Zrzuć zbędne kilogramy i pokonaj choroby z dietą paleo
Decydując się na zrzucenie wagi interesuje nas nie tylko pozbycie się zbędnych kilogramów, ale również to by cały ten proces przebiegał komfortowo dla naszego organizmu. Głodowanie, ból fizyczny i psychiczna udręka podczas stosowania rygorystycznych diet często powoduje, że mamy kiepskie samopoczucie i szybko się poddajemy. Pojawiają się też efekty uboczne w postaci np. zawrotów głowy, biegunek itp. W wyniku tego wracamy znów do starych, niedobrych nawyków żywieniowych, a waga niestety zaczyna wzrastać.
Bardzo ważną kwestią jest to, żeby dieta na jaką się zdecydowaliśmy nie wywoływała spustoszenia w naszym organizmie i szkodliwych efektów. Mogą one później rzutować na naszym zdrowiu, a dojście do normalności i dobrego samopoczucia może trwać bardzo długo.
Sposobem żywienia naturalnego, które w założeniu stawia na przyswojenie sobie zdrowych nawyków jest dieta paleolityczna w skrócie nazwana paleo.
Dieta paleo
Obecna wysoko przetworzona żywność wpływa bardzo negatywnie na zdrowie i ogólną kondycję organizmu człowieka. Wytwarzane na masową skalę produkty żywieniowe sprzyjają rozwojowi różnych schorzeń i pojawianiu się skutków ubocznych. Powodują też, że organizm staje się mniej odporny na choroby i często zmaga się z wieloma dolegliwościami. Dlatego sporo osób stara się odrzucić niedobre nawyki związane z odżywianiem i wrócić do korzeni.
Dieta paleo określana jest jako dieta jaskiniowców. Jej twórcą, popularyzatorem i propagatorem jest dr Loren Cordain. Od wielu lat bada on sposoby odżywiania się naszych praprzodków. Swoje spostrzeżenia i odkrycia zawarł w wielu publikacjach naukowych. Jest profesorem wykładającym na Uniwersytecie w Kolorado, a także należy do Amerykańskiego Instytutu Żywienia.
Badając życie ludzi pierwotnych żyjących w epoce zwanej paleolitem analizował on ich menu. W swojej publikacji książkowej twierdzi, że jest to najbardziej optymalny sposób odżywiania się, który prowadzi do dobrego zdrowia i samopoczucia. Wg dr Cordaina dieta naszych przodków jest naturalną drogą, na którą powinniśmy się zdecydować.
Dieta paleo - zasady
To do czego się przyzwyczailiśmy jest tak głęboko zakodowane w naszych umysłach, że na samą myśl o zmianie czujemy bunt i opór. Nawet wiedząc, że coś nam szkodzi bardzo niechętnie podejmujemy próby naprawcze. Jednak zasady diety paleo nie powinny być trudne do wprowadzenia w naszym życiu, gdyż jak zapewnia dr Cordain będzie to zgodne z naszą naturą. Powrócimy po prostu do źródeł i właściwego nam menu. Poza tym dieta nie niesie za sobą dokuczliwych skutków. Nie ma zbyt dużych restrykcji i ciężkich do przebrnięcia ograniczeń. Po prostu mamy postępować tak jak nasi praprzodkowie, którzy chcąc coś zjeść musieli zajmować się zbieractwem oraz polowaniem. Prowadzili koczowniczy tryb życia, więc nie uprawiali roli i nie hodowali zwierząt. Dieta paleo jest wysokobiałkowa, dlatego menu osoby, która chce ją stosować powinno zawierać sporą ilość chudego, ale nie przetworzonego mięsa oraz ryby i owoce morza.
