzycowymi i cukrzycą. Prowadzi nowoczesne i długofalowe postępowanie w nadwadze i otyłości (obesitologia) - z naciskiem na bezpieczeństwo terapii, realną zmianę nawyków i utrzymanie efektów, a nie wyłącznie krótkotrwałą redukcję masy ciała. Zajmuje się również diagnostyką i leczeniem PCOS (zespołu policystycznych jajników) oraz jego konsekwencji metabolicznych i hormonalnych, w tym zaburzeń cyklu, hiperandrogenizmu i problemów z masą ciała. W obszarze medycyny rozrodu wspiera pacjentki i pary w diagnostyce endokrynologicznych przyczyn zaburzeń cyklu, braku owulacji oraz trudności z zajściem w ciążę, łącząc perspektywę hormonalną z praktycznym planem postępowania. Ukończył dwuletnie szkolenie z zakresu medycyny przeciwstarzeniowej (anti-aging).

Jest aktywnym autorem prac naukowych i artykułów – nie tylko z zakresu medycyny, lecz także z obszaru zarządzania w ochronie zdrowia i ekonomiki służby zdrowia, co pozwala mu łączyć perspektywę kliniczną z rozumieniem realiów systemu oraz bezpieczeństwa organizacyjnego opieki. Dorobek naukowy obejmuje niemal 200 publikacji i doniesień zjazdowych, w tym prace dotyczące otyłości, chorób tarczycy, PCOS oraz zaburzeń płodności. Medyczne artykuły jego autorstwa są cytowane w piśmiennictwie międzynarodowym; Google Scholar: łącznie 281 cytowań, h-index 9, i10-index 9 (od 2021 r.: 57 cytowań). Wśród prestiżowych czasopism, które cytowały jego prace, znajdują się m.in.: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Diabetes Care, The Lancet Diabetes & Endocrinology, European Journal of Internal Medicine, American Journal of Medicine, Clinical Endocrinology, Journal of Diabetes Science and Technology, Archives of Internal Medicine oraz Metabolism: Clinical and Experimental.

Działalność publiczna, ekspercka i popularyzatorska
Dr Marek Derkacz jest honorowym patronem Stowarzyszenia na rzecz osób z chorobą Addisona i niedoczynnością nadnerczy. W tej roli szczególny nacisk kładzie na bezpieczeństwo pacjentów oraz edukację w obszarach, w których liczą się minuty – zwłaszcza w zakresie rozpoznawania i postępowania w stanach zagrożenia życia, takich jak przełom nadnerczowy, a także w sytuacjach wymagających szybkiej interwencji w SOR. Aktywnie wspiera edukację personelu medycznego, podkreślając znaczenie szybkiej interwencji, dobrej komunikacji i empatii w opiece nad pacjentami z rzadkimi chorobami endokrynologicznymi.

Jako ekspert regularnie uczestniczy w debacie publicznej: udzielał licznych wywiadów dla portali informacyjnych i branżowych, prasy oraz mediów audiowizualnych (radio/telewizja), komentując zagadnienia z obszaru endokrynologii, diabetologii, dietoterapii i medycyny wewnętrznej, a także praktyczne problemy funkcjonowania ochrony zdrowia w Polsce. Publikuje również materiały edukacyjne i komentarze m.in. na łamach MedExpress oraz innych mediów zdrowotnych.

Stała współpraca redakcyjna i działalność publikacyjna
Od niemal 25 lat jest stałym współpracownikiem Miesięcznika Lubelskiej Izby Lekarskiej „MEDICUS”, w którym publikuje artykuły, komentarze i teksty edukacyjne. W przeszłości był wieloletnim współpracownikiem ogólnopolskiego miesięcznika „Służba Zdrowia” oraz publikował także m.in. w „Gazecie Lekarskiej”.

Działalność środowiskowa i dydaktyczna
Zasiadał przez kilka lat we władzach Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej, uczestnicząc w działaniach na rzecz rozwoju standardów opieki oraz edukacji lekarzy. Był również wykładowcą Lubelskiego Uniwersytetu III Wieku, popularyzując wiedzę medyczną w sposób zrozumiały, uporządkowany i praktyczny.

Doświadczenie kliniczne i akademickie
Doświadczenie zawodowe zdobywał w lubelskich ośrodkach szpitalnych i akademickich. Pracował w Klinice Chorób Wewnętrznych z OIOK SPSK Nr 1 w Lublinie, a następnie w Klinice Endokrynologii SPSK Nr 4 w Lublinie, gdzie pełnił również funkcję nauczyciela akademickiego. Przez wiele lat był opiekunem Studenckich Kół Naukowych działających przy Klinice Chorób Wewnętrznych, Klinice Endokrynologii oraz Zakładzie Medycyny Rodzinnej wspierając rozwój młodych lekarzy i kształtując umiejętność myślenia klinicznego opartego na dowodach.
Pracował również w Oddziale Onkologii Ginekologicznej Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej oraz w Oddziale Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii Wojewódzkiego Szpitala im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Lublinie. Dyżurował na SOR (Lublin- SPSK Nr 4, Lubartów) oraz pracował w Lubelskim Pogotowiu Ratunkowym, co wzmocniło doświadczenie w stanach nagłych i w prowadzeniu pacjentów wymagających szybkiej, uporządkowanej diagnostyki.

Wyróżnienia
Za działalność na rzecz lubelskiej ochrony zdrowia został uhonorowany Dyplomem Marszałka Województwa Lubelskiego. Jest laureatem plebiscytu Orły Medycyny w latach 2018–2025 (w tym wielokrotnie z tytułem Złotego Orła) oraz zdobywcą II miejsca w plebiscycie „Lekarz Roku 2016” organizowanym przez Dziennik Wschodni.

