dr n. med. Marek Derkaczdr n. med. Marek Derkacz - zdjęcie profilowe

dr n. med. Marek Derkacz

Endokrynolog, Diabetolog, Internista

O mnie

Dr n. med. Marek Derkacz, MBA (University of Illinois Urbana-Champaign): lekarz, specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. W praktyce klinicznej koncentruje się na precyzyjnej diagnostyce i leczeniu chorób tarczycy (m.in. niedoczynności i nadczynności, choroby Hashimoto, prowadzeniu zaburzeń hormonalnych w okresie okołociążowym), a także na kompleksowym prowadzeniu pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością, stanami przedcukrzycowymi i cukrzycą. Prowadzi nowoczesne i długofalowe postępowanie w nadwadze i otyłości (obesitologia) - z naciskiem na bezpieczeństwo terapii, realną zmianę nawyków i utrzymanie efektów, a nie wyłącznie krótkotrwałą redukcję masy ciała. Zajmuje się również diagnostyką i leczeniem PCOS (zespołu policystycznych jajników) oraz jego konsekwencji metabolicznych i hormonalnych, w tym zaburzeń cyklu, hiperandrogenizmu i problemów z masą ciała. W obszarze medycyny rozrodu wspiera pacjentki i pary w diagnostyce endokrynologicznych przyczyn zaburzeń cyklu, braku owulacji oraz trudności z zajściem w ciążę, łącząc perspektywę hormonalną z praktycznym planem postępowania. Ukończył dwuletnie szkolenie z zakresu medycyny przeciwstarzeniowej (anti-aging).

Jest aktywnym autorem prac naukowych i artykułów – nie tylko z zakresu medycyny, lecz także z obszaru zarządzania w ochronie zdrowia i ekonomiki służby zdrowia, co pozwala mu łączyć perspektywę kliniczną z rozumieniem realiów systemu oraz bezpieczeństwa organizacyjnego opieki. Dorobek naukowy obejmuje niemal 200 publikacji i doniesień zjazdowych, w tym prace dotyczące otyłości, chorób tarczycy, PCOS oraz zaburzeń płodności. Medyczne artykuły jego autorstwa są cytowane w piśmiennictwie międzynarodowym; Google Scholar: łącznie 281 cytowań, h-index 9, i10-index 9 (od 2021 r.: 57 cytowań). Wśród prestiżowych czasopism, które cytowały jego prace, znajdują się m.in.: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Diabetes Care, The Lancet Diabetes & Endocrinology, European Journal of Internal Medicine, American Journal of Medicine, Clinical Endocrinology, Journal of Diabetes Science and Technology, Archives of Internal Medicine oraz Metabolism: Clinical and Experimental.

Działalność publiczna, ekspercka i popularyzatorska
Dr Marek Derkacz jest honorowym patronem Stowarzyszenia na rzecz osób z chorobą Addisona i niedoczynnością nadnerczy. W tej roli szczególny nacisk kładzie na bezpieczeństwo pacjentów oraz edukację w obszarach, w których liczą się minuty – zwłaszcza w zakresie rozpoznawania i postępowania w stanach zagrożenia życia, takich jak przełom nadnerczowy, a także w sytuacjach wymagających szybkiej interwencji w SOR. Aktywnie wspiera edukację personelu medycznego, podkreślając znaczenie szybkiej interwencji, dobrej komunikacji i empatii w opiece nad pacjentami z rzadkimi chorobami endokrynologicznymi.

Jako ekspert regularnie uczestniczy w debacie publicznej: udzielał licznych wywiadów dla portali informacyjnych i branżowych, prasy oraz mediów audiowizualnych (radio/telewizja), komentując zagadnienia z obszaru endokrynologii, diabetologii, dietoterapii i medycyny wewnętrznej, a także praktyczne problemy funkcjonowania ochrony zdrowia w Polsce. Publikuje również materiały edukacyjne i komentarze m.in. na łamach MedExpress oraz innych mediów zdrowotnych.

Stała współpraca redakcyjna i działalność publikacyjna
Od niemal 25 lat jest stałym współpracownikiem Miesięcznika Lubelskiej Izby Lekarskiej „MEDICUS”, w którym publikuje artykuły, komentarze i teksty edukacyjne. W przeszłości był wieloletnim współpracownikiem ogólnopolskiego miesięcznika „Służba Zdrowia” oraz publikował także m.in. w „Gazecie Lekarskiej”.