Należy bardzo uważać z dostarczaniem sobie tłuszczy. Najlepsze są nienasycone, do których szczególnie zaliczamy omega-3 oraz omega-6. Dlatego przy spożywaniu np. drobiu należy pamiętać, aby nie jeść skóry. Używając olejów trzeba wybierać te nierafinowane. Dieta paleo zezwala na spożywanie owoców i warzyw, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników energetycznych. Należy tylko uważać, aby nie jeść produktów bogatych w skrobię. Ważne jest, aby dostarczać sobie w pożywieniu wielu cennych witamin i składników mineralnych, do których zaliczyć można błonnik, a także potas. Należy jednak ograniczać jedzenie produktów zawierających dużą ilość sodu i o dużym poziomie zasadowym. Zalecane jest też spożywanie jaj, nasion i orzechów.
Podczas przygotowywania posiłków nie należy używać olejów rafinowanych. Nie zaleca się też używanie zbyt dużej ilości soli. Jeśli kupujemy orzeszki jako przekąskę, to również sprawdzajmy, aby nie były one solone. Zabronione jest też spożywanie nabiału, a także zbóż i jego produktów takich jak pieczywa, kasze, makarony i ryż. Należy uważać, żeby nie jeść warzyw bogatych w skrobię oraz roślin strączkowych. Nie powinno się też spożywać orzeszków ziemnych. Zabronione są też produkty przetworzone powstałe na bazie produkcji. Zasady diety paleo opierają się na spożywaniu produktów naturalnych. Dlatego nie należy jeść tych, które zawierają sztuczne składniki smakowe i koloryzujące.
Dieta paleo - efekty
Wiele osób uważa, że to co przynosi nowoczesność nie zawsze jest korzystne dla naszego zdrowia. Przetworzona żywność, którą można kupić w sklepach po spożyciu wywołuje wiele negatywnych zjawisk, które doprowadzają do chorób i dolegliwości. Złe nawyki żywieniowe mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów, problemów z sercem i układem krążenia. Dieta paleo wykorzystuje model żywienia naszych praprzodków. Zdobywając pożywienie ograniczali się oni do zbieractwa i łowiectwa. Nie wytwarzali pożywienia, ani nie wpływali na ich jego modyfikację.
Dieta paleo przynosi wiele korzyści. Mimo, że nie polega na liczeniu kalorii, to osoby, które ją stosują nie mają problemu z otyłością. Bardzo dobrze nadaje się dla tych, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Sprawdza się także u ludzi cierpiących na cukrzycę.
Dzięki temu, że podczas stosowania diety paleo wyklucza się całkowicie z menu żywność przetworzoną, to dana osoba dość szybko odczuje pozytywne efekty. Mogą zniknąć dolegliwości, które wcześniej się pojawiały. Stany zapalne zostaną zminimalizowane. Wyeliminowanie pożywienia, które do tej pory szkodziło organizmowi sprawi, że jakość naszego życia oraz samopoczucie zarówno fizyczne jak i psychiczne wyraźnie się poprawi.
Dieta paleo charakteryzuje się spożywaniem sporej ilości białka, ale w jadłospisie nie brakuje również węglowodanów i zdrowychtłuszczów. Owoce i warzywa dostarczają wiele cennych witamin oraz składników mineralnych, które wpływają na korzystne funkcjonowanie organizmu. Przyspieszony metabolizm wpływa na utrzymywanie właściwej wagi i dobre zdrowie. Serce pracuje efektywniej, co pozytywnie wpływa na jakość i komfort życia. Dieta paleo jest doskonałym rozwiązaniem dla osób uczulonych na gluten oraz tych, które cierpią z powodu ciągłych stanów zapalnych w organizmie.
Osoby odżywiające się w sposób naturalny po pewnym czasie zauważają widoczne zmiany. Poprawia się wygląd skóry, włosów, paznokci. Zmienia się także samopoczucie, a energia wręcz rozpiera. Oczywiście nie od razu efekty są tak widoczne, dlatego warto cały czas monitorować swój organizm. Dobrym sposobem jest też wykonywanie profilaktycznych badań podczas stosowania diety paleo. Ich wyniki pozwolą ocenić, czy z organizmem nie dzieje się nic niedobrego.