Szanowni Państwo, Terminy na czerwiec 2026 roku, będą udostępnione w dniu 28 lutego (część jest już zarezerwowana przez stałych pacjentów gabinetu, pacjenci rezerwują w dniu wizyty - kolejną kontrolną wizytę. Niestety terminy wizyt na cały miesiąc "rozchodzą się" w ciągu jednego dnia, więc bardzo proszę pamiętać o w/w dniu o rezerwację terminów. Czasami zdarza się, że ktoś rezygnuje z wizyty, wówczas termin pojawia się w kalendarzu. W wyjątkowych sytuacjach - wizyty stałych pacjentów -w sprawach pilnych, proszę o kontakt mailowy.

Potwierdzam opinie - lekarz niespotykanie kompetentny, nie obawiający się sięgać po terapie wykorzystujące znane od dawna leki w nowych zastosowaniach. Doktor stosuje również naturalne suplementy. Ma umysł otwarty na nowości, jest pozbawiony zarozumiałości, z którą nieraz spotykałam się u lekarzy. Poświęca m n ó s t w o czasu, rzekłabym, że nawet za dużo (piszę to głównie ze względu na dobro Doktora). Jedyny minus - trudno się z Doktorem skontaktować, co nietrudno się domyśleć, jest wynikiem dużej ilości czasu poświęcanego pacjentowi. Doktorze, proszę troszkę skracać czas naszych wizyt - proszę …

Doktorze, proszę troszkę skracać czas naszych wizyt - proszę w zamian zadbać o swoje zdrowie, bo wiele osób potrzebuje Pana pomocy - teraz i jeszcze przez wiele lat! Życzę Panu długich lat w zdrowiu! Życzę też pomyślności dla Pańskiej Rodziny!

Pan Doktor to Aniol... trafiłam na lekarza który wreszcie dał mi światełko w tunelu w rozpoznaniu choroby... przeszłam mnóstwo lekarzy wydałam mnóstwo pieniędzy a wizyta u Pana doktora jest warta każdych... Polecam to mało powiedziane...!!!! DZIEKUJE PANIE DOKTORZE...!

DZIEKUJE PANIE DOKTORZE...!

Chciałabym polecić Doktora z czystym sercem, ale nie mogę, bo oznaczałoby to, że dostępne terminy znikną jeszcze szybciej, a już trzeba na nie polować :) A na poważnie - nie spotkałam się jeszcze nigdy z lekarzem, który wykazałby się takim zainteresowaniem i zaangażowaniem w sytuację pacjenta. Pan Doktor ma nie dość, że ogromną wiedzę, pierwszorzędne kompetencje, to na dodatek każdego z nas traktuje jako osobę, nie numerek. Dopasowuje farmakoterapię do stanu pacjenta, dopytuje i łączy kropki, często można usłyszeć dodatkowo bardzo pomocne rady również na tematy nie związane ze specjalizacją Doktora. Ciężko jest dorwać termin, ale to tylko potwierdza, jak wspaniałym i godnym polecenia specjalistą jest Doktor Derkacz. Polecam wszystkim, którzy szukają pomocy!

Świetny lekarz , wspaniały człowiek , czuć to coś z drugiej strony biurka . Warto powiadam wam warto !!!

🐣🐣 Z okazji Świąt Wielkanocnych życzymy Panu Doktorowi dużo zdrowia i błogosławieństwa Bożego. Chcemy podarować również słowa uznania, za to, że jest wspaniałym i cennym lekarzem, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych. Niech Pan Doktor nigdy nie traci tego wyjątkowego słońca 🌞 , które ma w sercu 🐣🐣.

Lekarz z olbrzymią wiedzą, patrzący na problem pacjenta holistycznie. Polecam serdecznie i dziękuję Panu za poświęcony czas oraz wiele przydatnych wskazówek. Dr bardzo empatyczny i oddany problemom pacjenta. Dla Pana dr przesyłam dużo pozytywnej energii i siły do codziennej pracy. Pozdrawiam i z pewnością do zobaczenia :)

Lekarz z olbrzymią wiedzą, patrzący na problem pacjenta holistycznie.
Polecam serdecznie i dziękuję Panu za poświęcony czas oraz wiele
przydatnych wskazówek. Dr bardzo empatyczny i oddany problemom
pacjenta. Dla Pana dr przesyłam dużo pozytywnej energii i siły do
codziennej pracy. Pozdrawiam i z pewnością do zobaczenia :)

Wspaniały, pełen empatii człowiek. Godna polecenia wiedza i doświadczenie, którymi Pan Doktor dzieli się z pacjentami.

Przepiękny i szlachetny lekarz, który wysłucha, uspokoi, doradzi i pomoże. Plynące od Pana Doktora ciepło, dobro ale również ogromna serdeczność, życzliwość i spokój sprawiają, że otrzymany każdy taki piękny dar serca, który wydobywa się z jego źródła, uświadamia nam, że są jeszcze wspaniali lekarze. Dziękujemy serdecznie Panie Doktorze. 🌷🌷🌷.

Bardzo polecam Pana Doktora! Wszystko kompleksowo analizuje, tłumaczy leczenie i rozwiewa wątpliwości.

Szczęśliwego Nowego Roku 2024! Kochanemu Panu Doktorowi życzymy wszystkiego co najpiękniejsze, by rok cały, po prostu był wspaniały. A gdy Stary Rok w Nowy się zmieni, niech sprawi, że ogród życia się zazieleni. Dobre łaski niech płyną z nieba, dokładnie tyle ile będzie trzeba.