Działalność środowiskowa i dydaktyczna
Zasiadał przez kilka lat we władzach Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej, uczestnicząc w działaniach na rzecz rozwoju standardów opieki oraz edukacji lekarzy. Był również wykładowcą Lubelskiego Uniwersytetu III Wieku, popularyzując wiedzę medyczną w sposób zrozumiały, uporządkowany i praktyczny.

Doświadczenie kliniczne i akademickie
Doświadczenie zawodowe zdobywał w lubelskich ośrodkach szpitalnych i akademickich. Pracował w Klinice Chorób Wewnętrznych z OIOK SPSK Nr 1 w Lublinie, a następnie w Klinice Endokrynologii SPSK Nr 4 w Lublinie, gdzie pełnił również funkcję nauczyciela akademickiego. Przez wiele lat był opiekunem Studenckich Kół Naukowych działających przy Klinice Chorób Wewnętrznych, Klinice Endokrynologii oraz Zakładzie Medycyny Rodzinnej wspierając rozwój młodych lekarzy i kształtując umiejętność myślenia klinicznego opartego na dowodach.
Pracował również w Oddziale Onkologii Ginekologicznej Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej oraz w Oddziale Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii Wojewódzkiego Szpitala im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Lublinie. Dyżurował na SOR (Lublin- SPSK Nr 4, Lubartów) oraz pracował w Lubelskim Pogotowiu Ratunkowym, co wzmocniło doświadczenie w stanach nagłych i w prowadzeniu pacjentów wymagających szybkiej, uporządkowanej diagnostyki.

Wyróżnienia
Za działalność na rzecz lubelskiej ochrony zdrowia został uhonorowany Dyplomem Marszałka Województwa Lubelskiego. Jest laureatem plebiscytu Orły Medycyny w latach 2018–2025 (w tym wielokrotnie z tytułem Złotego Orła) oraz zdobywcą II miejsca w plebiscycie „Lekarz Roku 2016” organizowanym przez Dziennik Wschodni.

Szanowni Państwo, Terminy na czerwiec 2026 roku, będą udostępnione w dniu 28 lutego (część jest już zarezerwowana przez stałych pacjentów gabinetu, pacjenci rezerwują w dniu wizyty - kolejną kontrolną wizytę. Niestety terminy wizyt na cały miesiąc "rozchodzą się" w ciągu jednego dnia, więc bardzo proszę pamiętać o w/w dniu o rezerwację terminów. Czasami zdarza się, że ktoś rezygnuje z wizyty, wówczas termin pojawia się w kalendarzu. W wyjątkowych sytuacjach - wizyty stałych pacjentów -w sprawach pilnych, proszę o kontakt mailowy.

Po kolejnej wizycie z nastoletnią córką mogę już stwierdzić, że trafiłam na bardzo dobrego specjalistę . Pan Doktor dokładnie prowadzi wywiad, analizuje wyniki, cierpliwie tlumaczy - nawet po kilka razy. Przy tym lekarz jest przesympatyczną, elokwentną osobą i atmosfera w gabinecie jest bardzo dobra, nie przysparza dodatkowego stresu. Pacjent czuje zainteresowanie swoją osobą i może liczyć na lekarza w każdej sytuacji. Zdecydowanie polecam.

Bardzo miła atmosfera w gabinecie. Wizyta trwa długo a odpowiedzi dr bardzo wyczerpujące i wyjaśniające chorobę. Bardzo polecam.

Byłam wczoraj na wizycie u Pana Doktora Marka Derkacza- była to moja trzecia wizyta. Pan Doktor przywitał mnie w drzwiach, a ja czułam się jak na spotkaniu z kimś bliskim, kto mnie dobrze zna, wie co czuję i jakie mam obawy. Podczas wizyty już nic nie jest dla mnie zaskoczeniem, bo wiem, że Doktor jest miły, serdeczny, cierpliwy w objaśnianiu, bardzo wnikliwy i pomimo swej przeogromnej wiedzy traktuje mnie z szacunkiem. Zgłosiłam się do Doktora z problemem, z którym w Zamościu żaden lekarz nie potrafił mi pomóc; Pan Doktor potrafił, …

Zgłosiłam się do Doktora z problemem, z którym w Zamościu żaden lekarz nie potrafił mi pomóc; Pan Doktor potrafił, bezbłędnie mnie zdiagnozował, zaordynował leczenie i po czterech miesiącach kuracji czuję się rewelacyjnie, jestem pełna energii, uśmiechnięta, wiem że żyję.
Mam ogromny szacunek dla Pana Doktora za jego rozległą wiedzę, empatię, zaangażowanie i nieograniczony czas poświęcony pacjentowi.
Pana Doktora polecam każdemu, kto znajduje się na ,,zdrowotnym zakręcie".