Dieta paleo ma wiele zalet. Na pewno można do nich zaliczyć, to że w spożywanych produktach znajduje się duża ilość potasu. Pierwiastek ten wpływa na lepszą pracę serca oraz poprawia gospodarkę wodno-elektrolitową, a także kwasowo-zasadową ludzkiego organizmu. Jedząc warzywa rośnie również podaż błonnikapokarmowego, który reguluje pracę jelit oraz przyczynia się do wydalania z ciała nagromadzonych toksyn.
Dieta paleo - przepisy
Jadłospis I
Śniadanie: placki ziemniaczane z warzywami i chuda wołowina.
II śniadanie: sałatka pomidorowo - cebulowa z tuńczykiem.
Obiad: kurczak i spaghetti z cukinii.
Przekąska: marchewka do przegryzania.
Kolacja: sałatka z cebuli, pomidora i rukoli oraz dorsz.
Przepis na kurczaka i spaghetti z cukinii.
Najpierw należy pokroić na drobną kostkę całą paprykę oraz średnią cebulę czerwoną. Podsmażamy warzywa, a następnie dodajemy zmielone wcześniej 400 g mięsa z kurczaka. Do smaku doprawiamy pieprzem, bazylią, majerankiem. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki. Teraz obieramy całą cukinię, tak by powstało z niej ,,spaghetti". W ten sposób pokrojoną cukinię kładziemy na talerz, a do niej dodajemy ugotowany już sos z mięsa i warzyw.
Jadłospis II
Śniadanie: jajecznica z 3 jajek oraz 2 kiszone ogórki.
II śniadanie: sałatka owocowa z truskawek, kiwi, jeżyn, grejpfrutów oraz krewetki, kawa bezkofeinowa.
Obiad: pieczony dorsz z warzywami.
Przekąska: garść orzechów włoskich.
Kolacja: frytki z selera i gulasz z wołowiny.
Przepis na frytki z selera i gulasz z wołowiny.
400 g chudej wołowiny kroimy w plasterki. Na patelni smażymy boczek, aż do momentu wytopienia się tłuszczu. Następnie dodajemy wołowinę i wszystko przyprawiamy estragonem, gałką muszkatołową, oraz czosnkiem niedźwiedzim. Jak mięso jest już podrumienione, wtedy dolewamy 2 szklanki passaty pomidorowej. Całość dusimy kilka minut.
Połówkę selera kroimy na frytki. Kładziemy je na papierze do pieczenia, a następnie całość na blaszkę. Przyprawiamy pokrojonego selera estragonem, bazylią, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. W piekarniku nastawiamy temperaturę na 180 stopniu i pieczemy przez ok. 50 minut. Frytki podajemy z gulaszem.
Dieta paleo - to warto wiedzieć
- Podczas stosowania diety paleo nie trzeba liczyć kalorii.
- Stosując dietę paleo należy być aktywnym fizycznie. Przebywanie na powietrzu ma tu zasadnicze znaczenie. Tak przecież żyli nasi praprzodkowie.
- Cukier to ,,puste" kalorie. Człowiek pierwotny go nie znał, więc przy stosowaniu ,,diety jaskiniowców" nie powinno się go spożywać.
- Codziennie powinno się wypijać co najmniej dwa litry wody.
- Nie powinno się spożywać ryb mrożonych i w postaci konserw.
- Dietę warto wprowadzać powoli stopniowo eliminując niedozwolone produkty. W ten sposób uniknie się szoku i łatwiej będzie przystosować się do nowego sposobu odżywiania.
- Przed przystąpieniem do stosowania diety paleo warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
- Dieta paleo bez suplementacji może skutkować niedoborami.
- Dr Loren Cordain, propagator diety paleo, wskazuje, że jej stosowanie obniża ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.
- Przy stosowaniu żywienia naturalnego należy wyeliminować ziemniaki z menu.
- Osoby decydujące się na dietę paleo powinny spożywać mięso zwierząt żyjących dziko. Te hodowlane muszą być z tzw. wolnego wybiegu, jak też z gospodarstw ekologicznych.
Jarosław Cieśla
Źródła:
Komentarzy: 0