Wraz z wejściem do gabinetu Pana Doktora, człowiek doznaje swoistego odrealnienia, odnieść może bowiem wrażenie, iż przeniósł się w czasie do gabinetu oświeceniowego uczonego. W środku spotyka bowiem Lekarza humanistę, o nadzwyczajnym usposobieniu, potrafiącego spojrzeć na organizm wielopłaszczyznowo, umiejącego zadbać o człowieka nie tylko jako pacjenta, lecz także o jego emocje i wrażliwość. Lekarza nie jednej, lecz wielu specjalności, o licznych medycznych zainteresowaniach. Pacjent wychodzi onieśmielony ogromem otrzymanego wsparcia, wiedzy, okazanego szacunku i zaskoczony niespotykanym obecnie podejściem do człowieka. Po wizycie zaś odzyskuję nadzieję i zaczyna rozumieć, że nie przeniósł się w czasie tylko miał szczęście spotkać Lekarza, którego warto obdarzyć zaufaniem. Niezaprzeczalnie Pan Doktor jest wyjątkowy w swojej profesji.

Moja pierwsza wizyta u Pana doktora była bardzo długa ,przez co ucierpieli inni oczekujący na wizytę pacjenci,ale ktoś ,kto jest pacjentem Pana doktora wie, że taka była potrzeba.Ja nie mam słów żeby wyrazić swoją opinię,bo na wszystkie moje pytania dostałam odpowiedzi bardzo wyczerpujące i zrozumiałe {mój problem dotyczy nadczynności i guzków tarczycy] Pan doktor stwierdził,że moja tarczyca jest do usunięcia i ja nie mam wątpliwości co do takiej diagnozy,bo Pan doktor cierpliwie wyjaśniał i rozwiał wszystkie moje wątpliwości.Dodam jeszcze ,że cztery lata temu byłam też u Pana doktora z mężem {który ma nadczynność tarczycy od wielu lat na stałe bierze leki},ponieważ nastąpiły zaburzenia hormonów tarczycy i obyło się na jednej wizycie ,gdzie Pan doktor tak ustawił przyjmowanie leku i kontrolowanie hormonów,że z dawki 100mikrogramów zszedł do 12,5 mikrogramów i jest dobrze do tej pory.Ja chylę czoła bardzo przed Panem doktorem również za to ,że jako pielęgniarkę potraktował mnie wyjątkowo i z szacunkiem .Oceniając Pana doktora dałabym za wszystkie elementy po 6 gwiazdek.

Najlepszy lekarz nie tylko z dziedziny endokrynologii. Po prawie rocznej tułaczce po lekarzach już na pierwszej wizycie Pan Doktor podczas badania USG znalazł przyczynę moich przykrych dolegliwości bólowych w obrębie szyi które podkreślam utrzymywały się prawie rok czasu i mimo wykonywanych badań (4x USG szyi,TK głowy, pantonogram, morfologia itp.) żaden lekarz nic nie widział i nie chciał szukać przyczyny twierdząc że to nerwica (gdzie przyczyną okazały się być kamienie na śliniance). Dziękuję baaardzo za poświęcony czas i trafną diagnoze. Pozdrawiam

Bardzo kompetentny i uprzejmy lekarz, który naprawdę chce wyleczyć pacjenta, a to rzadko się zdarza.Ma ogromną wiedzę i korzysta z najnowszych badań naukowych. Polecam

Pan doktor to ANIOŁ nie czlowiek. Dawno nie trafiłam na tak wspaniałego i empatycznego lekarza, a przy tym z niesamowitą wiedzą i podejściem indywidualnym do każdego pacjenta. Naprawdę z czystym sumieniem mogę polecić Pana doktora.

Z gabinetu wyszłam zadowolona. Jestem pozytywnie nastawiona do dalszego leczenia. Dokładne badanie,dokładna analiza wyników,odpowiedź na wszystkie pytania. Lekarz godny polecenia.

Lekarz z prawdziwym powołaniem. Gdy otwierają się drzwi gabinetu od razu można poznać, że to człowiek pełny ciepła, uśmiechu i przede wszystkim znający się na tym co robi. Jest pełny serdeczności i wysłucha wszystkiego czego dotyczy problem . Warto czekać na wizytę. Jest to lekarz naprawdę godny polecenia .